skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Honey Highway tegen luizen

Biodynamisch kweker Frank de Koning zet de natuur in om de grootste vijand van de paprika te bestrijden: luizen. Om zijn land heeft hij namelijk grote borders staan met veel bloemen. Deze trekken weer insecten aan zoals bijen, zweefvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Vooral die laatste zijn de natuurlijke vijanden van luizen. Door de open deuren van de kassen vliegen de lieveheersbeestjes de kassen binnen en houden zij de luizenpopulatie in toom.

Franks bloemrijke borders zijn aangelegd in het kader van het project Honey Highway, waar Odin imker Jos ook mee samenwerkt. Dit project richt zich op het aanleggen van bloemrijke randen langs wegen en akkers. Kinderen van de basisschool uit Brielle hebben de bloemen gezaaid die nu de prachtige wilde borders vormen rond het land van Frank de Koning.

Project Honey Highway

Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, Spoorrails en Waterdijken ingezaaid worden met meerjarig streekeigen wilde Honey Highway bloemenzaden afgestemd op de grondsoort en omstandigheden. En dusdanig onderhouden dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Belangrijk hierbij is dat Bijen voldoende voedsel; nectar en stuifmeel (biodiversiteit) kunnen halen over een zo lang mogelijke periode om zo goed overwinteren mogelijk te maken.

Basisschoolkinderen, MBO-scholieren, HBO-studenten worden betrokken bij het inzaaien. Wij hebben de kennis voor een blijvend paradijs voor bijen in de bermen en op dijken. Nederland tot een voorbeeld van de oplossing maken. Het begin is A4 Honey Highway van Delft naar Schiedam. Dit is gerealiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, wegenbouwers en Gemeente Midden-Delfland, eind 2015.

Gerealiseerde succesvolle projecten in 2016 en 2017

Spoortrajecten Honey Highway ProRail in Gelderland, Dijken Honey Highway Delfland, N237 Utrecht Honey Highway, N15/N218 Maasvlakte Stenen Baakplein Honey Highway, N14 Mariahoeve Den Haag Honey Highway. Maar ook landeigenaren: perceel van biodynamische groentekweker langs N218 Honey Highway, Fietspad Oude Zwethzone Honey Highway in Rijswijk, bassin Tomatenkwekerij Looye A4 Burgerveen Honey HIghway .

April en mei 2018

N32 Leeuwarden Honey Highway, Dijken Delfland Honey Highway, Aalsmeer VBA Zuid Honey Highway i.s.m. Schiphol Leefomgeving, World Horti Center Honey Highway in Naaldwijk, perceel op industrieterrein Harnasch Polder (naast PostNL) Honey Highway. A6/A7 Knooppunt Joure Honey Highway.

Voor u als burger die van zijn of haar gebied houdt

Een zakje eenjarig Honey Highway (BIO) bloemenzaad (11 soorten) is 10 gram voor 10 m2 en kost € 5,-. Maak een betaling van een bedrag van € 5,- over op rekeningnummer IBAN NL62RABO0108016102 t.n.v. HONEY HIGHWAY met vermelding van uw adres. Wij doen het zakje op de post naar u. De zaai-instructie staat op het kaartje maar hoe schraler de grond des te meer soorten komen op, als de grond te rijk is dan komen niet alle soorten wilde bloemen op, dan komen vooral koolzaad bloemen op.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen