skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Metabool syndroom en een verband met magnesium

Metabool Syndroom is de naam die gegeven wordt aan een cluster van symptomen die voorkomt bij iemand. Een gestoorde glucose-intolerantie, hoge bloeddruk, afwijkingen in cholesterol- en lipidenspiegels en centraal overgewicht (ophoping van vetweefsel rond het middel en rond de organen in de buikholte) zijn de belangrijkste componenten van dit syndroom. In een lezing voor de American Diabetes Association in 1988 wees Reaven op het frequente voorkomen van deze combinatie en noemde het “syndroom X’. Deze onderzoeker beschouwde hoge bloeddruk, een gestoord glucose-metabolisme, een gestoord lipiden-metabolisme en insuline-resistentie als hoofdkenmerken ervan. Een betere naam is ‘metabool syndroom X’ omdat in de cardiologie ook een syndroom X bekend is (cardiovasculair syndroom X).

De vijf meest opvallende kenmerken zijn: overgewicht, insulineresistentie en hyperinsulinemie (verhoogd insulinegehalte in het bloed), afwijkingen in bloedvetten(verhoogd gehalte aan triglyceriden en een verlaging van het LDL-cholesterol), een gestoorde glucosetolerantie (incl. afwijkingen van de nuchtere bloedsuikerspiegel, een gestoorde glucosetolerantie en/of diabetes type II) en hoge bloeddruk.

Metabool syndroom en magnesium tekort

Jongvolwassenen die een hogere magnesiuminname hebben, hebben minder kans het metabool syndroom te ontwikkelen. Tot deze conclusie kwamen Amerikaanse onderzoekers na een vijftien jaar durend onderzoek.
Het onderzoek, de Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), werd gehouden onder 4637 jongvolwassenen die bij start van het onderzoek 18 tot 30 jaar waren. Zij waren allen vrij van metabool syndroom en diabetes.
In de vijftien jaar dat ze gevolgd werden, werden 608 gevallen van metabool syndroom geconstateerd. Het kwart met de hoogste magnesiuminname bleek in de verhouding met het kwart met de laagste inname 31% minder kans op het metabool syndroom te hebben. De ADH voor magnesium is in Nederland 300 mg per dag.

Hyperinsulinaemie; te vet of te zoet?

Een goede bloedglucose regulatie is een voorwaarde voor de gezondheid. Hierbij zijn diverse (endocriene) organen betrokken, zoals de alvleesklier, lever, hypothalamus, hypofyse, bijnieren en schildklier. Zelfs een milde ontregeling van de glucosespiegel heeft op termijn verstrekkende gevolgen. Bloedsuikerontregeling veroorzaakt een verscheidenheid aan (vage) lichamelijke en psychische klachten. Onvolwaardige voeding, overgewicht, stress en weinig lichaamsbeweging zijn belangrijke oorzaken van een ontregelde glucosestofwisseling. De interactie van het endocriene systeem met organen en weefsels om de bloedglucose op peil te houden, vereist een variëteit aan micronnutriënten, waaronder magnesium.

Meditatie en de invloed op Metabool syndroom

Meditatie blijkt een positieve invloed te hebben op het voorkomen van een Metabool syndroom. Diverse studies (zie in de pdf hieronder voor u verzameld) geven aan dat er met meditaties verbeteringen zijn te verwachten op de bloeddruk, bloedvetten en bloedsuiker. De ontspanning heeft ook tot gevolg dat er minder magnesium verbruikt wordt.

Literatuur en links:

Referentie:

Circulation 2006; 113(13): 1675-82

Syllabus Metabool syndroom – Marijke de Waal Malefijt

Zie ook de website www.zinvolmediteren.nl.

Meditatie cd’ ‘Mindfulness ter ontspanning voor beginners en gevorderden.

Meditatie cd ‘Goed ontspannen, goed slapen’

Gezondheidsworkshops met meditatie.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen