skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

De ene wortel is de andere niet

Bospeen, waspeen, winterwortel, Amsterdamse bak en breekpeen. Wat is het verschil tussen de bospeen en waspeen? Op de website van Odin laten ze dit goed uitleggen door een biologisch dynamisch akkerbouw en tuinbedrijf de Lepelaar .

Wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil zit in het loof. Bij een bospeen zit het loof er nog aan, bij een waspeen is deze verwijderd. Een bospeen is vaak een jong geoogste waspeen. Het loof moet fris groen zijn en geeft aan dat het een jonge wortel is. Alleen dan is het loof lekker. Met het afrijpen, doorgroeien, van een wortel gaat de energie alleen nog naar de wortel en niet meer naar het loof.

Het loof is op een gegeven moment niet meer zo fris groen. Op het moment dat je van een bospeen het loof eraf haalt, heet het een waspeen. Deze is meestal langer gerijpt, daardoor iets steviger. Hoe langer een bospeen rijpt, des te steviger en zoetiger hij smaakt. Een waspeen kan dezelfde wortel als de bospeen zijn, alleen ouder.

Wat is dan precies een winterpeen?

Er bestaan verschillende soorten winterpeen. De winterwortel wordt later gezaaid en later geoogst. De ene soort groeit sneller dan de ander. In de regel geldt, hoe langzamer een wortel groeit, hoe langer de bewaartijd. Bij langzame groei kan deze na oogsten nog prima tot april/mei het jaar erop worden bewaard. Dat lange bewaren gaat met een bospeen of waspeen niet. Zeker een bospeen niet. Die moet je jong eten.

Hoe zit het dan met de andere soorten?

Door de vele namen die er voor wortelen zijn, is het best verwarrend. Soms gaat het om een ander ras, maar dat is niet altijd zo. Aan de naam weet je dus niet altijd of een breekpeen, een Amsterdamse bak, een Mokum (of welke naam dan ook), een ander ras is of niet.De ene wortel is de andere niet

Hoe is de groei van de wortelen dit droge seizoen verlopen?

Het moeilijkste dit droge seizoen was om een zogenaamde mooie rug op te bouwen. De rug is het stuk grond op de grens van lucht en grond. Met een natte grond kun je mooie ruggen maken. Nu, zeker in combinatie met wind lukte dat niet. De wind waaide steeds de bovenste grond eraf. De kop van de wortel is daardoor iets ruwer, soms wat licht groen. Voor de smaak maakt dit niets uit, maar het is niet hoe de meeste consumenten de wortel het liefst zien.

Bronnen:

Odinnieuws
Lees meer over de wekelijkse groentetassen die je bij Odin kunt kopen.
Tuinders onafhankelijk van multinationals

Over Odin; coöperatie met idealen

1. De heerlijkste levensmiddelen, altijd 100% biologisch en liefst biodynamisch

Lekker eten maakt het leven leuk! We kiezen voor groenten en fruit van het seizoen, voor vlees van dieren die met respect zijn behandeld en voor producten die zijn bereid zonder genetische manipulatie.

2. Een gezonde keten, van boer tot bord

Precies weten waar je eten vandaan komt? Natuurlijk kan het. Wij kennen en controleren elke schakel zelf. Van grondstoffen tot arbeidsomstandigheden. Nee, waterdicht krijg je het natuurlijk nooit. Maar we doen elke dag ons best om te waarborgen dat jij weet wat je eet.

3. Klanten die bewust voor Odin kiezen

Onze klanten zijn bijzondere mensen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de wereld waarin we leven en doen hun boodschappen bewust. Steeds meer klanten worden ook mede-eigenaar van onze coöperatie en betalen minder aan de kassa.

4. Eerlijke relaties met alle leveranciers

Bij Odin geloven we in een nieuwe en kritische economische moraal. Onze producten zijn eerlijk geprijsd en gefinancierd. Alle betrokkenen in de keten ontvangen een reële vergoeding. Zonder concessies aan kwaliteit natuurlijk!

5. Winst draait niet alleen om geld

Als winst je enige doel is, dan werk je voor de aandeelhouders. Bij Odin werkt dat anders. Voor ons is geld een middel waarmee we onze idealen kunnen verwezenlijken. Daarom zijn onze winkels eigendom van een coöperatie. Het doel: gezond en eerlijk eten voor iedereen. Nu en straks. Kijk, dat vinden wij nou winst.

6. Medewerkers met een missie

Bij Odin werken mensen die weten dat het kan: een eerlijke, écht andere supermarkt. Daar zetten ze zich keihard voor in. Iedereen is belangrijk. Daarom verdient onze directeur niet meer dan 6 keer het salaris van een winkelmedewerker. Dat vinden we gewoon fair.

7. Niet alleen voor jezelf leven, maar voor het welzijn van ons allemaal

Een gezonde, schone en leefbare aarde. Nu en straks. Goed en lekker eten. Een levendige en vruchtbare bodem. Respect voor dieren. Schoon water. Een leefbaar platteland. Eerlijke afspraken. En genoeg voor iedereen.

Doe je mee?

Iedereen kan mede-eigenaar worden van onze coöperatie. Hierdoor is Odin eigendom van ruim 7.000 leden en hun aantal groeit snel. Gelukkig, want samen maken we een verschil. Kies jij ook voor een eerlijke, gezonde en duurzame wereld? Word dan lid van Coöperatie Odin.