skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Vrouw zijn in diagnose en therapie

Op het Folia Orthica symposium ‘Vrouw-zijn in diagnose en therapie’ stond de relatie tussen vrouw-zijn, voeding en gezondheid centraal. Vrouwen lopen tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op tekorten aan nutriënten. Borstkanker wordt door veel vrouwen beschouwd als de belangrijkste doodsoorzaak. In werkelijkheid overlijden er tien keer zoveel vrouwen aan een hartinfarct als aan borstkanker.

Zwangere vrouwen komen snel nutriënten tekort

Gezondheidszorgers zouden (aanstaande) zwangeren beter moeten wijzen op het risico van weinig of geen vlees eten. Bloedarmoede is een veel voorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap. Eén van de oorzaken, die zelden onderkend wordt, is een tekort aan vitamine B12. Zo’n tekort kan het gevolg zijn van langere tijd geen of weinig vlees eten. Diëtisten signaleren dat steeds meer mensen er om verschillende redenen voor kiezen om minder of helemaal geen vlees te eten.

Vrouwen lopen tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op tekorten aan nutriënten. Dat bleek ook uit een kleinschalig onderzoek dat verricht is in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Zwangere vrouwen die hun voeding niet aanvulden met voedingssupplementen bleven voor vijf nutriënten beneden de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Vrouwen die een voedingssupplement namen vertoonden dit beeld niet. De uitkomst van dit onderzoek werd gepresenteerd op het Folia Orthica symposium Vrouw-zijn in diagnose en therapie, dat op 18 september in Amersfoort werd gehouden. Op die dag werd door artsen, voedingskundigen en andere specialisten de relatie tussen vrouw-zijn, voeding en gezondheid belicht.

Sterfte hartinfarct onder vrouwen 10 x hoger dan sterfte borstkanker

Borstkanker wordt door veel vrouwen beschouwd als de belangrijkste doodsoorzaak. In werkelijkheid overlijden er tien keer zoveel vrouwen aan een hartinfarct dan aan borstkanker. Door een gezonde leefstijl – veel beweging en gebalanceerde voeding – kan bij vrouwen het aantal hartinfarcten met liefst 80% worden gereduceerd. Toch blijkt uit verschillende studies dat slechts 5% van alle vrouwen er zo’n gezonde leefwijze op nahoudt.

Vrouwen verschillen van mannen, niet alleen fysiek, maar ook in mentaal opzicht. Bovendien wordt een aantal belangrijke ziektebeelden sterk beïnvloed door typisch vrouwelijke factoren zoals de hormoonhuishouding. Na de overgang bijvoorbeeld stijgt het (‘slechte’) LDL-cholesterol met gemiddeld 14%. En vrouwen beneden de vijftig jaar die roken, lopen een twee keer zo grote kans op een hartinfarct als rokende mannen in dezelfde leeftijdsgroep.

Commentaar NDN

Een ééndimensionale kijk op voeding heeft de mens tot dusverre niet het geluk of de gezondheid gebracht die we ons wensten. Vroeger was een ei een verboden voedingsmiddel bij hart en vaatziekten. Ook vet werd als boosdoener van veel kwalen neergezet.

Koolhydraten zijn nu aan de beurt en over de eiwitkeuzes begint de discussie ook al aardig los te barsten. Moeten u nu meer vlees (volgens de oerdieet-fans) eten of juist minder vlees eten en meer aan de soja? Voordat zwangere vrouwen weer allemaal massaal vlees gaan eten, is het misschien handiger om naar een individueel uitgebalanceerd voedingsadvies en supplementenadvies over te stappen.

Preventief vaker vrouwen (en mannen) screenen op hun voedingsstatus met bloedonderzoeken gericht op de nutriënten (vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren) zou ook een vernieuwende vorm van geneeskunde zijn. Net zoals het letten op het voedselpatroon i.p.v. alleen focussen op de voedingstof. Een individueel advies op maat door (natuur)diëtisten is ook aan te raden. Dit voorkomt verkeerde aannames.

Vlees wordt door sommige wetenschappers ook als mogelijke boosdoener gezien bij (borst)kanker. Kortom het laatste woord is er nog niet over gezegd. Voedingsleer is te leren en bij voorkeur al op jonge leeftijd. Onze tip van de maand: leest u eens het boek van Michael Pollan ‘pleidooi voor echt eten”. Leren ervaren welke voeding goed voor u is en uw voedingsstatus af en toe laten controleren via de juiste bloedonderzoeken zou een stap in de goede richting zijn voor mens en dieren.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen