skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Zijn biologische geteelde groenten gezonder

In de consumentengids van februari 2006 kwam de consumentenbond met de conclusie dat biologische groenten niet gezonder zijn. De kranten en tv in berichten 13 januari 2008 opnieuw dat ‘biologisch niet gezonder is’. Net als bij de vergelijking van de consumtentenbond in 2006 wordt over het hoofd gezien wat de impact is van bestrijdingsmiddelen bij groenten en medicatie bij dieren (antibiotica, worm- en parasietkuren ed). Prof. Kaplan zegt dat gezonder alleen van toepassing is op ‘omdat het duurder is zullen consumenten minder vlees gebruiken en dat kan gezonder zijn’ en ‘biologisch is lekkerder’.

De consumentenbond had een studie gedaan naar gezonde stoffen als vitamine C, antioxidanten en mineralen in groenten. Ze had bij supermarkten, natuurvoedingswinkels, biologische boerenmarkten en groenteboeren de gewone en de biologische variant gekocht van 15 soorten groenten namelijk; andijvie, bloemkool, botersla, broccoli, champignons, ijsbergsla, komkommer, rode paprika, sperziebonen, spinazie, tomaat, trostomaat, ui, winterpeen en witlof.

Van elke groentesoort kochten ze 15 verschillende monsters, die gemengd werden. Deze werden onderzocht op droge stofgehalte, vezels, nitraat, nitriet, mangaan, ijzer, selenium, calcium, vitamine C, antioxidanten en een groot aantal bestrijdingsmiddelen. Met invloeden als ras, rijpheid of jaargetijde is geen rekening gehouden.
De conclusies van de consumentenbond betreffende hun onderzoek waren:

  • Wat betreft het verschil in voedingsstoffen kunt u uw geld op zak houden.
  • Wat de bestrijdingsmiddelen betreft ligt het anders.

Wij citeren voor u de letterlijke tekst die in de consumentengids van februari 2006 staat: “Ten aanzien van bestrijdingsmiddelen kunnen er voordelen zijn aan biologische groenten ten opzichte van reguliere, maar het beeld dat gewone groenten bol staan van de pesticiden is een fabeltje. Ook is het niet zo dat biologische groenten volledig vrij zijn van bestrijdingsmiddelen: zo zijn hiervoor allerlei ‘natuurlijke’ stoffen wel toegestaan, en ook een enkele synthetische.

Bijvoorbeeld als toevoeging aan het plantenextract pyrethrine (schadelijk voor bijen) is de synthetische stof piperonylbutoxide toegestaan. Deze stof remt de werking van onze lever. We troffen hem aan op de gewone andijvie en biologische paprika’s, maar gelukkig niet in schadelijke hoeveelheden. Verder vonden we op zowel de reguliere als de biologische groenten meestal geen aantoonbare hoeveelheden pesticiden. En waar we ze wel vonden niet in schadelijke hoeveelheden. ”

Commentaar NDN

Jammer dat de consumentenbond geen tabellen publiceerde met de exacte vergelijkingen zodat iedereen zelf kan lezen wat en hoeveel er nu precies is gevonden. Welke antioxidanten zijn er bepaald? Hoe zit het met de bioflavonoiden? Op de website -zie Links en Literatuur onderin- van het Engelse Institute of Science stond 27 maart 2003 een bericht van prof. Cummins. Daarin schreef hij dat er verschillende flavonoiden worden aangemaakt in de planten ter bescherming tegen insectenvraat, foto-oxidatie en infecties door bacteriën en schimmels.

Van een groot aantal van deze flavonoiden is nu vastgesteld dat ze gunstig werken in verband met preventie van hart- en vaatziekten, kanker en neurologische ziekten. In de gangbare landbouw wordt als gevolg van het gebruik van kunstmest, pesticiden en irrigatie de productie van flavonoiden geremd. Recent onderzoek met proeven met dieren liet ook zien dat de dieren duidelijk voorkeur hadden voor biologisch gedeelde producten boven de regulier geteelde.

 

Onschuldige pesticiden?

Welke pesticiden werden er precies gevonden? De ene soort is de ander niet. Over de effecten van pesticiden is nog te weinig onderzoek gedaan en dat wat er wel is gedaan geeft pesticidenstof tot nadenken!. Stapel- en cocktail effecten worden genegeerd. De beoordeling vindt per bestrijdingsmiddel plaats en men negeert de opstapeling van verschillende stoffen in het lichaam en de effecten op langere termijn.

Bovendien worden mogelijk elkaar versterkend effecten bij stoffen met een overeenkomstige werking niet onderkend. Dit consumentenbond onderzoek is wetenschappelijk gezien dus een ‘diepte onderzoek als van een soepbord’. Recente wetenschappelijke inzichten over verstorende effecten van landbouwgiffen op de hormoonhuishouding (zoals van de schildklier en voortplantingssysteem) en het immuunsysteem zijn niet meegenomen in de beoordeling.

Net zo min als de effecten van bestrijdingsmiddelen op de glutathion-conjugatie van de lever. Het ontgiften van bestrijdingsmiddelen door de lever kost diverse antioxidanten, mineralen en vitaminen. Zie ook de diverse informatie hierover op www.weetwatjeeet.nl(zie Links en Literatuur hieronder). Op deze site staat o.a. ook de volledige testresultaten over de aangetroffen giffen (o.a. Imazalil en chloorpyrifos) in mandarijnen in de Nederlandse supermarkten.

In nieuwe wetgeving komt te staan dat onderzoeken opstapeling van effecten moeten meewegen. Het is daarmee een goed advies om niet te snel te concluderen dat u uw geld evengoed kunt uitgeven aan niet-biologische groenten en niet-biologisch vlees. Het gaat niet alleen om de samenstelling van nutriënten ( zoals vitaminen en mineralen), maar ook of er resten van bestrijdingsmiddelen of medicamenten voorkomen en hoe die zich verhouden met elkaar.

Andere meningen

Tot slot geven wij u ook nog de gezamenlijke reactie van Biologica en Louis Bolk Instituut. Zij schrijven op hun website hierover:
‘De voordelen van biologische landbouw voor biodiversiteit, schone bodem en drinkwater, ofwel een gezond milieu zijn onomstreden. De biologische sector heeft duidelijke aanwijzingen dat er ook meer ‘gezonde stoffen in biologische geteelde producten zitten’ maar heeft daar nooit een directe gezondheidsclaim aan verbonden.

Belangrijk is wel dat de biologische landbouw geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat er daardoor praktisch geen pesticiden in biologische producten zit. Dit wordt ook in de consumentenbondgids erkend. Recent Amerikaans onderzoek (zie referenties op Links en Literatuur hieronder op www.biologica.nl) laat zien dat kinderen die gangbare groenten en fruit eten, pesticidenresiduen in hun urine hebben. Zodra de kinderen biologisch gingen eten, verdwenen de sporen bijna meteen uit hun urine. Vielen de kinderen vervolgens terug op hun normale dieet, dan kwamen de pesticiden ook terug.

Wereldwijd zijn er honderden onderzoeken gedaan naar het verschil in voedingswaarden tussen biologische en gangbare producten. Uit meer dan de helft van deze onderzoeken blijkt dat biologisch geteelde groenten en fruit meer gezonde stoffen zoals vitamine C, bevatten dan gangbare geteelde producten. Recente onderzoeken laten zien dat in biologische zuivel meer gezonde vetzuren (CLA en omega 3 vetzuren) zitten.

Literatuur en links:

Het onderzoek van bioflavonoiden vindt u op de website van het Engelse Institute of Science.

Over pesticiden zie website weetwatjeeet.nl

Over biologische producten zie website van biologica.

Bron: consumentengids februari 2006

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen