skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Negatieve effecten van aspartaam

Het gebruik van de kunstmatige zoetstof aspartaam is al geruime tijd discutabel. Diverse wetenschappers hebben er studie naar gedaan waarbij opnieuw de negatieve effecten van deze verbinding naar voren komen.

Aspartaam is een verbinding van phenylalanine (50%), asparaginezuur (40%) en methanol (10%). Phenylalanine (een amino-zuur) speelt een belangrijke rol in de regeling van neurotransmitters, terwijl asparaginezuur een rol wordt toebedacht een rol te hebben als stimulerende neurotransmitter in het centraal zenuwstelsel.

Zenuw- en gedragsstoornissen

Glutamaat, asparagines en glutamine worden gemaakt uit hun precursor, asparaginezuur. Methanol, dat 10% van de afbraakproducten van aspartaam vormt, wordt in het lichaam omgezet in formaat. Dit kan worden uitgescheiden of voor een stijging zorgen van formaldehyde, diketopiperazine (een carcino-geen) en een aantal andere sterk toxische afgeleiden.
Al eerder waren er meldingen dat het gebruik van aspartaam bij gevoelige personen neurologische- en gedragsstoornissen kon veroorzaken. Hoofdpijn, slapeloosheid en spasmen zijn enkele van de neurologische effecten die zijn waargenomen, naast veranderingen in plaatselijke concentraties van catecholamines, zoals adrenaline, noradrenaline en dopamine, in de hersenen.

De auteurs zeggen hierover: “Het doel van deze studie was om de directe en indirecte cellulaire effecten van aspartaam onder de aandacht te brengen. We vermoeden dat een overmatige inname van aspartaam betrokken zou kunnen zijn bij de pathogenese (ontstaansgeschiedenis) van bepaalde hersenafwijkingen, leerproblemen en veranderingen in het emotionele gedrag”.

Verstoring metabolisme en neurodegeneratie

De onderzoekers vonden een aantal directe en indirecte veranderingen die plaatsvinden in de hersenen en leiden tot neuro-degeneratie als gevolg van een hoge aspartaam inname.
Aspartaam bleek het metabolisme van aminozuren te verstoren, alsmede de eiwitstructuur en –metabolisme, de integriteit van nucleïnezuren, het neurologisch functioneren en de endocrine (hormoon) balans. Daarnaast kan het de hersenconcentraties van catecholamines (zoals adrenaline, noradrenaline en dopamine) veranderen.

Aanslag op het energiesysteem

“De energiesystemen die van belang zijn voor bepaalde enzymatische reacties worden aangetast, wat indirect leidt tot de onmogelijkheid voor enzymen om optimaal te functioneren”, aldus de onderzoekers.
De ATP voorraad (adenosinetrifosfaat) in de cellen wordt uitgeput, wat wijst op een lage concentratie glucose in de cel. Hierop volgend zal er een daling ontstaan in de aanmaak van acetylcholine, glutamaat en GABA (gamma-aminoboterzuur). Als gevolg daarvan wordt het functioneren van glutamaat als stimulerende transmitter geremd. Vervolgens vinden er veranderingen plaats in de calciumopname van de cel en worden mitochondria beschadigd, wat volgens de auteurs kan leiden tot apoptosis (celdood) en tevens een daling kan veroorzaken in het zuurstofmetabolisme.

Volgens de onderzoekers geeft hun studie voldoende aanleiding om meer onderzoek te doen teneinde de effecten van aspartaam op de gezondheid vast te stellen en daarmee een einde te maken aan de controverse.

Literatuur en links:

Referenties:
Artikel uit Ortho Actueel; maart 2008. Alf Knutzen.

European Journal of Clinical Nutrition (2008) 62, 451–462; doi:10.1038/sj.ejcn.1602866; published online 8 August 2007 Direct and indirect cellular effects of aspartame on the brain P Humphries(1,2), E Pretorius(1) and H Naudé(1)

(1.) Department of Anatomy, University of Pretoria, Pretoria, Gauteng, South Africa (2). Department of Anatomy, University of the Limpopo, South Africa

Correspondence: Professor E Pretorius, Department of Anatomy, University of Pretoria, BMW Building, Dr Savage Street, PO Box 2034, Pretoria 0001, Gauteng, South Africa. E-mail: resia.pretorius@up.ac.za Received 25 October 2006; Revised 26 April 2007; Accepted 27 April 2007; Published online 8 August 2007.

Zie ook www.nature.com

www.blog.missionsnet.org