skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Paarse tomaat rijk aan anthocyanen

Tomaten voorzien van genen van het leeuwenbekje krijgen niet alleen een paarse kleur maar zijn ook gezond. Onderzoek toont aan dat de paarse tomaten bij kwetsbare muizen een extra bescherming bieden tegen de ontwikkeling van kanker.

Het John Innes Centre in Engeland, ondersteund door onderzoekers van Plant Research International van Wageningen UR ontwikkelde de paarse tomaten. Ze publiceerden het onderzoek onlangs in Nature Biotechnology.

Genetische modificatie

Door genetische modificatie bevatten de tomaten anthocyanen die ook in bijvoorbeeld cranberry’s en kersen voorkomen. Deze antioxidanten vullen het gezonde lycopeen aan dat ook in tomaat voorkomt. Anthocyanen beschermen het lichaam ook tegen hart- en vaatziekten en er zijn aanwijzingen dat de stoffen ontstekingsremmend werken.

Commentaar NDN

Het terugdringen van kanker met paarse tomaten overlopend van de anthocyanen in een gevoelig gemaakt muizenmodel als maat voor de mens, lijkt op een gemanipuleerde dis die ons voorgeschoteld wordt. Het is uiteraard verheugend om te zien dat er steeds meer ontdekt wordt hoe krachtig voeding kan zijn.

Voordat het leeuwenbekje genetisch gemodificeerd in nog meer groenten verschijnt en nog grotere vormen aanneemt is handig om te weten dat u niet elke dag aan de paarse tomaat hoeft ter bescherming van allerlei kwalen.
Elke dag variëren in kleurrijke groenten gemend met diverse soorten kiemgroenten, waaronder de sango sprouts is een weldaad voor herstel en behoud van uw immuniteit.

Bronnen:

Bron

Enrichment of tomato fruit with health-promoting anthocyanins by expression of select transcription factors

Eugenio Butelli1, Lucilla Titta2, Marco Giorgio2, Hans-Peter Mock3, Andrea Matros3, Silke Peterek3, Elio G W M Schijlen4, Robert D Hall5, Arnaud G Bovy4, Jie Luo1 & Cathie Martin1

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen