skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Mediterrane voeding bij COPD

Een mediterrane voeding en N-acetylcysteïne (NAC) kunnen helpen bij astma, bronchitis en emfyseem (COPD). N-acetylcysteïne (NAC), een aminozuur, wordt al langer gebruikt bij ademhalingsziekten voor zijn slijmoplossende eigenschappen. NAC heeft echter nog veel meer positieve eigenschappen.

COPD is wereldwijd de 5e doodsoorzaak. COPD is een afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Diseases’. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Astma op kinderleeftijd kan leiden tot COPD. Astmasymptomen bij volwassenen zijn geassocieerd met een lage inname van fruit, vitamine C en mangaan, en een laag vitamine C niveau in het bloedplasma.

Een Amerikaans onderzoek stelt vast dat mediterrane voeding (groente, fruit, vis) een halvering laat zien van het voorkomen van COPD in vergelijking met het gebruik van de ‘gewone’ Amerikaanse voeding (geraffineerde granen, rood vlees, en vleesproducten, gefrituurde gerechten en desserts). Deze zou het risico op het ontstaan van COPD met 36% verhogen.

Griekse zon, zee en gezondheid

Een onderzoek in een landelijk gebied op Kreta waar wel atopie (allergische overgevoeligheid) voorkomt, maar een piepende ademhaling (wheezing) en rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies) zeldzaam zijn, geeft de volgende resultaten:

  • Mediterrane voeding beschermde vooral tegen allergische rhinitis (0,34)(hoewel er geen invloed was op de atopie zelf).
  • Het eten van verse druiven, appels, sinaasappels en tomaten verminderden het risico op wheezing en rhinitis.
  • Een hoge consumptie van noten had een omgekeerde associatie met wheezing (0,46).
  • Margarine gaf echter meer dan een verdubbeling van het risico op wheezing en allergische rhinitis (2,09 en 2,16).

De onderzoekers besluiten dat Mediterrane voeding en een hoge consumptie van groenten en fruit en noten beschermt tegen rhinitis. Het geeft een verklaring voor het relatief zelden voorkomen van deze symptomen op Kreta.

Gezond eten tijdens zwangerschap: dé bescherming voor uw kind

In Nederland werd onderzocht welke invloed de voeding tijdens de zwangerschap heeft op de ontwikkeling van allergische ziekten (astma, wheezing, eczeem). Het eten van vis (omega 3) en appels (flavonoïden) gaf bij het kind een beschermend effect. Er werd ook een verband gevonden met vitamine E, D en zink.

Beter uithoudingsvermogen van spieren

Lichamelijke inspanning gaat gepaard met een verhoogde oxidatieve stress (blootstelling aan radicalen). Bij COPD (astma, bronchitis, emfyseem) treedt ook een verhoogde oxidatieve stress op. Om na te gaan of extra anti-oxidanten de radicalenbelasting kunnen verminderen werd bij negen proefpersonen met ernstige COPD gekeken naar de effecten van N-acetylcysteïne (NAC) op het inspanningsvermogen en op markers voor oxidatieve stress. Bij belasting van een bepaalde spiergroep (de m. quadriceps, de bovenste beenspieren) bleek het uithoudingsvermogen na inname van NAC met 25% te zijn toegenomen. De productie van radicalen door geactiveerde witte bloedcellen nam af, net zoals de oxidatie van vetten en eiwitten door vrije radicalen.

Vroegere studies toonden al aan dat lange termijn behandeling met NAC een chronische bronchitis kon voorkomen. N-acetylcysteïne (NAC), een aminozuur, wordt al langer gebruikt bij ademhalingsziekten vanwege zijn slijmoplossende eigenschappen. Een nieuwe studie bij patiënten met COPD onderzocht het effect van hoge doses NAC tegenover een placebo. Er is gekeken naar het klinisch verloop (longfunctie, hoest intensiteit en frequentie) en ontstekingskenmerken.

Behandelingen van patiënten met COPD met hoge doses N-acetylcysteïne oraal verbeterden de klinische toestand en ontstekingen en waarschijnlijk ook de prognose. De onderzoekers vermoedden dat de effectiviteit van de behandeling te danken is aan het feit dat NAC zowel een sterk slijmoplossende, als antioxidanten werking heeft.

Glutathion?

NAC is een verbinding van het zwavelhoudende aminozuur L-cysteïne, dat, veel meer dan L-cysteïne zelf een zeer goede voorloper (precursor) is voor de aanmaak (synthese) van intracellulair glutathion. Glutathion is een antioxidant dat in alle lichaamscellen wordt aangetroffen. Het is het belangrijkste afweermechanisme van de cel tegen oxidatieve stress. Het speelt een rol in de energiestofwisseling, celdeling en een groot aantal andere functies en is daarom essentieel voor het voortbestaan van de cel. Glutathion (van nature veel aanwezig in bijvoorbeeld avocado) is een tripeptide dat uit drie aminozuren bestaat: L-cysteïne, L-glutaminezuur en L-glycine.

Diverse medicijnen, toxinen en ook alcohol kunnen de glutathionspiegels verlagen. Ook andere interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een natuurarts of orthomoleculair natuurdietist.

Literatuur en links:

Bronnen:
Arts & Apotheek nr.3, jaargang 2007

Grandjean EM. et al. Efficacy of oral long-term N-acetylcycteine in chronic bronchopulmonary disease: a meta-analysis of published double-blind, pacebo-controlled clinical trials. Clin Ther. 2000 Feb;22(2):209-21

Christelle Koechlin, Annabelle Couillard, David Simar, Jean Paul Cristol, Helene Bellet, Maurice Hayot, and Christian Prefaut. Does Oxidative Stress Alter Quadriceps Endurance in Chronic Obstructive Pulmonary Disease? Am. J. Respir. Crit. Care Med. published 4 March 2004

Zuin et al. High-dose N-acetylcysteine in patients with exacerbations of chronic obstructive pulmonary disease. Clin Drug Investig. 2005;25(6):401-8

Willers S. et al. Maternal food consumption during pregnancy and asthma, respiratory and atopic symptoms in 5-year-old children. Thorax. 2007 Mar 27; [Epub ahead of print]

Patel BD et al. Dietary antioxidants and asthma in adults. Thorax.2006 May;61(5);388-93.Epub 2006 Feb 7

Okoko BJ et al. Childhood asthma and fruit consumption. Eur Respir J. 2007 Jun; 29(6):1161-8

Chatzi L et al. Protective effect of fruits, vegetables and the Mediterranean diet on asthma and allergies among children in Crete. Thorax. 2007 Apr 5; [Epub ahead of print]

Varraso R et al. Prospective study of dietary patterns and chronic obstructive pulmonary disease among US men. Thorax. 2007 May 15; Epub ahead of print

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen