skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voedingsplan in 8 stappen voor meer energie en vitaliteit

De natuurdiëtisten Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser hebben het boek ‘Het energieherstelplan’ (inmiddels 8e druk) geschreven. Zij laten hierin zien hoe door onbalans in drie energiesystemen (lever, spijsvertering en bijnieren), gezondheidsproblemen ontstaan. Ze beschrijven hoe u die herkent en vervolgens wat u er zelf aan kunt doen om de balans te herstellen.

Energieherstelplan

Doe-het-zelf ‘Energieherstelplan’Het eerste deel van het Energieherstelplan boek is een theoretisch uitleg over het 8 stappenplan voor herstel van de leverenergie, de verteringsenergie en de reserve-energie (bijnieren). Lees nog meer meer over de bijnieruitputting in het boek ‘de uitputting voorbij’ (2013) van Marijke de Waal Malefijt (de opvolger van Energieherstelplan met accent op de reserve energie). de uitputting voorbij

Het tweede deel van het ‘Energieherstelplan’ boek bevat voorbeelden van vitaliserende kookrecepten ter ondersteuning van deze 8 stappen. Hierbij wordt ook gelet op persoonlijke aanleg (drie constitutiekenmerken).

Drie constitutie stofwisselingstypen

Er zijn drie verschilende consitutietypen te onderscheiden: lucht-ether (vata), vuur (pitta) en aarde-water (kapha). Het ene constitutietype blijkt sneller vermoeidheidsklachten te krijgen (o.a door verschillen in verteringskracht en andere leverontgifting capaciteit) dan de andere. Wilt u nog uitgebreider lezen over de drie stofwisselingstypen; zie dan het boek van Marijke de Waal Malefijt & Tessa Gottschal ‘ Het went zo’n element’.Er is ook een constitutie test

Vitaliserende voeding voor de lever, spijsvertering en (bij)nieren

Voor elk soort energieverstoring is een andere voedingsaanpak nodig. Het eten moet daarbij op de juiste manier klaar gemaakt worden. Het Energieherstelplanboek geeft een uitgebreide uitleg over de leverontgifting en de problemen die daarbij kunnen ontstaan.  Daarnaast heeft de lever steun nodig van 2 andere belangrijke systemen namelijk de verteringsenergie en de reserve energie (bijnieren). Wanneer deze uitgeput zijn heeft dit ook consequenties voor de werking van de lever.

Nader onderzoek door bloed- en ontlastingstesten

De verteringsenergie kan nader onderzocht worden met diverse doe- het -zelf ontlasting(zelf)testen (zie meer achtergrondinformatie hierover op de Energieherstelplan site en ook in het boek; ‘Ik heb er mijn buik van vol’) van Marijke de Waal Malefijt. Diverse bloed- en urine onderzoeken en haaranalyses geven meer inzicht in de voedingsconditie van de lever- en reserve -energie.Doe-het-zelf ‘Energieherstelplan’

Speciale meditaties bij het ‘Energieherstelplan’

Er wordt in het Energieherstelplanboek ook ingegaan op speciale meditaties voor de lever, maag-darmkanaal en reserve energie (bijnieren). Zie hiervoor de site www.energieherstelplan.nl, maar ook www.gottschalmeditaties.nl , waar de cd’s met hun effecten uitgebreid beschreven worden. Er zijn dus nu 11 doe-het-zelf meditatie cd’s ontwikkeld die thuis gedaan kunnen worden om de lever-, de vertering- en reserve-energie (accu/bijnieren) energetisch te versterken. Het boekje ‘Psychisch sterker door mediteren’ geeft nog meer handvatten om alle hieronder genoemde 11 cd’s in de thuissituatie te optimaliseren.

Groepsvoorlichting ‘Energieherstelplan’

Workshops, lezingen, supervisie, groepsvoorlichting (patiënten en consumenten) en kooklessen worden door het hele land georganiseerd. We maken gebruik van een paar vaste locaties in het midden van het land (het groene hart), maar op verzoek kunnen we ook elders in het land iets voor u of uw organisatie organiseren.

Voorlichting door het hele land

Natuurdietisten geven voorlichting aan consumenten, mensen in het bedrijfsleven, scholen en kinderdagverblijven en geven supervisie aan professionals (artsen, natuurartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, osteopaten, acupuncturisten, masseurs, natuurgeneeskundigen, verpleegkundigen). Voorlichting over onderzoeksmogelijkheden In de workshops en groepsvoorlichtingen komen zaken aan bod als: leverontgifting, lever-, verterings- en reserve-energie (accu opladen), de drie constitutietypen lucht-ether (vata), vuur (pitta), aarde-water (kapha) en voedingsadviezen om deze te versterken, doe-het-zelf ontlastingtesten, bloedanalyses van nutrienten om de voedingsstatus te bepalen (vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren), urineonderzoek en haaranalyse. U bent volop in de gelegenheid om vragen te stellen.  Voor actuele informatie zie cursussen & (kook)workshops en meditaties. U kunt zich opgeven via info@energieherstelplan.nl

Persoonlijke begeleiding op maat

Vindt u het ondanks alle informatie toch moeilijk een persoonlijk dagmenu op te stellen dan kunnen diverse natuurdietisten die opgeleid zijn in het ‘Energieherstelplan concept’ u daarbij helpen. Dit kan door middel van persoonlijke begeleiding in consultatieve praktijken, maar ook door middel van groepsvoorlichting.  Hier vind u op www.energieherstelplan.nl de natuurdietisten die met het ‘Energieherstelplan concept’ werken.

‘Energieherstelplan’ voor kinderen

Om zich te ontwikkelen tot gezonde, energieke volwassenen hebben kinderen vanaf het begin een gezonde, natuurlijke voeding nodig. Ze zijn tenslotte wat ze eten! Het concept van het Energieherstelplan biedt ouders en (professionele) begeleiders, zoals leerkrachten, kinderfysiotherapeuten, osteopaten, diëtisten en therapeuten handvatten om een voedingsplan samen te stellen, dat past bij het kind. Door hierbij rekening te houden met de constitutie, de drie energiesystemen van de lever, vertering en (bij)nieren en de leefomstandigheden wordt het kind optimaal ondersteunt in zijn of haar ontwikkeling. Ieder kind  zijn eigen aanpak!

Een optimale start: begin voor de conceptie

De conditie van kinderen wordt een groot bepaald door de conditie van de ouders voor en tijdens de conceptie. Ouders geven hun reserve-energie door aan hun kinderen. Hoe beter deze energie hoe groter de kans op een gezond en energiek kind. De reserve-energie werkt nauw samen met de verteringss- en leverenergie. De verteringsenergie zorgt ervoor dat sperma, eicel en baarmoeder voorzien worden van voldoende voedingsstoffen en energie. De leverenergie regelt de gehele hormonale balans en beschermt sperma, eicel en baarmoeder tegen beschadiging. Ook is het van belang om zowel de constitutie van de moeder als de vader te ondersteunen. Het is aan te bevelen om de hele energiedriehoek al voor de conceptie te versterken. Start bij een kinderwens minimaal 3 maanden van tevoren met het optimaliseren van de conditie. Heeft één ouder of hebben beide ouders chronische gezondheidsproblemen dan is een langere voorbereidingstijd nodig van circa 6-12 maanden. Wij helpen aanstaande ouders en professionals hierbij met groepsvoorlichtingen, bijscholingen en individuele advisering.

‘Energieherstelplan’ en zwangerschap

In de zwangerschap staat het aanleggen van alle organen en systemen en groei van de foetus centraal. Ook hierbij speelt de energiedriehoek een belangrijke rol. De verteringsenergie voorziet moeder en kind van de broodnodige energie en voedingsstoffen. De lever reguleert de hormonale balans en beschermt de foetus tegen schadelijke invloeden van milieuverontreinigingen, belastende stofwisselingsproducten etc. Zwanger zijn is topsport bedrijven. Om een kind te kunnen bouwen en laten groeien, springt de reserve-energie van de moeder bij. Het is belangrijk dat de moeder haar reserve-energie bewaakt om uitputting en klachten, zoals bekkeninstabiliteit en vroegtijdige weeën te voorkomen. Eet en leeft de moeder naar haar eigen constitutie dan wordt er minder een beroep gedaan op de energiedriehoek. Dus door de constitutie en de energiedriehoek tijdens de zwangerschap goed te verzorgen, worden zwangerschapskwaaltjes voorkomen en komen moeder en kind gezonder en energieker de zwangerschap door. Wij helpen aanstaande moeders en professionals hierbij met groepsvoorlichtingen, bijscholingen en individuele advisering.

‘Energieherstelplan’ van baby tot tiener: rijping en ontwikkeling

Van de babytijd tot de tienerleeftijd maakt een kind een enorme ontwikkeling en groei door. In het begin zijn de lever-, reserve- en vooral de verteringsenergie nog kwetsbaar. Door bij de voedselkeuze rekening te houden met de effecten op de energiedriehoek (voedend dan wel belastend), de leeftijd, de ontwikkelingsfase en de constitutie van het kind wordt het optimaal in zijn ontwikkeling ondersteunt. Vooral de verteringsenergie heeft zeker tot het 7e levensjaar extra aandacht nodig. Het kind moet leren voeding te verteren en om te zetten in energie en voedingsstoffen. Ontstaan in dit proces problemen dan kan dit leiden tot klachten, zoals vermoeidheid, groei- en ontwikkelingsachterstand, buikpijn, verstopping, brij-achtige ontlasting, concentratieproblemen en terugkerende infecties van bijvoorbeeld de luchtwegen en oren. De verteringsenergie werkt hierbij nauw samen met de lever- en reserve-energie. In de kindertijd zijn de lever- en reserve-energie extra gevoelig voor de negatieve effecten van bijvoorbeeld belastende stoffen in de voeding en het milieu, te veel stress en te weinig (nacht)rust. Voor kinderen met een lucht-etherconstitutie (vata) geldt dit des te meer. Daarom des te belangrijker dat de energiedriehoek van een kind goed wordt gevoed en de constitutie versterkt. Wij helpen ouders en professionals hierbij met groepsvoorlichtingen, bijscholingen en individuele advisering.

Literatuur en links:

Doe-het-zelf ‘Energieherstelplan’

 

 

www.gottschalmeditaties.nl; begeleiding door Tessa Gottschal; schrijfster van diverse (psychologische)boeken en al ruim 35 jaar meditatietrainer. Zij heeft inmiddels al 11 meditatie cd’s ontwikkeld.