skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Oorsuizen en voedselallergie

Oorsuizen kunnen het gevolg zijn van allergische verschijnselen. Tyramine- en histamine houdende voedingsmiddelen, de smaakversterker glutamaat, salicylaten en additieven (E-nummers) zijn allemaal stoffen in de voeding die de oren onaangename signalen geven dat er elders in het lichaam iets niet goed gaat.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde en in de Ayurveda zijn oorsuizen een symptoom van een onbalans in de lever-energie en de nier-energie. Samengevat duidt een hoge piep op aandacht voor de lever en een lage piep voor de nieren. Zodra er sprake is van een zogenaamde leveruitputting wordt naast de oorsuizing ook de volgende klachten gezien: duizeligheid, slaapproblemen, buikklachten, chronische ontstekingen en hooikoorts. Bij een zwakke nier-energie (een ‘lege accu’) komen combinatieklachten voor als: lage onderrugklachten, slechte concentratie en korte termijn geheugen, sterke zoutbehoefte en opvliegers.

Oorsuizen: hinderlijke signalen van lever en nieren

Het idee dat chronische ziekten vormen zijn van vergiftiging van het metabolisme (stofwisseling) is de laatste jaren aan een opmars bezig. Vooral via de darmen en de luchtwegen komen dagelijks veel gifstoffen het lichaam binnen. Deze organen zijn daarom een belangrijke schakel in het proces van het ontstaan van ziekten. Via onder andere de voeding, het drinkwater en via het inademen van vervuilde lucht neemt het lichaam allerlei schadelijke stoffen op. Deze gifstoffen hopen zich vervolgens op in weefsels en organen. Bij chronische klachten is de lever altijd in meer of mindere mate betrokken.

Vetoplosbare bestrijdingsmiddelen hopen zich op in het vetweefsel. Door regelmatige uitwisseling tussen de tussenruimtelijke vloeistof (vloeistof in de weefsels) en het bloed geven we onszelf continue een soort infuus met schadelijke stoffen uit het vetweefsel.
Het orgaan dat het meest onder de binnengekomen gifstoffen te lijden heeft is de lever. Dit orgaan is de vuilverwerkingdienst van het lichaam. Het staat voor de taak de ruim 70.000 (!) verschillende chemische stoffen die in omloop zijn, onschadelijk te maken. Uitwendig en inwendig gif De lever heeft dagelijks te maken met twee groten stromen gif: het uitwendige gif en het inwendige gif. Uitwendig gif is onder andere afkomstig uit het milieu. Inwendige gifstoffen kunnen bijvoorbeeld bijproducten zijn die geproduceerd worden door parasieten en bacteriën in het darmstelsel. Als de gifstoffen niet snel afgebroken en verwijderd worden, ontstaat er een opeenhoping van giftige stoffen.

De systemen die daaronder het meest lijden zijn:
– het zenuwstelsel,
– het hormoonstelsel,
– het immuunsysteem en
– het maagdarmkanaal.

Oorsuizen en voedselallergieDe lever en chronische klachten

Wanneer de lever uit balans is, kan dit zich uiten in een breed scala aan klachten, waaronder oorzuizen. Eigenlijk is de lever bij alle chronische klachten altijd in meer of mindere mate betrokken. In deTraditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda wordt daarom veel aandacht besteed aan de conditie van de lever. Ook de nierenergie wordt niet vergeten in de Oosterse geneeskunde.

Ook de nieren hebben te leiden door toename van gifstoffen, toename van zout gebruik, maar ook door het drinken van de verkeerde dranken. In plaats van water wordt er meer frisdrank, koffie en alcohol gedronken. Vaak wordt de 2 liter water per dag niet gehaald.

Toename van reacties op voeding?

Bij een zwakke lever-energie wordt in de TCG en de Ayurveda een relatie gelegd met een toename van reacties op voedsel. Volgens de Oosterse geneeswijze wordt o.a. bij een uitgeputte lever-energie meer vertering- en stofwisselingsproblemen waargenomen. Daardoor kunnen reacties zich voordoen op: tyramine- en histaminerijke voedingsmiddelen (o.a. wijn, chocola, specerijen, worst, kaas, zuurkool, sinaasappel, noten, krenten, rozijnen, etc) de smaakmaker glutamaat, salicylaten, additieven (E-nummers), kinine (in oa. Tonic, bitter lemon, wijn, sterke drank).
Ook in de Westerse geneeskunde is bekend dat bij vermindering van o.a. de methylering van de lever histamine niet goed meer verwerkt kan worden.

Nuttige voedingslijsten

Bij oorsuizen is het dus raadzaam samen met een natuurdiëtist eens te kijken of er sprake is van een voedselreactie. Diverse voedingslijsten met tyramine- en histaminerijke voedingsmiddelen, salicylaten vindt u op de hieronder genoemde websites. Zorgen dat u nog een gezonde voeding overhoudt die de lever en nieren voeden en weer op krachten brengen behoort ook tot de expertise van de natuurdiëtist.

Voedings- en laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Natuurdiëtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten. Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiëtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen. Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle Medivere testen bekijken en bestellen.

Literatuur en links:

Referentie:

Holford Patrick; Optimum Nutrition for the mind; 80-85, 113-116, 129-134, Piatkus Books, London, 2003.
The Toa of healty eating, dietary wisdom according to traditional chinese medicine door Bob Flaws – isbn 0.936185.92.9
Salicylatenlijst: www.food-info.net.nl
Histamine informatie: www.adviesallergie.nl

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

Oorsuizen en voedselallergieImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

Oorsuizen en voedselallergieImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

Oorsuizen en voedselallergieImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

Oorsuizen en voedselallergie

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

Oorsuizen en voedselallergie

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet