skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Vertraagde voedselallergie IgG-type III

Wanneer u klachten of een aandoening heeft die maar niet verdwijnen, kan de oorzaak liggen aan een vertraagde IgG-voedselallergie type III. Vaak blijven deze voedselreacties onopgemerkt omdat de symptomen vaak pas na een paar uur of zelfs 72 uur later na inname van een bepaald voedingsmiddel optreden. Dat maakt het extreem moeilijk om het voedingsmiddel (triggerfood) te identificeren.

De mogelijke symptomen van dit type voedselovergevoeligheid zijn o.a.:

  • Gastro-intestinale aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
  • Hoofdpijn/migraine
  • Metabole aandoeningen; obesitas, chronische gewichtsproblemen
  • Huidaandoeningen; atopische huidproblemen zoals bijvoorbeeld psoriasis, eczeem
  • Spier- en gewrichtsklachten

Immuunsysteem darmenVertraagde voedselallergie IgG-type III

In de darmen bevindt zich het grootste immuunsysteem van het uw lichaam. Meer dan 80% van de immunologische afweerreacties komen uit de darmen. Onze darmen zijn haast een onoverwinnelijke barrière voor bacteriën, schimmels, virussen en andere ziekteverwekkers. Maar ook een barrière tegen vreemde eiwitten uit voedsel.

Voedingsmiddelen hebben een buitengewone tolerantie, maar ze moeten wel goed verteerd worden en door het intacte darmslijmvlies gaan. Een beschadigde darmwand geeft een risico voor het krijgen van een voedingsmiddelenintolerantie.

Wat gebeurd er dan precies?

Fase 1: darmbeschadiging kan voedselovergevoeligheid geven
Door bijvoorbeeld infecties, alcohol, onverteerde eiwitten en vetten, geneesmiddelen, en stress kan de darmwand beschadigen en voedingscomponenten glijden vervolgens tussen de darmcellen door.

Voedsel dat goed verteerd is en correct door de darmcellen gaat wordt geaccepteerd door het immuunsysteem. In tegenstelling tot voedsel dat de darmcellen passeert. Deze voedingsmiddelen worden herkend als indringers en dan volgt er een immuunreactie om deze ”indringers” te vernietigen.

Fase 2: immuunrespons veroorzaakt ontstekingen
Voedsel vormt normaliter geen bedreiging voor ons, in tegenstelling tot bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Ons immuunsysteem maakt IgG-antistoffen aan die speciaal gevormd zijn om voedsel te herkennen. Deze IgG-antistoffen draagt de moeder op haar kind over in het 3e trimester van de zwangerschap.

De IgG-antistoffen vestigen zich aan de voedselproteïnen om zo een immuuncomplex te vormen. In het bloed noemt men dit circulerende Vertraagde voedselallergie IgG-type IIIimmuuncomplexen. Het complementsysteem gaat vervolgens over tot de afbraak van deze immuuncomplexen door de bepaalde immuuncellen (neutrofielen). Met complimentensysteem wordt bedoeld een systeem van factoren dat samen met antistoffen en fagocyten een zeer belangrijke rol speelt bij de afweer tegen micro-organismen. Het complementsysteem maakt deel uit van het natuurlijk afweersysteem. Wanneer deze immuuncellen de complexen afbreken ontstaan er ontstekingsreacties.

Deze ontstekingsreacties kunnen niet-specifieke symptomen geven (bijvoorbeeld vermoeidheid), maar ook specifieke symptomen (bijvoorbeeld hoofdpijn/migraine). Dit is afhankelijk van waar het immuuncomplex wordt vernietigd.

Fase 3: Afbraak van imuuncomplexen geeft aspecifieke symptomen
Het is mogelijk dat als uw immuunsysteem de complexen in de bloedbaan afbreekt, u geen specifieke symptomen ervaart. Vermoeidheid en vocht vasthouden kunnen aspecifieke symptomen zijn. Dit kan een onverklaarbaar verschil geven in uw lichaamsgewicht. Echter op langere termijn kunnen zich symptomen ontwikkelen van ernstiger aard, zoals hoge bloeddruk of stoornissen in het metabolisme.

Fase 4: plaatselijke afbraak kan specifieke symptomen geven
Wanneer de immuuncomplexen zich hechten aan weefsel wordt ze ook afgebroken, maar (naastgelegen) weefsel raakt hierdoor ook beschadigd. Dit kan leiden tot specifieke symptomen zoals migraine en prikkelbare darm syndroom (PDS).
Het regelmatig eten van voedingsmiddelen die immuuncomplexen veroorzaken geven ontstekingsreacties, die uiteindelijk chronisch worden met ernstiger klachten tot gevolg . Klachten /symptomen ontstaan dus niet direct en kunnen zelfs maanden duren voordat ze zich manifesteren, maar naarmate de tijd vordert nemen de klachten toe.

Psoriasis en vertraagde type III reactie

Chronische (huid)klachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een vertraagde voedselallergie. Een test voor vertraagde voedselallergieën kan helpen om de ”trigger” voedingsmiddelen te identificeren. In observatie onderzoeken uitgevoerd met de ImuPro-test (65% psoriasis, 73,9% jeukende huid, 67,2% atopisch eczeem en 67% acne), verbeterden de klachten significant of verdwenen volledig. [1-3]

laboratorium

De ziekte van Crohn en IgG

De ziekte van Crohn (CD) is een chronische ontstekingsziekte die meestal het einde van de dunne darm en het begin van de dikke darm aantast, maar elk deel van het maagdarmkanaal kan beïnvloeden. Net als colitis ulcerosa kan CD zowel pijnlijk als slopend zijn. Een vertraagde IgG-voedselallergie kan een rol spelen bij CD. Het ImuPro-concept kan dus een nuttige aanvulling zijn op de gebruikelijke therapieën.

Studies geven aan dat voedingsmiddelen dergelijke ontstekingen kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld door een voedselallergie type III. Een dieet gebaseerd op de eliminatie van dergelijke voedingsmiddelen zou de standaard medicamenteuze therapie kunnen aanvullen. In een studie gepubliceerd in 2010, werd een uitsluitingsdieet uitgevoerd bij aanwezigheid van IgG voor voedsel. [5]

Een andere studie was gericht op het effect van de inname van IgG-positief voedsel bij CD-patiënten in remissie. Bij alle patiënten werden verhoogde markers van darmontsteking, buiksymptomen en histologisch bewijs gevonden na een 3-daagse voedselprovocatie met IgG-positief voedsel. De auteurs concludeerden dat voedingsmiddelen met verhoogde IgG-antilichaamspiegels en voedseladditieven de symptomen kunnen veroorzaken en de ontsteking bij patiënten met CD kunnen stimuleren.[6]

Imupro testen

De ImuPro maakt gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

Natuurdiëtistenkunnen u behulpzaam zijn bij uw dieet na de Imupro-test.

Vertraagde voedselallergie IgG-type IIIImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

Vertraagde voedselallergie IgG-type IIIImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

Vertraagde voedselallergie IgG-type IIIImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

Vertraagde voedselallergie IgG-type III

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

Vertraagde voedselallergie IgG-type III

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet

Referenties

[1] Jia Qi et al. Analysis on relationship between specific IgG antibodies of 14 food allergens and allergic skin diseases. Biomedical Research 2017; 28 (22): 9982-9985
[2] Comed ImuPro Application Study, 2002-2008; evaluated by Mediveritas Institute for Medical Studies, Munich
[3] Lebensmittelunverträglichkeit, Allergie Typ 3 erkennen und richtig behandeln. Hans J. Schwyn, Camille Lieners AT- Verlag, (2009) ISBN-10: 3038004154
[4] Het allergieboek; wegwijzer in leven met allergieën. svn.science.uu.nl/repos/edu.4165551.F3/Liset/Literatuur/Het%20allergieboek.pdf
[5] Klinische relevantie van IgG-antilichamen tegen voedselantigenen bij de ziekte van Crohn: een dubbelblind cross-over dieetinterventieonderzoek., Bentz et al., Digestion 2010; 81: 252-264.
[6] De effecten van provocatie door voedingsmiddelen met verhoogde IgG-antilichamen en additieven op het verloop van de ziekte van Crohn: een pilotstudie”. Uzunismail et al., Gastroenterol 2012; 23 (1): 19-27).
[7] Xiao N, Liu F, Zhou G, Sun M, Ai F, Liu Z. Food-specific IgGs are highly increased in the sera of patients with inflammatory bowel disease and are clinically relevant to the pathogenesis. Intern Med 57: 2787-2798, 2018.
[8] Istvan Fedor,Eva Zold, and Zsolt Barta. Food-specific IgG Antibodies in Crohn’s Disease: What Came First, the Chicken or the Egg? Intern Med. 2019 Jul 15; 58(14): 2123.
[9] Nanping Xiao, Fenghua Liu, Guangxi Zhou, Mingming Sun, Fengfu Ai, Zhanju Liu.
Food-specific IgGs Are Highly Increased in the Sera of Patients with Inflammatory Bowel Disease and Are Clinically Relevant to the Pathogenesis.
Intern Med.2018 Oct 1;57(19):2787-2798. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29780153/
[10] Tomas Castro-Dopico1 and Menna R. Clatworthy. IgG and Fcγ Receptors in Intestinal Immunity and Inflammation. Front Immunol. 2019; 10: 805.
[11] Tomas Castro-Dopico,Thomas W. Dennison. Anti-commensal IgG Drives Intestinal Inflammation and Type 17 Immunity in Ulcerative Colitis. Immunity. 2019 Apr 16; 50(4): 1099–1114.e10. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6477154/

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen