skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Overheid onderschat het probleem vetzucht

“In Den Haag gaat de aandacht meer uit naar roken, drugs en alcohol dan naar overgewicht, de sluipmoordenaar van deze tijd.” aldus Rosenmöller.
De Stuurgroep Convenant Overgewicht is in 2005 door het ministerie van VWS in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de snelle toename van mensen met overgewicht een halt wordt toegeroepen.

In het convenant, dat is ondertekend door het bedrijfsleven, de voedingsindustrie, de ministeries van VWS en Onderwijs, zorgverzekeraars en de sportwereld, is afgesproken dat in 2010 het aantal volwassenen met overgewicht niet verder groeit en het aantal kinderen met overgewicht vermindert. “Van deze doelstelling komt niets terecht als de overheid geen prioriteit geeft aan de aanpak van overgewicht”, zegt Rosenmöller 25 mei 2007 in de Volkskrant. ‘

Logo ‘ik kies bewust’

Rosenmöller: “Ik hoor in Den Haag veel woorden, maar zie te weinig daden. Zelfs de industrie loopt voorop met initiatieven als het ‘Ik kies bewust’-logo en innovaties om producten met minder vet, suiker en zout te produceren. “Uit alle cijfers blijkt dat overgewicht sterk toeneemt.”
In 1997 – het jaar waarop de Stuurgroep zich bij de formulering van haar doelstellingen baseerde – kampte 40 procent van de volwassenen met overgewicht. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 46 procent, aldus cijfers van het CBS over 2006. “Het aantal kinderen met ernstig overgewicht is in een decennium verdubbeld tot een op de acht”

Volgens Rosenmöller kunnen de doelstellingen nog worden gehaald als de politiek nu ingrijpt. ‘Anders zijn we te laat en groeit weer een generatie kinderen op met te weinig beweging en slechte voeding. Vooral in achterstandswijken is het probleem groot.’

Bewegen op recept

Minister Klink van Volksgezondheid heeft woensdag gezegd ‘bewegen op recept’ te willen regelen. Daarmee neemt hij het advies van het College van Zorgverzekeringen (CVZ) over om preventie in de basisverzekering op te nemen. Volgens Rosenmöller is dat een stap in de goede richting. Maar overgewicht is volgens hem niet alleen een gezondheidszorgprobleem. Alle ministeries moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

‘Onderwijs moet voedingsleer en voldoende uren beweging op school verplichten. Volkshuisvesting moet voldoende speelruimte en veilige fietsroutes in de wijk regelen en sportclubs moeten voor elk kind betaalbaar zijn.
’ Rosenmöller pleit voor betere samenwerking tussen de ministeries. ‘Ze hebben nu geen idee van elkaar wat de ander doet. Preventie vindt nu nog vooral te versnipperd plaats.’

NDN commentaar

Ook voedingstechnisch vindt er veel versnippering plaats. Veel kinderen en volwassenen zitten helaas niet meer in een vorm van overgewicht die met simpele gezondheids-logo’s, beweging en voedingsvoorlichting op te lossen zijn. Het gaat vaak om veel diepere verstoringen. Niet alleen minder eten en meer bewegen Calorie-beperking in de vorm van vetarm en suikervrij zal gepaard moeten gaan met voedingsvoorlichting over goede en verkeerde vetten, welke koolhydraten hoge insulinepieken geeft, wat voor soort voeding reguleert de stofwisseling echt?

Welke voedingsmiddelen bevatten het hoogste gehalte aan mineralen, antioxidanten, vitaminen en hoe gaan we daar mee om in de keuken? Hoe kunnen we de darmflora versterken zodat deze prachtige voedende ingrediėnten ook opgenomen worden. Hoe moet de lever versterkt worden om o.a. leververvetting -dat steeds vaker voorkomt- te voorkomen en om zijn ontgiftingstaken te ondersteunen.

Wordt het niet tijd dat biologische voeding hoog op de agenda komt?

Kortom Rosenmoller zal nog hard moeten hollen om iedereen zonder mokken in beweging te krijgen de juiste voedingsmaatregelen voor zich zelf te nemen.

Natuurdietist Tanja Visser heeft in het tijdschrift ‘Mind Magazine’ van de maand mei al het initiatief genomen de mensen op een andere manier voor te lichten over voeding. In dit magazine vertelt ze over voedingsmogelijkheden om de lever te versterken. De lever die zo’n belangrijke functie heeft bij obesitas.

Literatuur en links

Bronnen:

Volkskrant 25 mei 2007

Stuurgroep Convenant Overgewicht

Mind Magazine mei 2007 blz 112 t/m 114.

Wilt u meer weten over goede vetten, insulinepieken, vitaminen, darmflora of taken van de lever? Kijk op Achtergrondartikelen

Bij het onderdeel Recepten vindt u allerlei gezonde recepten, tips over gezonde kookmanieren én handig en gezond inkopen doen.

Bij het onderdeel Publicaties vindt u diverse boeken en voedingsbrochures met als onderwerp gezonde recepten, de lever, vetten.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen