skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Boekrecensie ‘Gezond en vitaal oud worden door juiste voeding’

GezondHet boek ‘Gezond & Vitaal oud worden’ van Dr. Henk de Valk biedt inzichten in de ontstaansmechanismen van ziekten en koppelt die ook aan leefstijl. Door ziekmakers uit te schakelen zal een mens niet alleen veel ouder worden, maar ook veel langer vitaal kunnen blijven.

Wat gebeurt er in uw lichaam als u ziek wordt en wat kunt u doen om dit te voorkomen? Het blijkt dat bij vrijwel alle aandoeningen hetzelfde gebeurt: zes grote, inwendige ziekmakers verzwakken de gezondheid en veroorzaken 90% van de westerse ziekten.
Hoe we dit kunnen voorkomen leren we van enkele nog traditioneel levende volken die een ongewoon goede gezondheid genieten én van de moderne wetenschap.

Henk de Valk beschrijft in zijn boek zes ziekmakers, die de veroorzakers zijn van de grote ziekten zoals vaatziekten, kanker, diabetes, dementie, depressie en osteoporose. De zes ziekmakers zijn hyperaciditeit (zuur basen evenwicht), ontsteking, oxidatie, overbelasting van het stress-systeem, overbelasting van de darm en overbelasting van de alvleesklier.

De invloed van leefstijl is veel groter dan gedacht. Het zijn vooral leefstijlziekten die ons parten spelen. We doen de ziekten onszelf aan en daar kan geen arts of farmaceut ons vanaf helpen, aldus De Valk. We moeten het zélf doen.

De traditioneel levende volken zoals de Okinawa’s, Hunza’s, Abchaziers en Vilcabamba’s hebben een superieure gezondheid. Wat eten zij dat ze gemiddeld 100 jaar worden in een goede gezondheid? Waarom hebben zij geen welvaartsziekten? Het genoemde boek gaat hier uitgebreid op in. Wij beschrijven in het kort de voedingsgewoonten van deze vier bijzondere volkeren om er lering uit te trekken.

Voeding van de Okinawa’s

Okinawa is een eilandengroep in Japan. De bewoners van Okinawa worden beschouwd als de gezondste mensen ter wereld. Uit onderzoek blijkt dat de ouderen in Okinawa veelal geen enkel teken van hart en vaatziekten vertonen. Ook kanker is een zeldzaamheid. Het aantal honderdjarigen is nergens in de wereld bewezen zo hoog als in Okinawa.

Een van de allerbelangrijkste kenmerken van de Okinawaanse voeding is vermoedelijk de lage hoeveelheid calorieën die Okinawanen per dag eten. Niet meer dan 1800 cal per dag. De voeding in Okinawa is grotendeels plantaardig.  Men eet 7 porties (ca 100 gram) groente en fruit per dag.  Daarvan zijn 6 porties groente en 1 portie is fruit. In Nederland halen we gemiddeld op geen stukken na het advies van de Voedingscentrum: 4 ons groente en fruit per dag. De Okinawaanse voeding bevat maar heel weinig vlees. En mede daardoor is hun voeding ook tamelijk arm in eiwitten, slechts 25% van de calorieën eet men in de vorm van eiwitten.

Okinawanen eten gemiddeld zeven porties volle granen per dag, twee porties soja producten per dag, enkele keren per week vis en slechts kleine hoeveelheden zuivelproducten en vlees. De graanproducten zijn uitsluitend volkoren. Het totale vetgehalte in voeding is laag. De vetten die men eet zijn voornamelijk onverzadigd. Minimaal 50 procent van de voeding bestaat uit koolhydraten. Men beoefent tot op hoge leeftijd oosterse vechtsporten, traditionele dans en men tuiniert en wandelt.

Voeding van de Hunza’s

De Hunzavallei ligt helemaal in het Noorden van Pakistan tegen de grens met Rusland. De Hunza’s hebben een zeer goede reputatie als bergbeklimmers maar in het bijzonder als landbouwers. Hun bijzondere wijze van het land verbouwen lijkt op die van de biologisch dynamische landbouw. De Hunza’s eten grote hoeveelheden fruit, vers in de zomer en gedroogd in de winter. Verder bestaat hun voedsel uit volkoren tarwe, gerst, boekweit, zaden, bladgroenten, aardappels, wortels, knollen, erwten en andere peulvruchten. Ook eten zij gekiemde zaden en peulvruchten, drinken ze verse melk en karnemelk of lassi; weinig geklaarde boter en wat kaas. Slechts een enkele keer eten ze vlees. Ze strooien alle dagen gemalen lijnzaad over hun eten en komen zo aan een behoorlijke hoeveelheid omega 3 vetzuren. Omdat ze gebrek hebben aan brandstof eten ze een groot deel van hun voeding rauw. Als ze hun voeding toch verhitten doen ze het kort. De Hunza’s drinken geen thee, eten geen rijst, suiker of eieren.

Voeding van de Abchaziers

Tussen de oostkust van de zwarte zee en het Kaukasusgebergte ligt het land Abchazië. Van de Abchaziërs werd gezegd dat ze tot ver boven de negentig jaar paardreden, op het land werkten en met enthousiasme en plezier deelnamen aan koorzang. De invloed van de voeding op de gezondheid is groot. Men eet in  Abchazië heel weinig vlees en tamelijk eiwitarm. De voeding bestaat vooral uit groenten, fruit, noten en volkoren granen. Daarnaast eten ze een beetje zuivel. Vis eet men helemaal niet omdat ze er niet van houden. Zon gerijpt fruit en groenten zijn altijd vers en van eigen bodem. Ze gebruiken gemiddeld 2000 kcal per dag, eten vetarm en ze hebben een zeer laag cholesterol. Suiker nemen ze niet alleen soms wat honing. Geraffineerde voeding is daar volkomen onbekend.

Voeding van de Vilcabamba’s

Vilcabamba ligt op vijftienhonderd meter hoogt tegen de Andes. Vilcabamba betekent ‘heilig dal’. Net als bij de Abchaziërs is er een recordhouder in leeftijd namelijk Javier Perreiera. Over hem werd gezegd dat hij 167 jaar werd. Mocht er overdrijving in het spel zijn dan is in ieder geval een feit dat er veel 100 jarigen in het dorp leven.
Door de armoede en primitieve levensstijl is er nauwelijks elektriciteit en wordt er daarom veel geslapen (gemiddeld 12 uur). Er is maar weinig wat stress veroorzaakt en de mensen zijn kalm en vrolijk.

De bodem waarop een grote variëteit aan fruit en wilde groenten groeit, is uitzonderlijk rijk aan mineralen. Dit komt omdat het zand naar dit dal is meegenomen door bergrivieren en gletsjers. Hun voeding is vrijwel vegetarisch. Men eet hele ongeraffineerde granen, groenten, fruit, zaden, noten, bonen, melk, eieren Vet is grotendeels plantaardig. Er groeit een overdaad aan mango’s, pruimen, sinaasappels, granaatappels, bessen, avocado’s, guava’s, citroenen, zoete limoenen. Verder groeien er groen groenten, koolsoorten, selderij en peulvruchten zoals erwten en bonen. Soms eet men wat vlees, zuivel zoals verse hangopkaas van koeien of geitenmelk. Ook hier eet men niet veel. Er zijn geen vervoermiddelen waardoor er veel gelopen wordt. Lopen beschouwen zij niet alleen als een methode om zich te verplaatsen, maar ook als een heilzaam recept.

Commentaar NDN

Het boek “Gezond en vitaal oud worden’ beschrijft op een prachtige manier hoe we vitaal oud kunnen worden met de voedingsinformatie van de hierboven genoemde gezonde en oud geworden volkeren. Ook Europa kent zijn geschiedenis van de effecten van voedingsmaatregelen op de gezondheid.  Bijvoorbeeld de voedingsinterventies van de Denen aan het eind van de eerste wereldoorlog.
In 1917 kwamen de Denen in problemen met voedselaanlevering. Professor Mikkel Hindhede werd voedseladviseur van de Deense overheid. De Denen aten in die tijd brood van geraffineerd meel, ham, spek, zuivel en wat groenten en fruit. Denemarken herbergde in die tijd 3.500.000 mensen en 5.000.000 dieren in de veeteelt.

Er was opeens onvoldoende graan voor mens en dier. Professor Hindhede kwam op het idee mensen het voedsel van de varkens te laten eten. Een groot deel van de dieren moest helaas gedood worden. Van de granen die voorheen gebruikt werden als veevoer werd nu volkorenbrood gemaakt waarbij het hele graan werd gebruikt (behoud van kiem en zemelen). Het meel bestond uit 67 procent uit rogge, 21 procent uit haver en 12 procent uit zemelen. Er was dus weinig vlees, men at volkoren graanpap, groene groenten en andere wortelgroenten, fruit, melk en boter.
Volkomen onverwachts resulteerde deze voedingsmaatregel in Denemarken in een verbluffende verlaging van het sterftecijfer met 17 procent in een tijdsbestek van een jaar.

In 2003 verscheen er een onderzoek in het gerenommeerde medische tijdschrift The New England Journal of Medicine . (N Engl J Med 2003; 348(26):2599-608).
In het onderzoek werden meer dan 2200 Griekse volwassenen gedurende bijna vier jaar gevolgd. Van de Grieken die het mediterrane voedingspatroon het beste naleefden, had 33% minder hart  en vaatziekten en overleed 24% minder aan kanker dan van de groep die minder mediterraan aten.

De traditionele mediterrane voeding bevat vele componenten van het dieet van de ‘gezonde vier volkoren’ namelijk: groenten, fruit, ongeraffineerde granen, noten, olijfolie, vis en zuivelproducten. Vlees en pluimvee staan slechts zelden op het menu. Uit de statistische analyse bleek dat juist de combinatie van alle voedingsonderdelen een veel groter positief effect had dan wanneer gekeken werd naar de afzonderlijke componenten.

Dr de Valk beschrijft in zijn boek voedingsmaatregelen die een positief effect hebben op de zuurtegraad (PH), op het laag houden van ontstekingen en oxidatie, op de darmen en de alvleesklier. Veel voedingsmaatregelen die wij als natuurdiëtisten belangrijk vinden voor uw gezondheid en op deze site zijn behandeld staan verder uitgediept in het boek ‘gezond en vitaal oud worden’ van uitgeverij Elmar. Een echte aanrader.

Bronnen:

Lees meer boeken die de NDN aanraadt op De NDN boekenlijst