skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Verstopping bij honden

Verstopping is een nare klacht, voor mens en dier. Het lijkt relatief onschuldig; toch mag het niet te lang voortduren of dikwijls voorkomen. Dat zorgt uiteindelijk voor schadelijke gevolgen. Maar wat doe je, als je hond verstopping heeft? Waar let je op, wat wil je vermijden en waarom?

Oorzaak?Verstopping bij honden

Als eerste moet de oorzaak helder zijn. Dat bepaalt de urgentie van je keuze en de mogelijkheden. Dit artikel bespreekt wat je kunt doen als je hond teveel calcium heeft binnengekregen. Bijvoorbeeld door het kluiven aan een stuk bot.
Of als je BARF geeft en de verhouding bot teveel was.
Andere verstoppingsoorzaken komen hier niet aan bod, zoals het eten van vreemde voorwerpen (sokken, tissues, etc.).

Wat gebeurt er als je hond teveel bot heeft gegeten?

Bot wordt door het kauwen en knagen, en deels door het maagzuur afgebroken tot kleine stukjes droog gruis. Is de verhouding met andere voedingsingrediënten in orde dan vormen deze droge bestanddelen geen probleem. De taak van de dikke darm is om water te onttrekken aan de voedselbrij. Tot aan het einde (de anus) doet de dikke darm dit. Hoe langer de voedselbrij in de dikke darm blijft, des te meer deze indroogt.

Verstopping bij hondenBij teveel bot ontstaat een ophoping en die laat zich amper vermengen met water. In het ergste geval, vormt zich een soort droge kurk aan het uiteinde van de dikke darm. Dat is pijnlijk tijdens het poepen. Ondanks de natuurlijke aandrang kan het zo droog en hard zijn dat het amper lukt om die harde ontlasting eruit te persen. Zelfs bij herhaalde pogingen.

Verstopping bij hondenOnrust en pijn

Dit creëert onrust in de hond, want vanzelfsprekend heeft hij wel aandrang maar die leidt niet tot ontlasting. Het persen kost hem bovendien veel inspanning. Plus het kan erg pijn gaan doen, en leiden tot kleine scheurtjes in de anus. Daarnaast kan het harde persen – net als bij mensen – tot aambeien leiden, en ook dat kan pijnlijk zijn.
Kortom: reden genoeg om snel dit proces in goede banen te leiden.

Kreunen en janken van pijn

Vaak poept uiteindelijk een dag nadat de verstopping is ontstaan, de hond ondanks pijn bij het persen toch dat harde stukje ontlasting eruit. Je herkent vanzelf wanneer het persen te pijnlijk wordt. De hond kreunt erbij. Lichtelijk, of hard. Doet het erg pijn dan jankt of huilt hij zelfs van pijn.
Het is zaak dat, zodra je merkt dat het persen teveel pijn doet, je de voeding direct aanpast. Twee punten zijn belangrijk: de hoeveelheid vocht en de hoeveelheid en soort eten.

Extra vocht toedienen

Biedt gericht extra drinken aan. Verleidt hem bijvoorbeeld door een scheutje melk in het water. Puur voor de smaak. Als je rauw vlees geeft, heb je misschien nog wat bloed erbij en kun je dat met water aanlengen. Of geef kookvocht van groenten, die zonder zout gekookt zijn.

Verstopping bij hondenWelke voeding geef je bij obstipatie aan je hond?

Hoeveel en hoe vaak? Je wilt dat de aandrang doorgaat, maar die mag niet teveel zijn. De voeding moet gaan werken als een zacht glijdende stuwing. Geef daarom minder als anders, bijvoorbeeld hooguit één- tot tweederde van de normale portie. Daarvan is een deel de normale voeding en de rest bestaat uit extra toevoegingen zoals verderop staat. Reageert de hond goed erop, dan kun je later eenzelfde portie geven. Let goed op tekenen als onrust, een harde buik, kreunen, zwaar zuchten.

Extra vet(zuren)

Verstopping bij hondenVoeg een halve theelepel olie toe. Bijvoorbeeld lijnzaadolie, borageolie, Omega 3-6-9, of kokosolie. Je houdt daarmee de voedselbrij mooi soepel en glijdend zonder een explosie van galzuren op de voedselbrij los te laten.

Een goede soort vet of olie toevoegen is op zich prima; geef je echter teveel dan produceert de hond hierdoor zoveel gal dat de brei met bijna een explosieve kracht geforceerd naar buiten wil. Enorme pijn, scheuren in de anus en aambeien kunnen het gevolg zijn.
Een waarschuwing is op zijn plaats bij het toevoegen van olie. Een hond waarvan de vetvertering of gal-lever zwakker is, kan misselijk hierop worden. Ken je hond en doseer de hoeveelheid zorgvuldig.

Geen fruit: vermijd gasvorming in de darmen

Gasvorming wil je tijdens obstipatie absoluut vermijden. Ondanks dat fruit zeer vezelrijk is, is dit daarom nu af te raden. Dat komt doordat fruit koolhydraatrijk is. Dat gaat gisten waardoor gasvorming ontstaat. Wat een hond met obstipatie er niet bij kan hebben is dat hij winden moet laten, terwijl aan het eind een ´kurk´ het tegenhoudt. Bovendien leidt gasvorming tot extra pijn in zijn buik. Kortom: geen fruit nu.

Verstopping bij hondenVezelrijke groenten voor een beter darmmicrobioom

Geef extra (gemalen of gekookte) groente; een tot twee eetlepels. Afhankelijk van het gewicht van je hond. Een makkelijke (nood-)oplossing is het gebruik van kant en klare peutervoeding. Pure groente, zonder toevoeging van aardappelen of rijst. Wortel is een goede keuze, andijvie, paksoi of witlof. Vermijd koolsoorten omdat deze gasvorming kunnen geven. Dus geen bloemkool, broccoli en dergelijke.

Eiwitten met laxerende werking

Pens en orgaanvlees hebben een laxerende werking. Beiden toevoegen kan teveel van het goede zijn, kies liever een van de twee. Orgaanvlees bestaat overigens ook in kleine doordrukstrips, die je in de diepvries bewaart. Zo kun je een kleine portie (+ theelepelgrootte) makkelijk toevoegen.
Als je rauw voer geeft, kies bij obstipatie dan voor een lichter verteerbaar eiwit. Bijvoorbeeld kip, paard of magere vis (kabeljauw, schol, schelvis, etc.).

Verstopping bij hondenAyurvedische kruiden tegen obstipatie

Als bovengenoemde maatregelen onvoldoende blijken zijn er meer mogelijkheden om de obstipatie te begeleiden.
Voeg een halve theelepel Trifala Churna toe. Dit is een mix van Ayurvedische kruiden die op milde wijze de stoelgang bevorderen. (Het wordt voor mensen en veterinair ingezet). Het bevat drie kruiden: Emblica Officinalis, Premna integrifolia, Terminalia Belerica. Het versterkt de darmwerking en heeft een voedende functie voor het darmweefsel en beschermt het darmslijmvlies.

Trifala Churna kent geen sterk laxerende eigenschappen, het ondersteunt en stimuleert wel de darmmotoriek, die nodig is bij het bevorderen van de ontlasting. Het middel veroorzaakt geen krampen en kan gedurende langere tijd gebruikt worden.

Verstopping bij hondenVerbetering darmmicrobioom

Andere mogelijkheden in de lijn van Trifala Churna zijn Bokashi, fyto supplementen en Veendrenkstof. Bokashi bevat gefermenteerde voedingsstoffen. Het is een mooi alternatief voor vuile pens. Dat is voor de hond heerlijk, alleen is de stank ervan voor veel mensen niet te harden. Er bestaan fytosupplementen waarin kruiden zitten die helpen bij verstopping. Veendrenkstof bestaat uit verteringsresten van vele bloemen, geneeskrachtige kruiden, grassen en vruchten.

Hoe voorkom je aambeien?

Soms krijgt je hond door het harde persen aambeien. Nadat je gezorgd hebt dat zijn voeding een betere voedselbrij aanmaakt, kun je de aambeien makkelijk behandelen met hamameliszalf. Na het poepen, zodra de hond rustig ligt kun je zachtjes wat crème op zijn anus smeren. Laat hem er liefst niet aan likken. Kwaad kan dat niet, maar het weglikken zorgt dat de crème niet zijn werk kan doen. Gebruik eventueel voor een uurtje of twee een kraag, zodat hij niet bij zijn anus kan.

Verstopping bij hondenVerhoog darmpassage: wandelen en buikmassage

Wandel extra bij obstipatie. Wandelen ‘masseert’ inwendig de organen en stimuleert de stoelgang. Voorkom rennen, dat verhoogt de druk in de darmen.
Daarnaast kun je de buik zachtjes masseren. Houd de vingers van je hand aaneengesloten en maak met de kussentjes van je vingers (dus niet de vingertoppen) cirkelende bewegingen, waarbij je telkens een nieuw stukje van de buik masseert. De massage hoeft niet stevig of krachtig te gebeuren. De zacht cirkelende bewegingen van de vingers ondersteunen de peristaltiek (knijpende bewegingen van de darm).

Kortom: voorkom obstipatie en geef voordat je een bot aanbiedt, eerst wat (gekookte of fijngemalen) groente.

Onder het motto:
‘Een voorafje van groente en dan de bottraktatie, voorkomt obstipatie.’

Verstopping bij honden

 

Beagle Hotch Redactie Natuur Diëtisten Nederland

Ik zit in de redactie voor de advisering van gezonde dierenvoeding. Ik heb 2 keer obstipatie gehad bij het eten van teveel bot, omdat ik het zo lekker vond. Tja mag ik me ook eens een keer laten gaan met eten zoals zoveel mensen dat ook doen. Maar ik moest direct aan de bak met een artikel schrijven. Ik moet geregeld gezonde hapjes uitproberen en van commentaar voorzien. Geen beroerde taak in vergelijking met de andere redactieleden, die vele uren kwijt zijn met artikelen schrijven. Ik moet ook vaak op de foto, iets wat ik minder geslaagd vind omdat ik dan geduldig moet wachten voor een goed resultaat. Enfin het is wel een hondenbaan, maar geen beroerd leven en ook erg gezellig met al die redactiedames die lief voor mij zijn.

Bronnen

[1] Hotch de Beagle – Tessa Gottschal (Voedingstips bijlage 3, 11 blz.)
[2] Rauwe voeding voor honden – Lizzy Plat-Coelers www.bol.com/nl/f/rauwe-voeding-voor-honden/9200000040826354/
[3] Artikel: rawfood nu ook voor honden.

Verstopping bij honden

Meer lezen over dierenvoeding? Zie ons dierenvoedingarchief.