skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Vitamine D voor gezond sperma

Het aantal paren met vruchtbaarheidsproblemen neemt de laatste decennia sterk toe. Momenteel heeft 1 op de 7 a 10 paren problemen met de vruchtbaarheid. In 50% van de gevallen blijkt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap te liggen bij de mannelijke partner. Er is bij mannen bijna nooit sprake van infertiliteit (algehele onvruchtbaarheid), maar wel van subfertiliteit (verminderde vruchtbaarheid). De laatste vijftig jaar is in industrielanden voornamelijk bij jonge mannen de kwaliteit en de kwantiteit (hoeveelheid) gezond sperma achteruit gegaan.

Minder actieve spermacellen bij onvoldoende D

In een onderzoek in 2011 werd bij 300 Deense mannen de spermakwaliteit onderzocht en de vitamine D-concentratie bepaald. Daarnaast werd van 40 mannen het sperma in-vitro (in een reageerbuis) onderzocht. Hierbij werd het effect van vitamine D op de intracellulaire calciumconcentratie bepaald, de beweeglijkheid van de zaadcel en de acrosoomreactie. Dat is het vermogen van de zaadcel om door middel van een enzym de eiwitlaag van de eicel af te breken.

Bij 44% van de mannen werd een lage vitamine D-spiegel vastgesteld (<50 nmol/L). De vitamine D-concentratie bleek significant gerelateerd aan de beweeglijkheid van de zaadcellen. Mannen met een vitamine D-tekort (<25 nmol/L) hadden significant minder actieve spermacellen in vergelijking met mannen met een optimale vitamine D-spiegel (>75 nmol/L).

Vitamine D verhoogt beweeglijkheid sperma en bevruchtingskans

Daarnaast bleek, dat vitamine D leidde tot een toename van de beweeglijkheid van de cellen en stimulatie van de acrosoomreactie. De acrosoomreactie vergroot de kans dat een spermacel de eicel binnendringt en een bevruchting mogelijk maakt.

Al eerder werd een verband tussen vitamine D en de spermakwaliteit vastgesteld in dierstudies. Muizen en knaagdieren met een vitamine D-tekort of waarbij de vitamine D-receptor in de spermacellen werd uitgeschakeld waren minder vruchtbaar.

Commentaar NDN:

Heeft u kinderwens en wilt u de kans op een gezonde zwangerschap vergroten?
Zorg er dan voor dat u als man beschikt over voldoende vitamine D.
Voeding en zonlicht voor vitamine DEen deel van uw dagelijkse vitamine D-behoefte krijgt u binnen via de voeding. Rijk aan vitamine D zijn eieren, vette vis (haring, sardine, makreel, zalm), roomboter, volle melkproducten en biologische lever. Daarnaast krijgt u vitamine D naar binnen, doordat uw huid aan onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaakt. Dit geldt met name voor de zomermaanden juni t/m september. In de overige maanden (oktober t/m mei) is de aanmaak van vitamine D via de huid gering.
Suppletie met vitamine D vaak nodigDe hoeveelheden vitamine D via voeding en zonlicht zijn voor veel Nederlanders onvoldoende om hun vitamine D-spiegel op voldoende hoog peil te krijgen en houden. Het is voor veel van u aan te bevelen de voeding en zonuren aan te vullen met een vitamine D-supplement. Een vitamine D-supplement met de D3-vorm opgelost in olie heeft de voorkeur vanwege de betere opname en werkzaamheid. De benodigde dosering hangt af van het seizoen en de vitamine D spiegel en varieert meestal tussen de 400 en 2000 IE per dag.
Meer D in de lente, herfst en winterIn de maanden september t/m mei heeft u veelal een hogere dosering vitamine D nodig dan in overige maanden. Dit in verband met de geringere hoeveelheid zonlicht in deze periode.
Daarbij geldt: Hoe lager uw vitamine D spiegel hoe meer vitamine D u nodig heeft om deze op het gewenste peil te krijgen. Uw vitamine D spiegel zou bij voorkeur minimaal 75-80 nanomol per liter moeten zijn.
BloedonderzoekU kunt uw vitamine D-spiegel middels bloedonderzoek via uw arts laten bepalen. Laat deze bij voorkeur een keer in de zomer- en in de wintermaanden bepalen. De vitamine D-spiegel is namelijk in de maanden oktober t/m mei aanmerkelijk lager dan in de zomermaanden. Dus is uw vitamine D-spiegel in de zomermaanden goed, dan kan deze in de overige maanden wel degelijk te laag zijn.
Meer informatieNaast vitamine D spelen nog veel meer voedingsfactoren een rol bij de vruchtbaarheid van man en vrouw. Voor meer informatie zie de overige artikelen op onze website en de brochure ‘Natuurlijke voeding bij een kinderwens’ van natuurdiëtist Tanja Visser.

Onder aan dit artikel in het blauw blok vindt u een interview (pdf) met natuurdiëtist Tanja Visser met Folia Orthica, waarin zij meer vertelt over haar visie op voeding en vruchtbaarheid:Tanja Visser, natuurdiëtist gespecialiseerd in voeding bij een kinderwens en zwangerschap.

Voedings- en laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Natuurdiëtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten.

Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiëtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle Medivere testen bekijken en bestellen.

Literatuur en links:

Blomberg Jensen M, Bjerrum PJ, [..], Jørgensen N. Vitamin D is positively associated with sperm motility and increases intracellular calcium in human spermatozoa. Hum Reprod 2011; 26(6):1307-17.

Schuitemaker G. Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten, Ortho Comunications Science, 2008.

Vitamine D bloedtest

Vitamine D bloedtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 33,95
Koop deze test hier
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D-status.

Vitamine D is een in vet oplosbare “vitamine”, dat wordt gesynthetiseerd uit endogeen cholesterol. Er is gelet op de oorsprong, de synthese en zijn functies een verwantschap met steroïde hormonen. Aan een deel van de behoefte wordt voldaan door fotochemische synthese van vitamine D in de huid.

Migratie van mensen vanuit Centraal Afrika naar het noorden leidde tot een blekere huid en dus tot een “effectiever” gebruik van UV-straling. Desondanks voldoet de intensiteit van de zon in de winter in Europa niet aan de vraag!

De synthese van vitamine D is ook sterk afhankelijk van de bestede tijd in de buitenlucht, tijd van de dag, de hoogte en de breedtegraad, het seizoen, de luchtvervuiling, de aard van de kleding, de huidpigmentatie, leeftijd, de bewolking en de toegepaste zonnebrandcrème (bij permanent gebruik van SPF 15 is de vitamine D-productie verlaagd met 99,5%). In de Eskimo-studie van het Robert Koch Instituut en de Universiteit van Paderborn werd de inname van voedingsstoffen bij kinderen bestudeerd.

In de groep van 6-11-jaar was bij 100% van de proefpersonen de inname lager dan de door de Duitse vereniging voor voeding aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Onderzoek bij volwassenen liet eveneens een tekort aan vitamine D zien – vooral in de wintermaanden.

Vitamine D speelt niet alleen een belangrijke rol in de calcium- en botstofwisseling.
Nieuwe bevindingen vanuit de wetenschap tonen aan dat te weinig vitamine D kan leiden tot verstoringen in het immuunsysteem, tot een verhoogd kankerrisico of tot een verhoogd cardiovasculair risico.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen