skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Weerstandverhogende effecten van knoflook en ui

Knoflook en ui bij kanker

Het eten van veel knoflook en uien verlaagt het risico op diverse soorten kanker (waaronder dikke darm-, hersen-, nier-, long-, prostaar- en borstkanker). Dit blijkt uit een grootschalig epidemiologisch onderzoek. De resultaten zijn gebaseerd op Italiaanse en Zwitserse studies onder bijna 10.000 personen met diverse vormen van kanker en ongeveer 15.000 gezonde mensen.

Uien en knoflook in onderzoek

Het bleek dat bij het vaak eten van groentes van de alliumfamilie (knoflook, uien, lente uitjes) minder kanker voorkwam. Het duidelijkst was het verband tussen het eten van veel uien en een kleinere kans op darm, eierstok- en keelkanker. Mensen die tussen de twee en de zes porties van 80 gram per week hadden gegeten hadden respectievelijk 38%, 43% en 56% minder risico gelopen dan degenen die geen uien aten. Deze percentages waren 56% (darmkanker), 73% (eierstokkanker) en 85% (keelkanker) bij een inname van tenminste 80 gram per dag ten opzichte van de mensen die nooit uien aten.
De European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), die ruim 500.000 mensen in tien Europese landen volgt, meldde onlangs dat een dieet rijk aan ui en knoflook ook bescherming biedt tegen maagkanker.

Geneeskrachtige stoffen

knoflook Julia Rovagnati Dreamstime.comDe chemie van knoflook is complex en veel moet er nog over ontdekt worden. De belangrijkste geneeskrachtige stoffen lijken de zwavelhoudende aminozuren te zijn. Aliine is hiervan de bekendste. Dit ondergaat na het pletten of persen een reactie met het aanwezige aliinase waarna allicine ontstaat. Deze allicine kan weer veranderen in stoffen als ajoenes, vinyldithiines, oligosulfides en polysulfides. Verschillende bereidingswijzen brengen verschillende actieve stoffen in het lichaam.
Klik voor meer informatie tussen de relatie van voeding en kanker door naar Kanker en natuurvoeding.

Uw gezondheid en die van kastanjebomen

Wat voor mensen geldt, geldt ook voor bomen. De laatste jaren sterven kastanjebomen om raadselachtige redenen. Dit laatste is nu opgelost: het blijkt een bacterie te zijn die de bomen aantast. Ook bij bomen blijkt dat een zwakke weerstand, een bacterie kan ‘uitnodigen’ om toe te slaan. Opvallend genoeg biedt ook hier knoflook redding.

Door de bomen het bos weer zien

Al enige tijd bestaat er wereldwijd wetenschappelijke overeenstemming over de oorzaak van de kastanjebloedingsziekte. Deze komt namelijk door de bacterie Pseudomonas Syringae. Dit inzicht wordt, op grond van zelfstandig onderzoek, bevestigd door de Plantenziektenkundige Dienst van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en de werkgroep Aesculaap.

Tot nu toe is er geen effectieve behandelingsmethode gevonden om deze bacterie in een levende boom te bestrijden. Behandelingsmethoden zoals sproeien, wortel injectie, met welke stof dan ook, het wegsnijden van bloedingsplekken etc. bleken niet effectief. Het bracht veel schade aan de boom toe.

Redding van zieke kastanjebomen?

Hans Bok,van huis uit biochemicus, haalde uit knoflook een substantie en bedacht een injectiemethode (patent pending) die als een doorbraak mag worden beschouwd in de behandeling van deze kastanjebloedingsziekte.

De stof heet allicine en is van oudsher bekend. Deze stof was tot vier jaar geleden uitsluitend vluchtig, dus instabiel in slechts zeer lage concentraties (minder dan 1 ppm) beschikbaar en had daardoor geen bacterie-dodende werking.
Allicin Tree Care, ontwikkelde met Allicin International in Engeland gestabiliseerde Allicine leverbaar in zeer hoge concentraties tot wel meer dan 5000 ppm. De wetenschappelijke naam luidt diallylthiosulfide. De stof wordt onder wereldoctrooi biotechnologisch geproduceerd (octrooinummer WO 03/024437) en doodt Pseudomonas Syringae volledig af terwijl aan het gezonde organisme van de boom geen schade wordt toegebracht.

Diallylthiosulfide is een volledig plantaardig product, geproduceerd zonder chemische stoffen, biologisch volledig afbreekbaar en volkomen veilig voor mens en milieu. Op het product ligt een Skal-verklaring en het mag wettelijk worden toegepast.
Naast de bacteriedodende werking van allicine bevat zij sterke schimmeldodende eigenschappen. Dat is belangrijk, omdat na besmetting door Pseudomonas Syringae zich na verloop van tijd bij de boom een ingrijpende schimmelaantasting ontwikkeld.
Door weerstandsvermindering kunnen zich ook zwammen op de bast ontwikkelen. De wortels hiervan, mycelia, bevinden zich in de boom en worden tevens door de allicine bestreden.
Deze werking is onder meer bewezen door TNO.

Commentaar NDN

Dr. Richard Beliveau, hoogleraar kankerpreventie, vooraanstaand expert op het gebied van kankeronderzoek heeft met zijn onderzoeksteam veel gedaan om de positieve effecten van groenten op kanker in kaart te brengen.

Top 15 anti-kanker groenten

Wij geven een top 15 van de meest effectieve groenten (in volgorde van remmend effect) die een remmende werking hebben op de groei van kankercellen bij diverse kankersoorten.

  • Darmkanker:
    knoflook, prei, lente-uitjes, spruitjes, boerenkool, sluitkool (zoals witte, rode, savooie en spitskool), bietjes, spinazie, groen kool, asperges, bloemkool, uien, broccoli, rode sla, sperziebonen.
  • Hersenkanker:
    knoflook, prei, spruitjes, bietjes, sluitkool, lente-uitjes, groene kool, broccoli, bloemkool, spinazie, boerenkool, uien, sperziebonen, rode kool, asperges.
  • Longkanker:
    knoflook, prei, lente-uitje, spruitjes, boerenkool, sluitkool, bietjes, spinazie, groene kool, asperges, bloemkool, uien, broccoli, rode sla, aubergines.
  • Prostaatkanker:
    knoflook, spruitjes, lente-uitjes, prei, broccoli, bloemkool, boerenkool, uien, witte kool, groen kool, bietjes, rode pepers, rode kool, bleekselderij, rode paprika.
  • Borstkanker:
    knoflook, prei, lente-uitjes, spruitjes, bloemkool, sluit kool, groen kool, broccoli, radijs, boerenkool, uien, sperziebonen, rode kool, asperges, spinazie.

Recept: voor dagelijks zomerse kost tegen kanker: Groentesalade met saladedressing (per persoon)

Ingrediënten dressing:
1 Knoflook
1 Middelgrote ui
1 Dessertlepel olijfolie extra vièrge
¼ Theelepel geelwortel
Zwarte peper
2 eetlepels koudgeperste walnootolie (natuurwinkel)
1 eetlepel suikervrije tomatensaus (natuurwinkel)
Scheutje suikervrije wortelsap (natuurwinkel)
Scheutje suikervrije citroensap (natuurwinkel)
Gemberwortel

Bereiding

Fruit de fijngehakte of geperste knoflook en de middelgrote ui aan in wat extra vièrge olijfolie met ¼ theelepel geelwortel en een snuifje zwarte peper. Voeg er 1 grote eetlepel suikervrije tomatensaus (uit glas) van de natuurwinkel aan toe. Laat ongeveer 5 minuten met een klein beetje water sudderen. Geelwortel (kurkuma) wordt samen met zwarte peper beter opgenomen dan in capsulevorm (zie referentie onderaan).
Doe het mengsel in een glazen slakom en voeg als het iets afgekoeld is 2 eetlepels koudgeperste onverhitte walnootolie er door heen. Voeg er daarna een scheutje ongezoet biologische wortelsap en citroensap uit de natuurwinkel aan toe om de wat bittere smaak van de geelwortel te compenseren. Rasp er wat gemberwortel door heen. Schep de groentesalade door de dressing.
– Variatie: suikervrije granaatappelsap i.p.v. citroensap

Groente-salade

Was de diverse gekleurde groenten zorgvuldig en snijd deze (ongeveer 200 gram per persoon) fijn. U kunt diverse kleurrijke combinaties maken:
– bloemkoolroosjes, geraspte wortel, schijfjes radijs, veldsla of
– paprika, bleekselderij, komkommer, kiemgroenten (alfalfa, taugé), sjalotje
– of een variatie van half om half rauwe met gestoomde groenten mengen zoals: sperzieboontjes, broccoli, bietjes, paksoi, asperges, prei, pompoen

Combineer de salade met de volgende eiwitbronnen:
– sardines,
– biologische gekookt of gepocheerd ei,
– blokjes tofu (in marinade gekookt),
– verse noten,
– paddestoelen (gegrild, in de oven of roerbakken)
– of peulvruchten (aduki, zwarte bonen, kikkererwten, nierbonen).
Neem er een kopje Japanse groene thee bij (sencha, gyokuro, matcha, ed.) die 10 minuten getrokken is.

Meer recepten?

Zoekt u meer recepten? Wilt u meer weten over gezonde kooktechnieken? Kijk dan ook bij de Rubriek Recepten.

Literatuur en links

Referenties
1. American Journal of Clinical Nutrition, November 2006, Volume 84, Number 5, Pages 1027-1032
“Onion and garlic use and human cancer”. Authors: C. Galeone, C. Pelucchi, F. Levi, E. Negri, S. Franceschi, R. Talamini, A. Giacosa and C. La Vecchia
2. Anticancer Research 2001, vol. 21(4b), blz 2895-2900. Phase 1 clinical reial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or premalignant lesions.
Authors: Cheng, A.l., C.H. Hsu, J.k. Lin et al.
3. Pomegranate (granaatappel), J Med Food, March 1, 2004; 7(1): 13-8

Differentiation-promoting activity of pomegranate (Punica granatum) fruit extracts in HL-60 human promyelocytic leukemia cells. Authors: S Kawaii and EP Lansky.
Differentiation refers to the ability of cancer cells to revert to their normal counterparts, and its induction represents an important noncytotoxic therapy for leukemia, and also breast, prostate, and other solid malignancies. Flavonoids are a group of differentiation-inducing chemicals with a potentially lower toxicology profile than retinoids. Flavonoid-rich polyphenol fractions from the pomegranate (Punica granatum) fruit exert anti-proliferative, anti-invasive, anti-eicosanoid, and pro-apoptotic actions in breast and prostate cancer cells and anti-angiogenic activities in vitro and in vivo. Here we tested flavonoid-rich fractions from fresh (J) and fermented (W) pomegranate juice and from an aqueous extraction of pomegranate pericarps (P) as potential differentiation-promoting agents of human HL-60 promyelocytic leukemia cells. Four assays were used to assess differentiation: nitro blue tetrazolium reducing activity, nonspecific esterase activity, specific esterase activity, and phagocytic activity. In addition, the effect of these extracts on HL-60 proliferation was evaluated. Extracts W and P were strong promoters of differentiation in all settings, with extract J showing only a relatively mild differentiation-promoting effect. The extracts had proportional inhibitory effects on HL-60 cell proliferation. The results highlight an important, previously unknown, mechanism of the cancer preventive and suppressive potential of pomegranate fermented juice and pericarp extracts.

4. Bron kastanjebloedziekte: www.allicin-treecare.com.

5. Boeken (Beiden worden uitgegeven door uitgeverij Kosmos)
Klik door naar de boekbespreking van: ‘Antikanker’ van Dr. David Servan-Schreiber.en
Klik ook naar de boekbespreking van: ‘Eten tegen kanker’ van Dr. Richard Beliveau en Dr. Denis Gingras.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen