skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

12 November 2006 op een congres in Londen gaf dr Fedon Lindberg, gespecialiseerd in metabool syndroom dat de diabetes epidemie te stoppen is met de juiste voedingsadviezen en supplementen.

Diabesitas* volgens dr. Lindberg

“Elke 5 minuten wordt er iemand in Engeland gediagnosticeerd met diabetes. 3 Miljoen mensen zullen diabetes hebben over 10 jaar en als je over de 40 jaar bent heb je een risico van 1 op 10 om diabetes te ontwikkelen.”
“Je hebt een kans van 1 op 2 een suikerspiegelontregeling te hebben als voorloper van diabetes. Bij overgewicht worden de cijfers nog angstaanjagender “aldus Dr Fedon Lindberg.
(* Diabetes en obesitas worden samengevoegd tot diabesitas omdat zo nauw met elkaar verbonden zijn.)

De NDN redactie was aanwezig in Londen om de lezing van Dr. Lindberg met het thema ‘Survival of the fattest’ bij te wonen. Dr Fedon Lindberg is internist en hoofd van 4 klinieken in Noorwegen die gespecialiseerd zijn in het ‘Metabool syndroom’.

Metabool Syndroom

Metabool Syndroom is de naam die gegeven wordt aan een cluster van symptomen die voorkomt bij iemand. De belangrijkste componenten hiervan zijn: een gestoorde glucose-intolerantie, hoge bloeddruk, afwijkingen in cholesterol- en lipidenspiegels en centraal overgewicht (ophoping van vetweefsel rond de middel en de organen in de buikholte, ook weleens populair de ‘zwembandjes’ genoemd).

De vijf meest opvallende kenmerken zijn:

 1. Overgewicht (abdominale obesitas)
 2. Insulineresistentie en hyperinsulinemie (verhoogd insulinegehalte in het bloed)
 3. Afwijkingen in bloedvetten (verhoogd gehalte aan triglyceriden en een verlaging van het HDL-cholesterol)
 4. Een gestoorde glucosetolerantie (incl. afwijkingen van de nuchtere bloedsuikerspiegel, een gestoorde glucosetolerantie en/of diabetes type II)
 5. Hypertensie (hoge bloeddruk)

Gestoorde glucosetolerantie, insulineresistentie en hyper-insulinisme liggen ten grondslag van veel ziekten zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, Alzheimer, Reumatische aandoeningen, Osteoartritis, Depressie, Kanker, MS, slaapstoornissen, PCO, verhoogde cholesterol, hoge bloeddruk, etc.
Klik hier door naar een artikel over Hyper-insulinisme.

De oorzaken

De oorzaken zijn divers, o.a.: te weinig beweging, toename van gemaksvoedsel, voedsel arm aan nutriënten (vitaminen, mineralen), hoge calorie inname met een hoge GL (glycemische loading), verkeerde vetten met een vetfobie die de consumptie van de verkeerde koolhydraten stimuleert wat een verhoogde insulinesecretie geeft met een bevordering van overgewicht en andere klachten (waaronder vermoeidheid, depressie, cardiovasculaire klachten, diabetes type II, etc).
Hoe komen we uit deze bloedglucose ‘rollercoaster’?

Succes in Noorwegen

Dr. Lindberg heeft grote successen behaald in zijn klinieken in Noorwegen door een combinatie van maatregelen.

Naar aanleiding van diverse onderzoeken (waaronder nuchtere bloedglucose en triglyceriden, HDL cholesterol, nuchtere C-peptide , insuline, orale glucose tolerantie test, HOMA-IR, HOMA-BCF, ochtend speeksel cortisol, IGF-1, SHBG, testosteron, homocysteine, foliumzuur, vitamine b 12, vitamine D, urinezuur, HBA1C) worden de volgende individuele programma’s voor mensen gemaakt:

 • Lage GL: rond de 40 GL per dag (10 GL’s voor ontbijt, 2 maal 5 voor tussendoor, 10 voor de lunch en 10 voor het diner), dus suikervrij met ook nog een beperking voor koolhydraten die de insulineproductie bevorderen zoals brood, pasta, rijst, geraffineerde granen, aardappelen, etc.
 • Voedselintoleranties die ontstekingen kunnen geven worden geëlimineerd.
 • Minimaal 400 gram groenten per dag en 2 stuks fruit per dag.
 • Omega 3 wordt extra geadviseerd in de vorm van vette vis en suppletie. Geen transvetzuren (margarine, gebak, snacks, etc). Klik hier door naar een achtergrondartikel over Gezonde vetten
 • Suppletie van o.a.; een multivitamine, multimineralen, vitamine C(500-1000mg per dag) en andere antioxidanten, chroom ( picolinaat of polynicotinate) (400-600 mcg per dag goed verdeeld over de dag), vitamine D (700-1000 IU D3).
 • Cinnamon (1 tot 1,5 gram per dag( na 20 dagen is er een 30% reductie van HBA1C, LDL cholesterol en triglyceriden)
 • Anti diabetes voedingsmiddelen worden extra ingezet zoals: bessen, appels, peren, boekweit, linzen, pruimen, hele haver, havervlokken en haverzemelen, gerst, ongeraffineerde koudgeperste oliën zoals lijnolie, walnootolie, olijfolie als saladedressings.
 • De voeding is rijk aan eiwitten om de hormonen te balanceren (zacht gekookte of gepocheerde eieren, vis, yoghurt, zaden, noten, peulvruchten).
 • Zout beperken en meer kalium in de vorm van groenten(sap).
 • Koffie en alcoholbeperking.
 • Speciale bewegingsprogramma’s, kooklessen, voldoende zonlicht, stoppen met roken, beter slapen (minimaal 7 tot 8 uur), meditatie of andere vormen van ontspanning om de cortisol te verlagen (stress reductie).

Speciale GL producten

Dr. Lindberg heeft speciale producten ontwikkeld met een lage GL, zelfs een speciale Fedon King Burger, zodat ook de mensen die junkfood eten kunnen afkicken. Hij schreef diverse boeken en een kookboek. Hij waarschuwt voor de bijwerkingen van de huidige reguliere middelen zoals metformin (o.a. flinke vitamine B 12 verlaging en verhoging van homocysteine) en Glucobay (buikklachten). Diabetes kan voorkomen worden wanneer er een pakket aan maatregelen genomen wordt. Minder eten en meer bewegen is niet het antwoord op de diabetes epidemie. Leefstijl veranderingen en de juiste voedingsadviezen zijn dit wel. Hij geeft lifestyle seminars (5000 mensen per jaar), Kooklessen om gezond te leren koken, hij heeft 130 lifestyle counselors in Noorwegen en 40 in Zweden opgeleid. Hij heeft inmiddels 12.000 patiënten sinds 1997 gehad in zijn klinieken waarvan 40% met metabool syndroom. U kunt hier doorklikken naar een achtergrondartikel met de titel GI, Glycemische Index.

Commentaar NDN

De redactie was naar Londen afgereisd om drie sprekers te ontmoeten. Dr. Fedon Lindberg, Patrick Holford hoofd van het Biobrain centrum in Londen en Professor David Smith van de Oxford Universiteit die onderzoek doet naar Alzheimer (o.a. homocysteine, methylering, etc). Het was een inspirerende dag (de zaal zat o.a. vol met orthomoleculaire diëtisten uit de hele wereld). Op aanraden van de NDN is dr. Lindberg inmiddels in 2007 bij de MBOG uitgenodigd om daar zijn kennis te delen. Het congres was uitstekend bezocht door artsen en therapeuten. Deze waren uitermate enthousiast over zijn presentatie.

Boeken van Patrick Holford over lage GL

Literatuur en links:

Referenties:
Congres Food as medicine; Londen 12 november 2006. (Can food be a better medicine than drugs? Defining health & optimum nutrition, survival of the fattest, reversing diabetes & vascular disease, depression; the new medicine approach, dementia; prevention through life-style modification).

Zie ook de volgende websites:
www.drlindberg.com

www.patrickholford.com

Documentaire
Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days is an independent documentary film that chronicles six Americans with diabetes who switch to a diet consisting entirely of vegan, organic, uncooked food in order to reverse disease without pharmaceutical medication. http://topdocumentaryfilms.com/simply-raw-reversing-diabetes-in-30-days/

Overzicht
Naam artikel
Diabesitas
Beschrijving
Dr Lindberg, gespecialiseerd in metabool syndroom wil de diabetesepidemie (die hij diabesitas noemt) stoppen met de juiste voedingsadviezen en supplementen
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen