skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Vitamine K en artrose

Artrose valt op door veranderingen in het gewrichtskraakbeen en onderliggend botweefsel. Dit gaat op termijn gepaard met ingroei van bot in de gewrichten (botknobbels). Deze knobbels kunnen de normale gewrichtsfunctie belemmeren en zo pijn veroorzaken. Vitamine K is nodig voor een normale bot- en kraakbeenvorming. In het kraakbeen gaat vitamine K kalkafzetting en misplaatste botvorming tegen.
Vitamine K maakt botten sterk en houd de vaatwand soepel

Vitamine K is betrokken bij de bloedstolling en de synthese van bepaalde eiwitten in de lever, het bot, de tanden het kraakbeen en de arteriële vaatwand. In het lichaam wordt vitamine K1 vooral in de lever geconcentreerd. In de overige organen, zoals bloedvaten en beenderen, is vitamine K2 de belangrijkste vorm. Vooral vitamine K2 (MK-7) ondersteunt de gezondheid van bloedvaten en beenderen. Ter ondersteuning van de botstofwisseling is ook vitamine D 3 belangrijk.

Lage vitamine K bloedspiegels & botknobbels

Vitamine K is nodig voor de activering van het matrix Gla-proteïne (MGP). Deze proteïne zorgt er voor dat zachte weefsels en kraakbeen niet verkalken.
Onderzoekers aan verschillende universiteiten in Boston en San Diego analyseerden plasmaspiegels en röntgenfoto’s van 672 personen (gemiddeld 65 jaar). De gegevens werden verzameld in de periode dat zij deelnamen aan de Framingham Heart Study.
Voor de handen werd er een verband gevonden tussen lage vitamine K-bloedspiegels en het optreden van artrose, de aanwezigheid van botknobbels in de gewrichten en vernauwing van de gewrichtsspleet. Wat de knieën betreft werd er alleen een verband gevonden met botknobbels.

Commentaar NDN

Vitamine K is een vetoplosbare stof die in de natuur in twee vormen wordt gevonden: vitamine K1 (phylloquinon) bijvoorbeeld in groene groenten (broccoli) en vitamine K2 (menachinonen) vooral in natto. K1 en K2 hebben een identieke aromatische groep maar verschillen wat betreft de mate van verzadiging van de zijketen. Bepaalde vormen van vitamine K2 zijn actiever dan vitamine K1 in het voorkomen van osteoporose en aderverkalking. Dit wordt mede veroorzaakt doordat vitamine K1 vooral in de lever wordt geconcentreerd en vitamine K2 in hogere mate in de overige organen. Vitamine K2 heeft net als K1 een effect op de bloedstolling, maar het heeft een groter effect op de botopbouw.

Vitamine K uit broccoli of liever uit natto?

De lever pakt wat hij nodig heeft en wat er over blijft is voor de andere weefsels. De absorptie van natuurlijke vitamine K1 uit broccoli is zeer laag. De vitamine K2 absorptie uit natto -die wel in Japan maar niet in Nederland wordt gegeten- is beter. Vitamine K 2 suppletie is naast ruime portie groene groenten wenselijk.

Zelden een teveel aan vitamine K

Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat de extra-hepatische vitamine K-status van de meeste mensen niet optimaal is, en dat de huidige ADH-waarde van circa 80 mcg/dag onvoldoende is voor optimale activatie van de diverse Gla-proteïnen in andere organen en weefsels dan de lever.
Vitamine K blijkt niet of nauwelijks over toxische eigenschappen te beschikken. Zelfs bij zeer hoge dagdoseringen van 45 mg/dag zijn in studies geen nadelige bijwerkingen vastgesteld. Volgens deskundigen zou tot 100 mcg/dag van vitamine K1 voor personen op antistollingmedicijnen nog veilig zijn.

Bij anti-stollingsmedicijnen: kies voor deskundig overleg Toch is ons advies dat mensen die anti-stollingsmedicijnen innemen altijd met een deskundige overleg dienen te plegen voordat ze vitamine K-supplementen gaan innemen.

Literatuur en links:

Referentie:

Neogi, T, Booth SL, Zhang YQ, et al., Low vitamin K status is associated with osteoarthritis in the hand and knee.
Arthritis Rheum. 2006.