skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Griepvaccin en weerstandverhogende voeding

Dit griepvaccin was bedoeld voor verspreiding in achttien Europese landen. Als die besmetting niet op tijd ontdekt was, hadden de vaccins een pandemie van vogelgriep kunnen veroorzaken waarbij honderdduizenden mensen om het leven waren gekomen.

Deze vervuiling trad op in het farmaceutische bedrijf Baxter International. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzocht de Oostenrijkse onderzoeksinstelling. Baxter bevestigde dat de partij het levende H5N1-virus bevatte dat vogelgriep veroorzaakt.

Tsjechische onderzoeker ontdekt besmetting

Een onderzoeker in Tsjechië ontdekte de levensgevaarlijke besmetting toen zijn laboratoriumfretten, geïnjecteerd met het H3N2-griepvaccin, plotseling overleden. Het H5N1-virus kan besmettelijk worden voor mensen onderling als het in een injectie gecombineerd is met H3N2. Dan kan een proces genaamd ‘reassortment’ optreden. Hierbij wisselen twee virussen genetisch materiaal uit. Het onderzoeksteam van de WHO zegt dat er geen aanwijzingen zijn die doen vermoeden dat Baxter met opzet de twee virussen had gecombineerd. De vraag blijft echter onder welke omstandigheden dit incident in de laboratoria van Baxter heeft kunnen plaatsvinden?

Hoewel gezondheidsautoriteiten er serieus voor waarschuwden, is er geen pandemie van vogelgriep opgetreden aangezien er geen besmetting van mens op mens is opgetreden. Tot op heden zijn er enkele honderden mensen overleden nadat ze het virus van gevogelte hadden opgelopen. De overheden waarschuwden dat het miljoenen levens zou kunnen kosten als mensen elkaar zouden kunnen besmetten.

Nieuwe techniek van vaccin maken

Momenteel werkt Baxter aan een nieuw soort vaccin tegen vogelgriep, genaamd Celvapan, gebaseerd op de technologie van celkweken. Deze technologie wordt ontwikkeld aan de onderzoeksinstelling van Baxter in Tsjechië. Het maakt het mogelijk de conventionele methode van incubatie van het virus in kippeneieren te omzeilen. In plaats daarvan werkt Baxter met het ‘oorspronkelijke’ virus dat niet hoeft te worden gemodificeerd (aangepast).

Nadat het vaccin vorig jaar de eerste twee fasen van het veiligheidsonderzoek gepasseerd was, kondigde Baxter aan dat Celvapan een combinatie is van “innovatieve wetenschap en een doorbraak in de productietechnologie met als doel mensen te beschermen tegen infectie bij een pandemische uitbraak van de vogelgriep door H5N1″.

Commentaar NDN

Wat kunt u zelf doen om uw weerstand zo hoog mogelijk te houden? Wij geven u enkele voedingsadviezen:

 1. Maak gebruik van onze top 10 adviezen van biologische optimale voeding. In biologische voeding komen o.a. salvestrolen voor die uw weerstand verhogen. Zie ook de artikelen Weerstand en voeding en het artikel Genezende voeding. Nutrigenomica over voeding voor uw genen. Kijk ook bij het onderdeel Recepten, zowel voor recepten als voor gezonde kooktechnieken.
 2. Pas op voor ziekmakende zoetstoffen die steeds meer in de voeding voorkomen.
  De toepassing van bijvoorbeeld glucose-fructosestroop, ook wel high-fructose corn syrup (HFCS) genoemd (ofwel maïsstroop met een hoog fructosegehalte), heeft een hoge vlucht genomen in de voedingsindustrie. Maar uit recent onderzoek komt naar voren dat het als bron van kwik wellicht nog riskanter is dan vis.Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 50 productiebedrijven die HFCS maken. De installaties van deze bedrijven, beter bekend als chlooralkali-installaties, gebruiken nog steeds natronloog (natriumhydroxide) bij de productie van HFCS, een verouderde vorm van verwerking die in sommige bedrijven al is vervangen door een veiliger methode. Andere voedingsingrediënten, zoals citroenzuur, worden ook in deze fabrieken geproduceerd.
  Het natronloog wordt gemaakt met procedés waarbij kwik wordt gebruikt.Fructosestroop wordt meestal gemaakt van maïs en is goedkoper dan suikers die uit bieten worden gemaakt. De voedingsindustrie is er dol op omdat de stof de producent vele voordelen biedt boven traditionele zoetstoffen. Zo blijven producten er langer door houdbaar, laat het zich gemakkelijker mengen met vloeistoffen en behoudt het zijn zoete smaak beter dan gewone suiker. Om die reden werd de stof al heel vroeg gebruikt in diverse soorten frisdranken.
  Ook gaat hij ‘vriesverbranding’ of rijpvorming tegen doordat hij kristalvorming voorkomt. Daarom wordt deze stof veel gebruikt in diepvriesproducten zoals roomijs. Verder geeft de zoetstof bij het bakken een mooie bruine kleur aan cake, gebak, brood, crackers en ontbijtproducten. En het belangrijkste is natuurlijk dat de productie vele malen goedkoper is dan die van andere zoetstoffen.

  Dr. George Bray, diabetesspecialist aan het Pennington Research Center aan de Universiteit van Louisiana, is overtuigd van het verband tussen HFCS en overgewicht. Overigens alle geraffineerde suikers, of het nu fructose, sucrose of HFCS betreft, zijn slecht voor u en kunt u beter vermijden.
  Het eenvoudigste antwoord op het probleem met HFCS is geen enkel tussendoortje of drankje meer te gebruiken met op het etiket ‘glucose-fructosestroop’ bij de ingrediënten of, in het Engels, ‘HFCS’ of ‘glucose corn syrup’.

  Niet alleen betekent dit dat er een zoetstof in zit die wel eens kwik zou kunnen bevatten, maar het betekent ook dat het tussendoortje zeer bewerkt is en veel toegevoegde koolhydraten bevat wat tot gewichtstoename kan leiden. De beste bronnen voor natuurlijke suiker zijn biologisch fruit en groente.

 3. Zorg voor een goede darmimmuniteit. Een goede vertering is daarbij ook belangrijk.
 4. Pas op voor nanotechnologie.
  Nanotechnologie wordt wereldwijd gebruikt in honderden consumentenproducten. Toch is er weinig bekend over de veiligheid daarvan. Inmiddels groeit de bezorgdheid. Onderzoek heeft aangetoond dat nanomateriaal via het voedsel, de ademhaling of de huid het lichaam kan binnendringen en oorzaak kan zijn van biologische schade. Die betreft in alle gevallen schade aan stofwisseling, zoals oxidatiestress (blootstelling aan een teveel aan vrije radicalen), verstoring van de celoverdracht van moleculen en schade aan de mitochondriën (in feite de energiecentrale van de cel). Deze informatie verdient onze aandacht, omdat momenteel wereldwijd meer dan 600 producten met nanomateriaal in omloop zijn.Op de lijst van verdachte nanostoffen staat o.a. titaniumdioxide (TiO2), een witte kleurstof die gebruikt wordt in een reeks producten: verf, lak, plastic, inkt, voedsel, medicijnen, tandpasta, cosmetica, zonnebrandmiddel en andere toiletartikelen. U kunt uzelf beschermen door zoveel mogelijk natuurlijke, biologische producten te kopen en op zoek te gaan naar fabrikanten die verklaren dat zij geen nanotechnologie gebruiken. Een goede informatiebron is het Project Emerging Nanotechnologies (Project Oprukkende Nanotechnologie), met een website (www.nanotechproject.org) die honderden producten met nanomateriaal vermeldt, met de bijbehorende fabrikanten.
 5. Vermijd toxische stoffen.
  Onderzoeksresultaten wijzen er op dat het milieu mogelijk bijdraagt aan het sterk stijgende aantal mensen met o.a. diabetes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans dat u deze ziekte krijgt, enorm kan toenemen wanneer u wordt blootgesteld aan veelvoorkomende giftige stoffen in het milieu zoals arsenicum, dioxines en zelfs elektrische vervuiling.
  Een groep giftige stoffen, die misschien de diabetesepidemie aanwakkert, wordt aangeduid met de verzamelnaam persistent organic pollutants (POPs). Dit zijn chemische stoffen in het milieu die moeilijk afbreekbaar zijn en zich via de voedselketen in levende organismen ophopen.Dioxines, polychloorbifenylen (pcb’s), dichloordifenyldichloorethyleen (DDE, het belangrijkste afbraakproduct van het pesticide dichloordifenyltrichloorethaan of DDT), transnonachloor, hexachloorbenzeen en de hexachloorcyclohexanen (waaronder lindaan) zijn enkele POPs die vrij algemeen worden aangetroffen bij de algehele bevolking.
  Tot voor kort was er nog weinig aandacht voor het feit dat blootstelling aan POPs ertoe kan bijdragen dat diabetes ontstaat. Inmiddels zijn er echter diverse rapporten verschenen waarin wordt aangetoond dat mensen die beroepsmatig of door andere omstandigheden in aanraking komen met grote hoeveelheden van deze milieuverontreinigende stoffen, een verhoogde kans lopen diabetes te krijgen.Een andere boosdoener die mogelijk schuldig is aan het groeiende aantal diabetesgevallen, is de stof bisfenol A (BPA), die de inwendige stofwisseling verstoort. Hij wordt gebruikt bij de productie van plastic consumptiegoederen en in de epoxyharsen waarmee blikjes voor dranken en etenswaren worden bekleed. Deze stof komt overal in het milieu voor, en ook in de mens, voornamelijk doordat het vanuit de verpakking terechtkomt in het voedsel.
 6. Zorg dat u voldoende nutriënten (vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren) binnen krijgt. U kunt er bij gespecialiseerde laboratoria onderzoek naar laten doen.

Natuurdiëtisten kunnen u helpen bij voedingsadviezen voor het verkrijgen en behouden van een optimale immuniteit.

Bronnen:

Toronto Sun, 27 februari 2009;

N Engl J Med, 2008; 358: 2573-2584

Environmental Health, 2009; 8: 2; doi: 10.1186/1476-069X-8-2

Nutr Rev, 2005; 5: 133-157

Am J Clin Nutr, 2004; 79: 537-543

Am J Clin Nutr, 2008; 87: 1194-1203

J Clin Endocrinol Metab, 2004; 89: 2963-2972

Crit Rev Food Sci Nutr, 2007; 47: 561-582

Nutrition, 2007: 23: 103-112

Altern Med Rev, 2005; 10: 294-306

Nightingale P et al. Nanomaterials Innovation Systems: Their Structure, Dynamics and Regulation, 2008; www.rcep.org.uk/novelmaterials.htm

BMJ, 2008; 336: 1180-1185

JAMA, 2008; 300: 814-822

Environ Res, 2007; 104: 383-389

Diabetes Spectrum, 2002; 15: 109-112

J Long Term Eff Med Implants, 2005; 15: 209-223

Lancet, 2006; 368: 558-559

Rev Environ Health, 2008; 23: 59-74

Epidemiology, 2000; 11: 44-48

Diabetes Care, 2006; 29: 1638-1644

Lancet, 2006; 368: 558-559

Alt Comp Ther, 2002; 8: 218-223