Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Het mineraal magnesium is essentieel voor een optimaal verloop van diverse biochemische processen in het lichaam. Het is in te zetten bij o.a. fibromyalgie, diabetes, PMS en andere hormonale klachten, hoge bloeddruk, osteoporose, slaapproblemen, stuipen, krampen, etc. Dr. Fedon Lindberg internist uit Noorwegen sprak in Nederland over zijn bijzondere aanpak bij diabetes, waaronder magnesium.

Een bijzondere aanpak bij diabetes, o.a. met magnesium als grote regelneef

Fedon Alexander Lindberg, is geboren in Griekenland en studeerde daar geneeskunde. Hij specialiseerde zich in de interne geneeskunde in Noorwegen. Vervolgens deed hij vele jaren onderzoek, in zowel Noorwegen als Amerika, naar insuline resistentie, diabetes en overgewicht.

In 1999 startte Dr. Lindberg een aantal metabole klinieken in Noorwegen waar hij multidisciplinaire programma’s gaf ter preventie en behandeling van leefwijze gerelateerde aandoeningen zoals overgewicht, diabetes, schildklier en cardiovasculaire ziekten. Daarnaast verzorgt hij cursussen ter verbetering van de leefwijze voor individuen en organisaties.

Het mediterrane dieet

Dr Lindberg is een enthousiaste kok en publiceerde meerdere boeken waarvan zijn boek over ‘Diet and Lifestyle’ een internationale bestseller is geworden en vertaald is in 14 talen waaronder het Nederlands. “Het Mediterrane Dieet” en “De praktische gids bij het Mediterrane dieet” zijn het resultaat. In zijn multidisciplinaire programma zit ook de aanvulling van magnesium. Waarom is dit mineraal zo belangrijk bij zoveel ziekten?

Magnesium de regelneef bij energieproductie

Het mineraal magnesium is essentieel voor een optimaal verloop van diverse biochemische processen in het lichaam. Ongeveer 60% van de magnesium bevindt zich in de beenderen. Het overige deel zit in de cellen van de zachte weefsels. Voor de meeste reacties, bijvoorbeeld waarbij ATP (energiedrager) bij betrokken is, is magnesium (als het Mg 2+ -ion ) een noodzakelijk hulpje (zogeheten cofactor).

ATP (Adenosinetrifosfaat) is een verbinding die in de celstofwisseling een sleutelrol vervult als drager van chemische energie. Er is energie nodig voor de meest in de cellen zich afspelende processen. ATP is een dergelijk energiedrager die daar essentieel bij is. Diverse enzymen (kinase-enzymen), die betrokken zijn bij de synthese van onder meer eiwitten, nucleïnezuren, nucleotiden, lipiden, prostaglandines en koolhydraten, vereisen veel energie en zijn zonder het magnesium-ATP niet functioneel. Ook de enzymen die noodzakelijk zijn voor de transcriptie, translatie van RNA (aanmaken van eiwitten in de cel) en DNA (drager van erfelijk materiaal in de cellen) zijn afhankelijk van magnesium.

Diverse hormonen, neurotransmitters en andere cellulaire effectoren kunnen de celstofwisseling beïnvloeden via het adenylcyclase-systeem (second messengers). Magnesium is essentieel voor de werking en regulatie van dit adenylcyclase-systeem. Vitamine B6 werkt in veel reacties overigens nauw samen met magnesium.

Magnesium de regelneef bij het voorkomen van chronische vermoeidheid

Magnesium in voeding wordt normaliter slecht opgenomen. Natuurlijke bronnen van magnesium zijn o.a. groene groenten, grapefruit, verse noten en volle granen. De opname van magnesium kan o.a. nadelig beïnvloedt worden door stoffen in de voeding zoals fytinezuren (in brood bijvoorbeeld) en fosfaten. Een groot deel wordt direct met de ontlasting uitgescheiden zonder vooraf te zijn geabsorbeerd. Bepaalde magnesium supplementen kunnen door een toegepaste stabiele aminozuurchelaat (niet te verwarren met proteïnaten) een hoge concentratie magnesium aan de specifieke transporteiwitten in het darmlumen koppelen

Citraat en gluconaat zijn de zouten van respectievelijk citroenzuur en gluconzuur, die goed opneembaar zijn en gemakkelijk door de diverse cellulaire membranen kunnen passeren (transloceren). Gluconzuur is een precursor van glucuronzuur, dat een rol speelt in de conjugatie van toxische stoffen in de lever. Citroenzuur is een intermediair van de citroenzuurcyclus en kan gemakkelijk de matrix van het mitochondrium bereiken. Met behulp van citraat en gluconaat kunnen daarom de mitochondria van de cellen uitstekend van magnesium worden voorzien, wat onder meer bij fibromyalgie en chronische vermoeidheid van therapeutische belang zou kunnen zijn.

Magnesiumaanvulling in een gluconaat- of tauraat- of citraatverbinding is toegankelijker voor het lichaam dan de oxidevorm en geeft minder kans op een laxerend effect.

Magnesium de regelneef van de spieren en insuline

Magnesium speelt een belangrijke rol in de spiercontractie en de ontvankelijkheid van de zenuwen voor impulsen. Het heeft hierbij meestal een tegengesteld effect aan calcium. Onderzoek heeft gedemonstreerd dat magnesium noodzakelijk is voor de functie van het parathyroïde hormoon, de actieve metabolieten van vitamine D en insuline. Magnesium is dus ook essentieel voor een goede functie van het endocriene systeem en indirect voor een optimale botstofwisseling. Doordat magnesium een hoge affiniteit heeft voor fosforgroepen, speelt het tevens belangrijke rol inde stabiliteit van het DNA.
DNA (desoxyribonucleïnezuur) is een macromolecuul dat in levende wezens de drager is van erfelijke informatie.

Magnesium de regelneef bij sport

Hoge concentraties calcium, fosfaat (belangrijke natuurlijke bronnen van fosfaat zijn: melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten), eiwit en vet in de voeding kunnen de opname van magnesium significant verlagen.

Tijdens sport, stress en de lactatie stijgt het magnesiumverbruik. Langdurige diarree kan de intracellulaire magnesiumconcentratie aanzienlijk verlagen, waardoor depressie en slapte kunnen optreden. Een magnesiumgebrek kan zich voorts uiten in een onaangename, zurige lichaamsgeur, stuipen, spastische bewegingen, slapeloosheid, prikkelbaarheid en overgevoeligheid voor geluiden. Bij alcoholisten wordt vaak een magnesiumdeficiëntie waargenomen, waarvan het delirium tremens het opvallendste symptoom is.
In studies is aangetoond, dat magnesium kan helpen een verhoogd bloedcholesterol te verlagen en het een gunstig effect op epilepsie kan hebben. Tijdens de zwangerschap kan de behoefte aan magnesium (en vitamine B6) soms zeer hoog oplopen, waardoor bij gebrek zogenaamde zwangerschapvergiftigingen kunnen optreden.

Magnesium de regelneef bij verhoogde bloeddruk

Het is bekend dat magnesium een vaatverwijdend en bloeddrukverlagend effect heeft. Magnesium kan namelijk calcium van het oppervlak van de gladde spiercellen van de bloedvaten verdringen en het interfereert met het metabolisme van de neurotransmitter acetylcholine in de neuronen die voor concentratie van de bloedvaten zorgen. Mensen met lage magnesiumniveaus hebben meestal meer medicatie tegen hoge bloeddruk nodig dan normaal. Normale serummagnesium waarden sluiten overigens verlaagde cellulaire-magnesium waarden niet uit. Plaspillen (Thiazidediuretica) bevorderen de uitscheiding van magnesiumionen, waardoor een magnesiumgebrek kan ontstaan.

Magnesium de regelneef bij hormoonklachten

Bij vrouwen die leiden aan het premenstrueel sydroom (PMS) is de magnesiumconcentratie in de rode bloedcel (erytrocyten) vaak lager dan normaal, ondanks normale plasma- en serumwaarden. Magnesiumdeficiëntie kan de dopamineniveaus in de hersenen verlagen. Te hoge oestrogeenwaarden, zoals die bij sommige vrouwen met PMS kunnen voorkomen tijdens de laatste fase voor de menstruatie (luteale fase) van de cyclus, verlagen de dopamine waarden in het zenuwstelsel, waardoor een verminderde stresstolerantie en stemmingswisselingen kunnen optreden.

Volgens sommige onderzoekers is magnesium de ‘second messenger’ van het insulinehormoon. Magnesium kan de glucosegeïnduceerde insuline secretie reduceren. Deficiëntie van magnesium is vaak geassocieerd met een verstoorde koolhydraat- en glucosestofwisseling. Verlaagd magnesium (Hypomagnesemia) wordt vaak waargenomen bij personen met insulineresistentie en diabetes. De urineproductie in de nieren (osmotische diurese) die bij te hoge bloedsuikerwaarden in de nier op gang komt, is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het verloren gaan van relatief grote hoeveelheden magnesium via de urine.

Commentaar NDN

De NDN redactie ontmoette eind vorig jaar dr. Fedon Lindberg op een congres van Patrick Holford in Londen. We waren erg verheugd met het bericht dat de MBOG dr. Fedon Lindberg 6 oktober 2007 uitnodigde om op hun 21e symposium te spreken over zijn bijzondere aanpak bij o.a. diabetes en Metabool X. Zijn aanpak is een absolute must voor alle diëtisten, (huis)artsen en internisten in Nederland met zijn bijzondere effectieve voedingsaanpak en orthomoleculaire adviezen bij deze oprukkende ziekten.

Magnesium is een van de vele stoffen in zijn plan van aanpak. Welke voeding past er bij de menselijke evolutionaire geschiedenis? Hoe beïnvloedt voeding de hormonen, het metabolisme en de gezondheid? Wat is zijn nieuwe geneeskundige benadering waarmee mensen met overgewicht, diabetes, vaatziekten en het metabool syndroom kunnen worden behandeld? De aanpak van dr. Fedon Lindberg: een eenvoudige, smaakvolle, evenwichtige op langzame koolhydraten en goede vetten gebaseerde, Mediterraan geïnspireerde benadering van eten en bewegen.

Literatuur en links:

Literatuur :

Humane Biochemie. Prof. dr. G.J.M. Hooghwinkel. ISBN 9063480660 Biochemistry. Second Edition. ISBN 0-13-814443-5
Bestel ‘Humane biochemie’ bij Bol.com

H. Kohn. Vitaminen en mineralengids voor iedereen. ISBN 90-274-2853-0.
Bestel ‘Vitaminen en mineralen’ bij Bol.com

Anabolism 2(6):1, 1983; Altura BM, Altura BT. Magnesium ions and contraction of vascular smooth muscles: Relationship to some vascular disease.

Magnesium Supplementation and Bone Turnover. Nutrition Reviews 57(7):227-29, 2000.

J. Am. Coll. Nutr. 6(4):321-28. 1987; Wester PO, Dyckner T. Magnesium and hypertension.

JAMA 224(13):1749-51, 1973. Hall RCW, Joffe JR. Hypomagnesemia: physical and psychiatric symptoms.

J. Neurol. Sci. 67(1):29-34, 1985; Shoji Y. Serum magnesium and zinc in epileptic children.

Magnesium and the premenstrual syndrome. Sherwood RA et al. Ann. Clin. Biochem. 23(6):667-70, 1986.

First Int. Symposium on Magnesium Deficit in Human Pathology. Paris, F. Vittel, 1973:149-52.

Magnesium modulation of glucoseinduced insulin secretion by the rat pancreas. Curry DL et al. Endocrinology 101:203, 1977.

Magnesium DeficiencyModulates the Insulin Signaling Pathway in Liver but not Muscle of Rats. Reis M.A.B. et al. J. Nutr. 130: 133-138, 2000.

Overzicht
Naam artikel
Magnesium
Beschrijving
Het mineraal magnesium is essentieel voor een optimaal verloop van diverse biochemische processen in het lichaam. Het is in te zetten bij o.a. fibromyalgie, diabetes, PMS en andere hormonale klachten, hoge bloeddruk, osteoporose, slaapproblemen, stuipen, krampen, etc.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl