skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Honden en Zomer

Heerlijk, dat warmere weer! We kunnen lekker naar buiten en zeker voor energieke honden is dat fantastisch. Maar er kunnen problemen ontstaan door de zon, de hoge temperatuur en het feit dat de zomerhitte ’s avonds en ’s nachts lang kan blijven hangen.

Het vervelende is dat die problemen meestal heel plotseling opkomen. Een goede voorbereiding voorkomt narigheid. Dat betekent aanpassingen rondom bijvoorbeeld het water, activiteiten, hete oppervlakten, ongedierte…

Zorg voor voldoende vocht

Door de hogere temperaturen, zowel binnenshuis als buiten, door de toename in activiteit en trainingen in het warmere weer, verliezen onze honden ’s zomers meer vocht dan in de andere jaargetijden. Een deel van het vocht verliezen ze door zweten uit de pootzooltjes en een klein beetje uit de oren. Maar het meeste vocht raken ze kwijt door te hijgen.

Honden ademen altijd in door hun neus, maar het uitademen kan zowel door de mond als door de neus gaan – dat hangt af van hoe warm ze het hebben. Als ze het niet te warm hebben, ademen ze meestal uit door de neus. Maar in de zomer ademen ze uit door de mond als ze willen afkoelen.

Door dat hijgen raken ze inderdaad de warmte kwijt, maar ook vocht uit de mond, van de tong en uit de longen. Daarom heeft een hond ’s zomers meer water nodig. Helaas kunnen we er niet van uitgaan dat de hond daar zelf wel voor zorgt. Daarom deze tips:

Honden en Zomer
Wijnbessen snoepen voor afkoeling.
 • Zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt als je het huis uitgaat met je hond. Oók wanneer je een kort blokje om loopt of ergens op bezoek gaat. Er zijn heel handige hondendrinkflessen op de markt en de niet zo goedkope lekken niet!
 • Geef de hond tijdens een langere wandeling elke 20 à 30 minuten een korte pauze om wat te drinken.
 • Onderweg’ zie je je hond drinken uit de meest vieze waterplassen of vijvers, maar thuis zijn ze soms kieskeurig over hun drinken. Maak de waterbak regelmatig goed schoon en ververs het water. Gewoon Nederlands kraanwater is prima.
 • Fruit is ook een goede dorstlesser en gezond voor honden, mits je er niet te veel van geeft. Watermeloen is een aanrader en vooral kleine vruchten als blauwe bessen, aardbeien, frambozen vinden ze vaak heerlijk. Bevroren zijn die vruchtjes ook nog heerlijke ‘ijsjes’.

Bescherming tegen zon en teveel hitte

Honden kunnen ook teveel zon krijgen en vooral de pootjes kunnen beschadigd raken als ze in de zomer over te hete oppervlaktes moeten lopen.
De vacht beschermt het hondenlichaam wel redelijk tegen te felle zonnestralen, maar de hondenhuid eronder kan verbranden in de zon.
Het vervelende is dat je het vaak niet in de gaten hebt omdat de vacht erover zit, maar daaronder kan wel degelijk zonnenschade zitten. Let op de volgende signalen:
– de vacht wordt droog en breekt gemakkelijk;
– jeuk (de verbrande huid gaat vervellen);
– je mag bepaalde delen van zijn lichaam niet aanraken.

Let vooral op de buik: daar zit nu eenmaal minder vacht. De grond kan de zon reflecteren en zo zorgen voor verbranding van de buik van de hond. Hou in de gaten of daar geen nieuwe donkere vlekken ontstaan!Honden en Zomer

De neus is vooral gevoelig omdat daar ook maar een heel dunne huid op zit, zonder bescherming van vacht. Let er dus op dat de neus niet te droog wordt want dat zou gemakkelijk kunnen leiden tot vervellen of zelfs tot een soort kloofjes.

Maar het allereerst moeten de poten moeten beschermd worden. Voorkom dat ze verbranden door te hete oppervlaktes. Asfalt, beton, baksteen – kortom de meeste bestrating – wordt op een hete zomerdag veel te heet om overheen te lopen. Niet alleen ‘op straat’, ook in uw tuin of het strand!

Wat kun je hiertegen doen?

 1. Gebruik anti-zonnebrand als je hond meer dan drie uur naar buiten moet als het warm en zonnig weer is. Anti-zonnebrandmiddelen voor honden zijn verkrijgbaar via goede dierenapotheken.
 2. Bescherm de neus van je hond door hem eenmaal per dag in te smeren met een goede neusbalsem. Als de neus al erg droog is of al begint te kloven, kan je de balsem tot wel drie keer per dag smeren.
 3. Bescherm z’n pootjes. Schoentjes die in de winter zo lekker beschermen tegen ijs en sneeuw, zijn in de zomer geen goed idee. De hond kan daardoor zijn zweet niet kwijt. Een goede kwaliteit pootjeswas is beter. Kies een merk waarbij de pootjes kunnen blijven ‘ademen’ door de bescherming heen.
 4. Blijf binnen tussen 10 en 14 uur en blijf bij het wandelen zoveel mogelijk op het gras!

Houd je hond koel

Of je nou in de tuin werkt, boodschappen doet of op een andere manier buitenshuis actief bent, of juist lekker lui – je hond wil daar graag bij zijn. Geef hem dan wel de kans om zich lekker koel te houden. Hier volgen diverse tips daarvoor.

In de auto

 • Koel de auto voor je je hond inlaadt. Zeker als je leren of vinyl bekleding hebt in de auto. Laat de airco even lopen!
 • Zet je hond vast in een bench of een hondenautostoeltje. Dat helpt ook tegen de reisziekte, die ’s zomers vaak erger is dan anders.
 • Laat de airco draaien tijdens het rijden, maar laat ook de ramen een klein beetje open zodat er frisse lucht binnenkomt.

Binnen en buitenshuis

 • Als de hond ’s zomers veel buiten is, investeer dan in een plastic kinderzwembadje of een zandbakschelp voor de hond. Doe er een laag water in en zet het badje als het kan zo mogelijk in de schaduw.
 • Je kunt ook denken aan een koelmat. Dat zijn matten van een speciaal materiaal dat een teveel aan hitte van de hond opneemt en afvoert. Gemakkelijk in gebruik en gemakkelijk mee te nemen.
 • ‘Voetjes van de vloer’ – er zijn mooie ‘kampeerbedjes’ te koop waarop de hond een centimeter of tien van de vloer af ligt. Ideaal, vanwege de luchtcirculatie er onderdoor.

Weet wat je moet doen

Ondanks alle voorbereidingen kan het gebeuren dat de hond oververhit raakt. Dit zijn de waarschuwingssignalen en wat je er dan aan moet doen. Er zijn twee niveaus

 1. Oververhitting: de lichaamstemperatuur van de hond stijgt tot boven de 39 graden. Je moet (snel) iets doen om de hond te laten afkoelen.
 2. Zonnesteek: Dit is de volgende fase, die heel snel kan optreden. De temperatuur stijgt tot wel 41 graden. Dit is levensbedreigend!

Symptomen

Deze kunnen voorkomen terwijl de hond buiten actief is, of als hij al is binnen gekomen.

 • erg rood tandvlees,
 • zwaar hijgen,
 • glazig kijken,
 • erg veel of dik kwijlen,
 • snelle hartslag,
 • enorme dorst,
 • minder plassen.

Als hier niet snel iets aan gedaan wordt, raakt de hond verward en lusteloos, krijgt hij moeite met lopen, raakt hij in een coma en uiteindelijk gaat hij dood.
Dus actie!

 1. Zodra je een van deze symptomen opmerkt, breng je hond naar binnen, liefst in een ruimte met airco. Als dat niet kan haal hem op zijn minst in de schaduw!
 2. Koel het lichaam van je hond. Gebruik daarbij geen ijs! Maak gewone handdoeken nat in koel water en leg die over je hond. Zet zo mogelijk een ventilator aan naast hem. Als dat niet kan, omdat je bijvoorbeeld nog in de buitenlucht bent: gebruik extra kleding en dergelijke – maak die nat en leg dat over je hond, óók over de voetzolen, zijn kruis en zijn voorpoten.
 3. Bied de hond koel water aan om te drinken, maar laat hem niet te veel achter elkaar drinken.
 4. Hou zijn temperatuur in de gaten. Het is dus handig om een hondenthermometer in je eerste hulpdoos te hebben. Vervoer de hond liever niet zolang zijn temperatuur boven de 39 graden is.
 5. Ga naar een dierenarts. Laat de hond altijd nakijken als hij oververhit is geweest. Zoiets geeft namelijk altijd enorme stress. En na een zonnesteek zijn mogelijk een infuus en extra zuurstof nodig.

Bescherming tegen zomers ongedierte

Vooral in de zomer zijn er veel muggen, teken en vlooien.

Muggen

Deze verspreiden hartworm. Ze pikken de larven op van een geïnfecteerd dier (een hond of een wild dier, bijvoorbeeld een vos) en dragen dit over op onbeschermde honden. Laat uw hond er dus tegen beschermen! Het vervelende is dat de bescherming tegen hartworm vlooien afweert, maar muggen niet. De hond kan dus nog altijd gestoken worden door muggen en daar mogelijk allergisch op reageren.

Vlooien

Vlooien kunnen het hele jaar door een probleem vormen, maar zijn in de zomer veel productiever. Dit ongedierte kan tot wel zes meter springen van de ene hond naar de andere. Zodra een hond is besmet met vlooien, zal helaas vaak het hele huis dat zijn!

Teken

Teken komen overal voor. Veel soorten houden een soort winterslaap, maar ze zijn weer op volle kracht in de zomer. Hoewel teken vaak worden gevonden in velden met hoog gras, kunnen ze vrijwel overal voorkomen, óók in de eigen tuin, langs wandelpaden, op hondenparken, en andere gebieden.

Wat je kunt doen?

Zorg ervoor dat je jouw hond beschermt tegen insecten en ongedierte. Gebruik daarbij de laagst mogelijke hoeveelheid chemicaliën, want veel producten kunnen bijwerkingen veroorzaken. Overleg met uw dierenarts!

Vuurwerk en onweer

In de zomer worden feestelijkheden nogal eens afgesloten met vuurwerk. En als het geen georganiseerd vuurwerk is, zorgt de natuur er wel voor met een flink onweer na een zonnige, warme dag. De harde knallen en lichtflitsen kunnen honden flink van hun stuk doen raken. Het komt nogal eens voor dat honden zo in paniek raken dat ze uitbreken of over schuttingen springen. Dat zou je kunnen voorkomen door:

 • De hond binnen te houden als er een vuurwerk gepland is en dan ook ramen en deuren dicht houden. Ook de gordijnen sluiten is nog beter.
 •  Geef je hond de kans om zich ergens terug te trekken. Hij voelt zich dan vaak het veiligst in zijn eigen bench of onder de salontafel.
 • Sommige honden voelen zich een stuk beter met een ‘thundershirt’ – een vrij strak hondenjasje waarin de hond zich ‘ingebakerd’ voelt en niet in paniek raakt.

Op een mooie, veilige en vooral ook comfortabele zomer voor al onze honden!meloen Danyl Vest | Dreamstime.com

Artikel met toestemming overgenomen van www.beaglepro.com, vertaald en bewerkt door Margriet Guiver-Freeman, verschenen in de Beagle Bode van juni 2018

Commentaar Natuurdiëtisten Nederland

Zoals mensen kunnen lijden onder teveel zon of teveel hitte, zo geldt dit ook bij honden en andere dieren. Ook al kan de ene hond, of de ene diersoort er beter tegen hitte dan de ander, waakzaamheid is geboden bij teveel zon of teveel hitte.

Ayurveda & Hitte

Vanuit de Ayurveda is bekend dat vooral bij het vuur-type, de zogeheten Pitta-dosha, een stijging van de temperatuur het snelst en meest tot problemen kan zorgen. Bij de twee andere dosha’s , te weten het aarde-type en lucht-type, respectievelijk Kapha en Vata, duurt het iets langer voordat zij er last van krijgen.

Binnen de Ayurveda geneeskunde worden mensen ingedeeld conform hun dosha. Dat houdt in dat de Ayurveda komt tot een specifieke constitutie-indeling.  Meer hierover leest u in het artikel Ayurvedische constituties  en Weersverandering maakt kwetsbaar. Voor het beïnvloeden van de effecten van het weer door voeding kunt u meer lezen in het artikel Voedingswijzigingen bij de 5 weer-typen.

Minder bekend is dat honden, en andere dieren, ook een eigen Ayurvedische constitutie hebben. Een hond met veel Pitta zal tijdens warme dagen meer behoefte aan water en verkoeling hebben dan de twee andere constituties. Er is nog een verschil: een Pitta-hond wil als hij dorst heeft meteen water. De twee andere typen kunnen ertegen om even te moeten wachten. Niét de Pitta-hond, een extra reden om te zorgen dat je water voor hem meeneemt tijdens hete dagen.

Literatuur

‘t Went zo’n element, omgaan met uw constitutie

Dankzij de Ayurvedische constituties is het mogelijk zelf meer greep uit te oefenen op uw gezondheid en levensvreugde. Het boek ‘t Went zo’n element’ bevat een constitutie-test, adviezen welke voeding voor welke constitutie geschikt is en nog veel meer.

Ayurvedische constituties van uw hond

In het E-boek ‘De Puberhond’ is een hoofdstuk opgenomen van ‘De hond’s Ayurvedische constitutie’, compleet met een korte vragenlijst om te bepalen welke Ayurvedische constitutie uw hond heeft. Een inkijkje in de boek vindt u hier.

Ayurvedische constituties van uzelf

Bent u nieuwsgierig naar uw eigen Ayurvedische constitutie? Deze komt u te weten via deze vragenlijst.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen