skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voedselveiligheid; giftige zaken

Rikilt een onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het Europese informatie systeem waarmee EU-landen elkaar wekelijks op de hoogte houden van incidenten van voedselveiligheid. Zo blijkt onder meer dat Britse autoriteiten de verboden kleurstof Para Red hebben aangetroffen in kruiden. In Spanje ontdekten importeurs een illegaal uit China geļmporteerd bestrijdingsmiddel op paprika’s. Genoemde producten belanden ook in de schappen van de Nederlandse supermarkten.

Allergische reacties

De haringworm wordt mogelijk een nieuwe bedreiging. Als met deze parasiet besmette vis vers wordt gegeten, kan de worm zich in het lichaam een weg banen en allergische reacties veroorzaken. Als de vis wordt ingevroren zoals in Nederland standaard gebeurt, wordt de parasiet gedood. Vooral in Italiė waren visvangsten met haringworm besmet.

Groente en fruit in de supermarkten blijkt zwaar vervuild

Uit een kort geleden gepubliceerde gifmeter, samengesteld op basis van cijfers van de Voedsel en Waren Autoriteiten (VWA), blijkt dat alle Nederlandse supermarkten de richtlijn overtreden die is opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie.

De gifmeter is samengesteld door Milieudefensie, Natuur en milieu en consumentenvereniging Goede Waar & Co. Vooral groenten en fruit van de supermarktketens Dirk van den Broek en C1000 blijken vaak zwaarder vervuild met resten landbouwgif. Van de grote supermarkten zouden LiDL en Super de Boer de schoonste producten aanbieden maar ook zij overtreden de richtlijnen.

Hierin is vastgelegd hoeveel gif een mens maximaal per dag mag binnenkrijgen zonder schade op te lopen aan zijn gezondheid. Bevuilde groenten en fruit kunnen vooral de gezondheid van kwetsbare groepen als kinderen schaden.

Groente en fruit die in Nederland zelf zijn geteeld, zijn veruit het schoonst. Van de grote productenlanden komen Spanje en Italiė als slechtste uit de bus. Bij de groente scoort vooral kropsla slecht; onder de fruitsoorten zijn het de mandarijnen die het meeste landbouwgif bevatten.

Geheim gehouden

Tot voor kort hield de overheid de meetgegevens naar resten landbouwgif op groenten en fruit geheim. Na een gezamenlijk beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur door onder ander Milieudefensie, heeft de overheid alle meetgegevens van de VWA over de periode juli 2006 tot juli 2007 vrijgegeven.

Omdat bij driekwart van de aangetroffen overschrijdingen van deze gezondheidsnormen geen sprake was van wetsovertreding, heeft de VWA niet ingegrepen. De supermarktketens ALDI, Super de Boer en LiDL hebben direct gereageerd op de testuitslagen en hebben strengere eisen gesteld aan hun leveranciers van groenten en fruit. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet in een reactie weten dat Milieudefensie onterecht de indruk wekt dat de volksgezondheid in gevaar is. De supermarkten kopen groente en fruit in volgens de normen van de wet, zegt de organisatie.

Commentaar NDN

Giftige zaken komen gelukkig steeds meer in het nieuws. Om u zelf en in het bijzonder uw lever te beschermen is het aan te raden regelmatig de gifmeter te raadplegen. U kunt in de hieronder genoemde lever pdf zelf controleren hoe goed de lever zijn huiswerk doet in het opruimen van afvalstoffen.

De gifmeter is te raadplegen op de website vermeld onderaan.

Literatuur en links:

De gifmeter is te raadplegen op www.weetwatjeeet.nl.