skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kinderen met een familiair verhoogde kans op diabetes type 1 (jeugddiabetes) hebben een lager risico als ze voeding gebruiken die rijk is aan omega-3-vetzuren, aldus onderzoekers van de universiteit van Colorado in Denver in de Journal of the American Medical Association. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweerapparaat de insulineproducerende cellen in de alvleesklier uitschakelt. Dit heeft vooral te maken met een ontstekingsreactie waarop een onvolgroeid immuunsysteem verkeerd of onvoldoende op reageert. Insuline speelt een onmisbare rol in de suikerstofwisseling.

Een daling van 55 procent!

Omega-6-vetzuren (vooral aanwezig in zonnebloemolie) verlagen de kans op diabetes type 1 niet. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Colorado in Denver in de Journal of the American Medical Association. De inname van omega-3-vetzuren met 800 milligram per dag zorgde voor een daling van het risico op diabetes type 1 met 55 procent. De 1800 kinderen die aan het onderzoek deelnamen, hadden een ouder, een tweelingzus of -broer met diabetes type 1 of zij hadden een genetische mutatie die in verband wordt gebracht met diabetes type 1. Aan de ouders werd gevraagd hoe vaak de kinderen vis aten en welke oliën werden gebruikt voor de maaltijdbereiding. De consumptie van omega-3-vetzuren werd gemeten op 3-, 5-, 7- en 9-jarige leeftijd.

Commentaar NDN

Omega-3-vetzuren zijn docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Bronnen die rijk zijn aan DHA en EPA zijn vis en visolie. Vissen maken DHA en EPA aan
uit alfalinoleenzuur dat rijkelijk aanwezig is in algen. Daarnaast is het ook van belang kennis te nemen van andere vetfeiten zie daarvoor de artikelen over vetten bij Feiten over vetten.Gezond kokenWilt u meer weten hoe u ook met koken goed met de vetten omgaat? Kijk dan bij het onderdeel Recepten en bijvoorbeeld bij het artikel Gezonde kooktechnieken.BoekenWilt u zich nog meer verdiepen in de kracht van voeding op uw gezondheid en die van u kinderen? Kijk dan gerust bij het onderdeel Boeken. U vindt daar allerlei zorgvuldig geselecteerde boeken.

Literatuur en links:

Referentie:

Jill M. Norris, Xiang Yin et al. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Intake and Islet Autoimmunity in Children at Increased Risk for Type 1 Diabetes. JAMA. 2007;298:1420-1428

Overzicht
Naam artikel
Jeugddiabetes
Beschrijving
Kinderen met een familiair verhoogde kans op jeugddiabetes hebben een lager risico als ze voeding gebruiken die rijk is aan omega-3-vetzuren.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen