skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Een te hoog bloedsuikergehalte is schadelijker dan artsen altijd hebben aangenomen, zo stellen onderzoekers van de universiteit Harvard in Cambridge (VS). De onderzoekers verzamelden allerlei klinische studies uit de internationale literatuur en van gegevensbanken. Ze gingen daarbij uit van het zogeheten nuchtere plasmaglucose-gehalte. Dat is het bloedsuikerniveau vóór het ontbijt.

Een ongezond westers voedingspatroon

Door het westerse voedingspatroon komt het steeds meer voor dat het bloedsuikergehalte regelmatig licht verhoogd is. Het nuchtere plasmaglucose-gehalte (het bloedsuikerniveau vóór het ontbijt) schommelt in de westerse landen rond de 5,51 mmol per liter (mannen) en de 5,30 mmol (vrouwen). Het bloedsuikergehalte moet normaal liggen tussen de 4,0 en de 6,5 mmol per liter.Schrikken van de cijfersDe resultaten van cijfermatig speurwerk tonen aan dat een te hoog glucoseniveau wereldwijd verantwoordelijk zou zijn voor 21 procent van de gevallen van angina pectoris en hartinfarcten en voor 13 procent van de beroertes.
Hiermee zijn hoge bloedsuikerwaarden de rechtstreekse oorzaak van drie keer meer doden dan de statistieken over diabetes weergeven

De onderzoekers berekenden dat in 2001 wereldwijd 959.000 patiënten stierven aan de directe gevolgen van diabetes. Daarnaast heeft een te hoog bloedsuikergehalte bijgedragen aan bijna 1,5 miljoen doden door hartinfarcten en 709.000 door beroerten.

De wetenschappers zijn van mening dat de ernst van een te hoog glucosegehalte duidelijk wordt onderschat. Ze pleiten voor gezondheidsprogramma’s gericht op hart- en vaatziekten en diabetes en stimuleringsprogramma’s die mensen ertoe aanzetten gezonder te leven.

Chroom en de bloedsuiker

Chroom is noodzakelijk voor een goed verloop van de stofwisseling van vetten en koolhydraten, met name op de activiteit van insuline-receptoren. Chroom kan de insulinereceptorkinase-activiteit op de celmembraan aanzienlijk doen stijgen. Daardoor is er minder insuline nodig om glucose in de cel te brengen. Chroom deficiënties (tekorten) leiden tot symptomen van glucose-intolerantie, aanhoudende verhoogde nuchtere insulinewaarden, verhoogde serum, cholesterol en triglyceriden en sclerotische plaques in de aorta. Extra chroom en biotine innemen werkt nog effectiever.

Biotine en triglyceriden

Aanvulling van biotine (B-vitamine) verlaagt de triglyceridenspiegels bij zowel patiënten met diabetes als bij gezonde personen, volgens onderzoekers in Mexico.
Achttien diabetespatiënten en vijftien gezonde personen in de leeftijd van 30 tot 65 jaar werden willekeurig verdeeld in twee groepen. Alle proefpersonen hadden verhoogde triglyceridenwaarden. Gedurende een periode van 28 dagen kreeg de ene groep 15 mg biotine per dag en de andere groep een placebo.
De triglyceridenspiegels en het VLDL daalden opvallend voor zowel de diabetespatiënten als de niet-diabetes patiënten die allen biotine kregen.

De behandeling met biotine had echter geen duidelijke gevolgen voor het cholesterol, de glucose en insuline. Aanvulling van biotine kan mogelijk zinvol zijn bij de behandeling van een sterk verhoogd triglyceridengehalte.

BloedsuikerregulatieLees nog meer over bloedsuikerregulatie op onze nieuwspagina categorie ‘bloedsuiker‘.

Literatuur en links:

Referentie:

Held C, Gerstein HC, Yusuf S, Zhao F, Hilbrich L, Anderson C, Sleight P, Teo K Glucose levels predict hospitalization for congestive heart failure in patients at high cardiovascular risk. Circulation. 2007 Mar 20;115(11):1371-5

Biomed Pharmacother 2006; 60(4):182-5.

Diabetes Care, 2006

American Heart Journal, 2005

Metabool syndroom X map Marijke de Waal Malefijt.

Overzicht
Naam artikel
Bloedsuikerregulatie
Beschrijving
Een te hoog bloedsuikergehalte is schadelijker dan artsen altijd hebben aangenomen, zo stellen onderzoekers van de universiteit Harvard in Cambridge (VS). De onderzoekers verzamelden allerlei klinische studies uit de internationale literatuur en van gegevensbanken.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen