skip to Main Content
Kenniscentrum met meer dan 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Ons dagelijks brood: oorzaak van sluipend ziekten?

Coeliakie: vroeger en nu

Tien jaar geleden werd coeliakie beschouwd als een ziekte die relatief weinig voorkwam. Slechts bij 0,1% van de bevolking. Dankzij betere diagnostische technieken is dat cijfer intussen flink gestegen tot 1%. Men heeft altijd gedacht dat het een erfelijke ziekte is, maar deskundige vermoeden al geruime tijd dat er ook omgevingsfactoren bij betrokken zijn. Genoemd worden onder andere:

  • Het niet ontvangen van borstvoeding.
  • Gluten in baby (melk-)producten.
  • Verkoudheidsvirussen (deze moleculaire structuren lijken op gliadine, wat een bestanddeel van gluten is).
  • Onvolledige vertering van granen waardoor door ontstekingsreacties een zogeheten ‘lekkende darm’ kan ontstaan.
  • Dysbiose, wat inhoudt een tekort aan beschermende darmflora bacteriėn en een teveel aan kwaadaardige, spruwachtige organismen zoals candida albicans.

Is er meer aan de hand?

Amerikaanse allergiedeskundige dr. James Braly stelt dat misschien wel een vijfde van de gehele bevolking lijdt aan wat hij ‘gevoeligheid voor gluten’ noemt. Veel deskundigen vinden dat Braly, die zelf aan glutengevoeligheid en coeliakie lijdt, overdrijft.

Alarmerend is echter dat de immuunreacties op gluten volgens een stortvloed aan klinische studies, niet alleen in de ingewanden schade aanricht, maar overal in het lichaam schade kan aanrichten.
Ongeveer 10% van de bevolking maakt een antilichaam tegen het gliadine-bestanddeel van gluten aan en vertonen toch geen klassieke symptomen van coeliakie.
Dr. Alessio Fasano van de universiteit van Maryland zegt hierover: “Wereldwijd komt coeliakie buiten de ingewanden 15 keer vaker voor dan coeliakie ķn de ingewanden.”

Auto-immuunstoornissen door granen

Uit klinische studies blijkt dat auto-immuunstoornissen zoals artritis, diabetes, leveraandoeningen, astma en bepaalde kankersoorten mogelijk iets met gluten te maken kunnen hebben. Anders gezegd: coeliakie vergroot de kans erop.
Marios Hadjivassiliou, verbonden als neuroloog aan het Royal Hallamshire Hospital in Sheffield vond bij patiėnten met ‘neurologisch disfunctioneren’ zonder aanwijsbare oorzaak bij meer dan de helft van hen antilichamen tegen gliadine in het bloed. Opmerkelijk was verder nog dat de meesten totaal geen ingewandsklachten hadden.

Commentaar NDN

Steeds meer natuurdietisten ervaren dat het aantal mensen dat geen tarwe en andere granen verdraagt telkens groter wordt. Het betreft niet alleen tarwe en gluten (tarwe, gierst, haver, rogge) maar ook spelt, boekweit, rijst, amaranth e.d.
We zien een duidelijke relatie tussen graanintoleranties en o.a. de volgende klachten: vermoeidheid, diverse soorten huiduitslag, maag-darm-krampen, gewrichts- en spierpijn, hooikoorts, hoofdpijn/migraine, mondblaren, bloedarmoede, suikerspiegelschommelingen, astma, diarree, winderigheid, verstopping.
Gevoelige testen zoals de Imupro 300 laten zien dat meer granen verdacht zijn.

Gluten zijn dus het puntje van de ijsberg. We pleiten voor meer serieus onderzoek naar de relatie tussen voeding en allerlei klachten die in de gezondheidszorg nu medicinaal worden behandeld. Als dit dan ook door verzekeringen wordt vergoed, gaat het de goede kant op in de gezondheidszorg. Het biedt een goedkope manier voor mensen om hun gezondheid in eigen hand te nemen. Nog beter gezegd:

‘Elke bewuste hap door de mond maakt u weer gezond’

Literatuur en links:

Referenties:

Curr Opin Rheumatol, 2006; 18: 101-107

J. Pediatr. Gastroenterol Nutr, 1995; 21:64-68
Am J Clin Nutr, 2002; 75:914-921
JAMA, 2005: 293:2410-2412
CSA/USA Conference, 7-9 oktober 1994
BMJ, 1999, 318: 164-167
J. Braly & R. Hoggan, Dangerous Grains. New York: Penguin-Putnam-Avery, 2002
Gastroenterology, 1999, 117: 303-310
Lancet, 2000; 356:399-400
Gastroenterology, 2005; 128, Suppl. 1:S79-S86
Arch Intern Med, 2003; 14: 163: 1566-1572
Arch Intern Med, 2003; 163: 286-292
J Neurosurg Psychiatry, 2002; 72: 560-563
BMJ, 2004; 328: 438-439
Am J Gastroenterol, 1999; 94; 839-843
Autism, 1999; 3:45-69
Pediatrics, 2001; 107: 768-770
Lancet, 1999; 353: 813-814
Acta Paediatr, 2000; 89: 140-141
Int Arch Allergy Immunol, 2004; 133: 168-173
Am J Gastroenterol, 2004; 99: 894-904
Lancet, 2003; 361: 2152-2154

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

ImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

ImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

ImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen