skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Nutrigenomica: voeding voor de genen

“Voeding is informatie voor de genen” zegt Jeffrey Bland nutrioneel biochemicus uit Amerika. Komt de Biobank een 30 jarig durend Lifeline onderzoek opgezet door het Medisch Centrum Groningen in de toekomst ook tot deze conclusie?

Wisselwerking tussen voeding en genen

Oktober 2005 was Jeffrey Bland nutrioneel biochemicus uit Amerika overgekomen voor een congres in Nederland. “Micro- en macronutriënten zijn krachtige boodschappers vanuit de voeding, die door hun invloed op de celstofwisseling, de patronen van genexpressie veranderen”. Anders gezegd: met nutriënten (vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren) uit de voeding kunnen we invloed uitoefenen op onze genen. (Nutrigenomica).

Nutrigenetica: welke voeding past het best?

Nutrigenetica is volgens Jeffrey Bland: ”De kunst om met de kleine moleculen uit de voeding in de 46 ‘hoofdstukken’ (chromosomen) van het ‘boek van het leven’ (het menselijke genoom) de ‘verhalen’ (genen) het meest positief tot expressie te brengen”. Hiermee blijkt dat we geen slachtoffer van onze genen hoeven te zijn! Ingrijpend gevolg van deze nieuwe benadering is overigens dat deze de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid geheel teruglegt in handen van onszelf. Een tendens die ook steeds meer zichtbaar wordt in de huidige gezondheidszorg.

Verzekerd zijn van gezondheid

Het zoeken naar een optimaal verzekeringspakket leert u snel inzien dat er nauwelijks te verzekeren valt tegen ziekten. In 2005 publiceerde the New England Journal of Medicine dat wanneer de trend in overgewicht en chronische ziekten niet wordt gestopt, de eeuwenlange gestage toename in de levensverwachting zal terugvallen. De kinderen van de huidige generatie zullen voor het eerst weer een korter en minder gezond leven genieten dan hun ouders.

De voeding (mede)oorzaak en oplossing?

De inhoud van het huidige voedingspakket is drastisch verschoven. Terwijl het aantal koolhydraten gelijk is gebleven, is de hoeveelheid eiwitten met tweederde afgenomen en zijn de vetten niet alleen verdubbeld, maar zijn ook verschoven naar de verzadigde vetten en transvetzuren. Calcium ging van 1500 tot 2000 mg naar 740. Natrium is vervijfvoudigd, terwijl kalium met meer dan driekwart is verminderd. Daarmee is de kalium/natrium verhouding veranderd van 16:1 naar 0,7:1. Daarnaast bevat het voedingspakket steeds meer toevoegingen die men ‘new to nature’ (onnatuurlijke) substanties noemt.

Voedingsboodschap

Wanneer men in het nieuwe model van Jeffrey Bland ervan uit gaat dat voeding informatie is voor de genen, dan is dus zowel de taal als de boodschap dramatisch anders geworden. Ligt de oplossing dan in een andere voedingsboodschap? De weg teruglopen via een intelligente voedingsinterventie is een simpele en tegelijk geen gemakkelijke oplossing. De voedingsstof die voor de ene mens gezond is, kan voor de ander een belastende, of zelfs gevaarlijke moleculaire boodschap zijn. “Voedingsmoleculen hebben met de genen op verschillende manieren, niveaus en plaatsen interactie”, aldus Jeffrey Bland. “De vraag is, hoe worden deze boodschappen de genen binnengeschreven (transcription) en wat gebeurt er met de cellen van het lichaam na vertaling ven deze genen (posttranscription)?”

Zijn we licht of zwaar ontvlambaar (ontstoken)?

In februari 2004 meldde de Time op de voorpagina dat er sprake is van een ‘verrassende ‘schakel tussen inflammatie (ontstekingen) en ziekten zoals kanker, Alzheimer, hartaanvallen en andere ziekten. Deze ontstekingen kunnen zijn ontstaan na de geboorte, maar kunnen ook al dateren vanuit de tijd in de baarmoeder. Zelfs uit de periode daarvoor door factoren in de leefomstandigheden van de ouders. Men zoekt nu naar methoden deze ontstekingsmechanismen preventief en curatief aan te pakken. Zo speelt de verhouding tussen eiwitten en koolhydraten en de inname van bepaalde vetzuren (omega 3) een belangrijke rol bij ontstekingen.

Kan dit via de huisarts?

In een onderzoek onder 543 ogenschijnlijke gezonde mannen bleek de hsCRP (high sensitivity C-reactive protein) een voorspelbare factor voor hartinfarct en beroerte. Het CRP (een ontsteking eiwit die gemeten kan worden in een huisartsenlaboratorium) is een reactiecomponent dat geproduceerd wordt door de lever in de acute ontstekingsfase. Suiker en transvetzuren geven een verergering te zien van ontstekingen.
Een ander interessante parameter is de bepaling van Calprotectine niveaus in de ontlasting. Hoe hoger de niveaus des te ernstiger de ontsteking in de darmslijmvliezen. Gebrek aan lichaamsbeweging, mineralen en vitamine D werkt naast inflammatie (ontstekingen) extra mee aan botverlies. Een andere zeer interessante connectie is die tussen vitamine D en MS.

Functionele voeding

Functionele voeding (lees over Functionele voeding elders op de site), individueel tot op genetisch niveau aangepast, is in staat ziekte te voorkomen en te genezen. Niet alleen lichamelijke ziekten, maar ook psychische en psychiatrische aandoeningen. Om deze benadering “communiceren met de genen door middel van voedingsinterventies” volledig succesvol te maken, is een brede kennis nodig over de biochemische lichaamsprocessen en de wijzen waarop deze onderling met elkaar verband houden. Sommige natuurdiëtisten houden zich hier intensief mee bezig. Deze diëtisten kunt u vinden op de ledenlijst met de trefwoorden: nutrigenetica en nutrigenomica.

iconLees hier het volledige artikel van Jeffrey Bland over nutrigenomica door Désirée L. Rover

Literatuur en links:

Bron: Arts & apotheker 6/2005
Bron: Metabool Syndroom X: Marijke de Waal Malefijt

Overzicht
Naam artikel
Nutrigenomica: voeding voor de genen
Beschrijving
Voeding is informatie voor de genen” zegt Jeffrey Bland nutrioneel biochemicus uit Amerika. Komt de Biobank een 30 jarig durend Lifeline onderzoek opgezet door het Medisch Centrum Groningen in de toekomst ook tot deze conclusie?
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen