skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Borstkanker: geen rooskleurig statistieken

Van alle Europese vrouwen worden Belgische vrouwen het vaakst getroffen door borstkanker. Ook Nederland scoort hoog. Vele miljoenen euro’s stromen naar kankeronderzoek, maar over duidelijke oorzaken tast men nog in het duister.

Het IARC (Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek) heeft in 2018 zijn jaarlijkse GLOBOCAN-rapport (1) gepubliceerd waarin de kankerstatistieken worden weergegeven (2). De stijging van het aantal kankergevallen houdt verband met de hogere levensverwachting en de bevolkingsaangroei. Maar men mag zeker het belang van iemands levensstijl niet uit het oog verliezen. Uit een onderzoek door de WHO blijkt dat de Belgen de 3de grootste alcoholverbruikers zijn in de Europese Unie (1).

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) registreert kanker in ons land. Dr. Otto Visser, hoofd kankerregistratie geeft aan dat in Nederland, zeker in vergelijking met andere landen, relatief veel vrouwen kanker krijgen.

Naast longkanker, krijgen Nederlandse vrouwen in vergelijking met buurlanden ook relatief veel borst- en darmkanker. Visser: ,,Een risicofactor voor het krijgen van borstkanker is bijvoorbeeld de leeftijd waarop een vrouw haar eerste kind krijgt. Hoe ouder, hoe meer risico. In Nederland lag die leeftijd tot voor kort hoger dan in de rest van Europa. Als het gaat om darmkanker weten we niet goed waarom veel Nederlanders deze ziekte krijgen.

Meer accent op preventie

Het rapport toont duidelijk aan dat de gezondheidszorg moet blijven inzetten op preventie en dat er nog grote uitdagingen zijn te verwachten. Niet roken, matig met alcohol, gezonde voeding en veel lichaamsbeweging zijn de belangrijkste maatregelen. Ze gelden niet alleen voor borstkanker, maar ook voor andere kankers.

Borstkanker: geen rooskleurig statistiekenVoedingsadviezen en maatregelen en testen zijn te lezen op onze site:
Voedingsadviezen ter preventie van borstkanker

Bronnen:

1. g8fip1kplyr33r3krz5b97d1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/09/caac_21492_Final_Embargoed.pdf
2. Het IARC, dat deel uitmaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie, baseert zich op de cijfers die het verzamelt om zo statistieken op te stellen voor het lopende jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met de incidentie (het percentage van de bevolking dat getroffen wordt door een aandoening) en de mortaliteit van 36 verschillende kankers, en dit in 185 landen.