skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Weerstand verhogende voeding

Het aantal mensen met kanker in Nederland stijgt in rap tempo. Werden rond 1990 jaarlijks nog 55.000 nieuwe gevallen van kanker geconstateerd, in 2009 is dit aantal al gegroeid naar ruim 91.000, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Kankerregistratie.
Dat komt doordat mensen steeds ouder worden, maar ook doordat Nederlanders de laatste twintig jaar veel ongezonder zijn gaan eten.

Borstkanker komt het meest voor, met ruim 13.000 vrouwen per jaar, gevolgd door darmkanker, huidkanker, longkanker en prostaatkanker. Jaarlijks overlijden nu zo’ n 41.000 mensen aan kanker. In 1989 waren dat 35.000 mensen. Kankerpatiënten blijven langer leven. Vijftien jaar geleden was 47 procent van de kankerpatiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven. Tegenwoordig is dat 59 procent, aldus, een onderzoek van KWF Kankerbestrijding.

Salvestrolen

Engelse wetenschappers hebben specifieke stoffen in de voeding ontdekt die kankercellen opruimen. Deze voedingsstoffen, die de naam salvestrolen hebben meegekregen, zijn de laatste decennia grotendeels uit de voeding verdwenen. Salvestrolen behoren tot verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Salvestrolen hebben een kankerremmende werking. Kankercellen sterven af terwijl gezonde cellen ongemoeid blijven. Salvestrolen zijn bitter en komen in relevante hoeveelheden alleen voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden.

In Engeland loopt een project waarin wordt gezocht naar oudere groenten- en fruitvariëteiten die van nature meer salvestrolen bevatten. Groenten worden het beste bereid door stomen. Salvestrolen kunnen redelijk tegen hitte maar blijven wel in het kookwater achter.

Belangrijke biologische bronnen van salvestrolen zijn:
Groenten: groene groenten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, alle koolsoorten, pepers, avocado, gekiemde sojabonen, wilde wortelen, selderie, komkommer, spinazie, pompoen, courgette, aubergine.
Fruit: rode vruchten, olijven, bessen, druiven, appels, aardbeien, pruimen, vijgen, frambozen, mandarijn, sinaasappel, moerbei, peer, meloen, ananas, mango.
Kruiden: peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, paardenbloem, rooibos, weegbree, rozenbottel, mariadistel, meidoorn(bes), kamille, agrimonie, citroenverbena.

Weinig salvestrolen in de huidige voeding

Het gehalte aan beschermende salvestrolen in verse groenten, fruit en kruiden en bewerkte voedingsmiddelen varieert enorm. Bestrijdingsmiddelen zoals fungiciden (anti-schimmelmiddelen) hebben het gehalte salvestrolen in gangbare groenten en fruit drastisch doen dalen. Het bespoten voedsel bevat echter wel kankerverwekkende stoffen door de resten aan bestrijdingsmiddelen. Bovendien hebben plantenselectie en plantenveredeling in de laatste vijftig tot zestig jaar ertoe geleid, dat plantenvariëteiten die van nature rijk zijn aan bittere salvestrolen (en minder afhankelijk zijn van bestrijdingsmiddelen) veel minder worden geteeld.

Mensen houden nu eenmaal niet zo van bitter. Men eet bijvoorbeeld liever zoetige spruitjes dan spruitjes met een enigszins bittere smaak. Mensen kiezen ook graag nieuwe variëteiten groenten en fruit die eenvormig zijn in grootte, kleur en vorm en laten oudere variëteiten en de minder mooie exemplaren, die rijker zijn aan salvestrolen, links liggen.

Tot slot verwijderen voedingsmiddelenfirma’s salvestrolen omwille van de smaak, kleur en helderheid uit (geraffineerde) voedingsmiddelen zoals vruchtensappen en olijfolie. Geraffineerde voeding bevat in de regel weinig tot geen salvestrolen. De hedendaagse voeding bevat 80 tot 90% minder salvestrolen, vergeleken met vijftig tot honderd jaar geleden. Alleen in biologische (onbewerkte) voedingsmiddelen komen nog relevante hoeveelheden salvestrolen voor.

De afname van beschermende salvestrolen en de toename van kankerverwekkende stoffen in voeding, heeft mogelijk bijgedragen aan de toename van kanker. Voor een betere bescherming tegen kanker, is het raadzaam te zorgen voor een hogere inname van salvestrolen door het eten van onbewerkte biologische groenten, fruit en kruiden.

Met voeding kanker bevorderen of blokkeren

Sommige voedingsfactoren bevorderen de groei van kanker, anderen blokkeren de groei. Voeding blijkt een belangrijke invloed te hebben op de biologische mechanismen die het voortwoekeren van kankercellen versnellen of vertragen. Doordat voeding inwerkt op verschillende mechanismen, kun je door het combineren van voedingsmiddelen een groter aantal factoren aangrijpen die een rol spelen bij kanker. Veranderingen in het voedselpatroon sinds de Tweede Wereldoorlog die het meest verdacht zijn en kanker veroorzaken, zijn vervuilende stoffen die in het milieu terecht zijn gekomen.

Stoffen, die onder andere via het eten van dierlijk voedsel in je vetweefsel terechtkomen. Ook de verhoogde inname van voedingsstoffen, die ontstekingsbevorderend werken en zo de groei van kanker aanwakkeren, spelen een belangrijke rol. Voedingsstoffen met een ontstekingsbevorderende werking zijn: geraffineerde suiker, geraffineerde (witmeel) producten en een overmaat aan omega-6 in de vorm van margarine, plantaardige oliën (waaronder transvetten) en dierlijke vetten.

Enkelvoudige suikers (wit, bruin, honing, stroop), geraffineerd meel of patentbloem (witbrood, witte rijst, witte pasta) en aardappelen, zijn producten met een hoge Glycemische Index. GI is een indicator van het effect van een voedingsmiddel op het bloedsuikergehalte. Voedingsmiddelen met een hoge Glycemische Index, verhogen de aanmaak van de ontstekingsbevorderende insuline. Eet je voedsel met een hoge Glycemische Index, dan stijgt het glucoseniveau in het bloed snel. De alvleesklier geeft vervolgens insuline af waardoor de glucose kan doordringen in de cel.

De afscheiding van insuline gaat gepaard met de afscheiding van een andere stof, namelijk de Insulinlike Growth Factor-1 (IGF-1). Dit is een insulinegelijkende groeifactor die de (vet)celgroei stimuleert. Insuline en IGF-1 hebben nog een andere punt gemeen: ze stimuleren beiden ontstekingsfactoren die de celgroei bevorderen. Diverse onderzoeken bevestigen dat kanker een ontsteking nodig heeft om te kunnen groeien. De insulinestoten en de afscheiding van IGF-1 bevorderen niet alleen rechtstreeks de groei van kankercellen maar ook het vermogen om omringend weefsel binnen te dringen en zich te verspreiden in het lichaam.

Commentaar NDN

Luteïne, canthaxantine en vele andere stoffen in groenten stimuleren de groei van immuuncellen en versterken hun vermogen om tumorcellen aan te vallen. Groenten van de familie van de kruisbloemigen, koolsoorten zoals spruitjes, paksoi, Chinese kool, broccoli, bloemkool, groene en witte kool, waterkers en radijs bevatten sulforamaan en indol-3-carbinolen, een krachtig kankerwerende stof. In de natuur komen meer dan honderd zogenaamde glucosinolaten voor.

Deze stoffen hebben een groot kankerwerend vermogen en komen pas vrij en worden actief als je de groenten goed kauwt. Het is ook belangrijk om te vermelden dat de glucosinolaten heel gemakkelijk in water oplossen. Het gehalte aan glucosinolaten in kruisbloemige groenten die met ruim water zijn opzet, zijn na 10 minuten met de helft verminderd. Het beste behoud van de kankerwerende stoffen is stomen. Er kunnen dan geen glucosinolaten oplossen in het water.

Diepvriesproducten worden tijdens het productieproces onder hoge temperatuur geblancheerd, waardoor hun gehalte aan glucosinolaten aanzienlijk achteruitgaat. Diepvriesproducten zijn een veel minder aantrekkelijke bron van kankerwerende stoffen dan verse groenten. Diverse voedingsmiddelen kunnen dus bijdragen aan het verbeteren van je immuniteit. Hoe breder palet van voedingsmiddelen met kankerremmende eigenschappen je dagelijks gebruikt, hoe beter je immuuncellen de terroristische acties van kankercellen kunnen blokkeren.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen