skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en voorkomen van darmkanker

Rood vlees eten geeft een verhoogde kans op darmkanker omdat de giftige, kankerverwekkende stof N-nitroso-verbindingen in de dikke darm hoger worden. Deze nitroso-verbindingen zijn kankerverwekkend doordat ze een verbinding aangaan met het DNA in cellen van de dikke darm.
Engels onderzoek Volgens de Engelse onderzoekers uit Cambridge hebben diegene die twee of meer porties rood of bewerkt vlees per dag eten, 33 procent meer kans op darmkanker dan degenen die minder dan 1 maal per week een portie ervan eten.
Het onderzoek was als volgt opgezet. Drie groepen vrijwilligers kregen 15 dagen drie diëten voorgeschoteld. Een dieet met 420 gram rood vlees per dag, resp. een vegetarisch dieet of een dieet met 420 gram rood vlees met veel vezels.

Vezels maken het verschil

Bij 21 deelnemers met het roodvlees-dieet werden opvallend meer N-nitroso-verbindingen in de ontlasting gevonden dan bij de groep met het vegetarische dieet. Bij dertien van de deelnemers het dieet met veel rood vlees en veel vezels werd een hoeveelheid van de kankerverwekkende verbinding gevonden die tussen veel rood vlees en het vegetarische dieet in lag.

Volgens experts is 70% van de gevallen te voorkomen door veranderingen in de voeding.

Het lichaam blijkt dus in staat te zijn schade aan het DNA te herstellen. Vezels kunnen hierbij helpen. Neemt men niét voldoende vezels dan ontstaat kanker. De meeste gevallen van deze vorm van kanker ontstaat bij mensen boven de 60. Hiervan is 5 % erfelijk.

Meer informatie over alle goeds die vezels u kunnen geven kunt u lezen in het Achtergrondartikel: Voedingsvezels voor Vitaliteit.

Commentaar NDN

Moerman was in Nederland zijn tijd ver vooruit door te waarschuwen voor rood vlees. Ook de manier van klaarmaken vergroot het risico, zoals bakken in de verkeerde boter, barbecue, etc. Heeft iemand een slechte eiwitvertering dan hebben de aminozuur-metabolieten die dan ontstaan niet alleen op het darmslijmvlies een vergiftigende uitwerking, maar ook onder andere op het zenuwstelsel, hormoonstelsel, neurotransmitters, etc.

Lees meer over Gezonde kooktechnieken elders op de site hoe u uw vlees kunt klaarmaken in de römertopf.

Literatuur en links

Bron:
Cancer Res 2006; 66 (3): 1859-65