skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Strijd om vaststelling veilige dagdosering voedingssupplementen

Wat dit betreft lijkt de EFSA (Voedselveiligheid autoriteit) bijzonder restrictieve maatregelen voor te bereiden. Machtige Europese landen als Duitsland en Frankrijk zijn van oudsher erg conservatief In tegenstelling tot liberale landen als Engeland en Nederland.

Voedingssupplementen zijn veilig

Er is in 2005 in de VS geen enkel sterfgeval gesignaleerd als gevolg van vitaminegebruik (US National Poisoning and exposure Database; Clin Toxicol 2006; 44:803-932). Deze gegevens zijn afkomstig van de Amerikaanse overheid. Juist erg veel Amerikanen gebruiken elke dag hooggedoseerde voedingsupplementen. Meer dan de helft slikt dagelijks voedingssupplementen. Dat komt jaarlijks neer op maar liefs 53 miljard doses.
Er is nog een belangrijk facet wat vaak over het hoofd wordt gezien. In Europa bestaan vele bevolkingsgroepen, variërend van kinderen tot ouderen, die tekorten hebben aan de meest uiteenlopende voedingsstoffen. Gesteld kan worden dat daardoor onderdosering in veel gevallen een groter gevaar vormt dan overdosering. Wanneer eventuele tekorten in de beoordeling van het risico van voedingssupplementen worden meegenomen, dan komt men tot een geheel andere conclusie. Gezien het huidige voedingspatroon van veel Europeanen, is het risico van ziekten door het ontstaan van tekorten aan micronutriënten volgens de onderzoekers vele malen groter.

Beroemdheden nemen actie

Onlangs schreven Britse beroemdheden zoals musical componist Andrew Lloyd-Webber, zanger Cliff Richard, acteur Michael Caine en zangeres Cilla Black een open brief aan de Britse premier Michael Brown. Hierin dringen ze aan om er voor te zorgen dat ze hun hoog gedoseerde voedingssupplementen kunnen blijven gebruiken. Ze zijn bang dat deze binnen een paar jaar niet meer in hun land en in Europa kunnen kopen. Verwacht wordt dat de EFSA in 2009 met een concrete richtlijn komt met doseringen die wij per dag zullen mogen nemen.

Een betere gezondheid op lange termijn door suppletie?

In het toonaangevende tijdschrift Nutrition Journal is een studie gepubliceerd die laat zien dat mensen die verschillende supplementen voor langere periode gebruiken, een betere gezondheid hebben. Ruim 270 trouwe slikkers van supplementen zijn vergeleken met ruim 600 niet-gebruikers en 100 supplementgebruikers uit de NHANES, een continu nationale gezondheidsmeter

Er werd een grote diversiteit aan supplementen gebruikt In de onderzoeksgroep. Deze onderzoeksgroep had een betere gezondheidsconditie, minder kans op marginale vitaminen- en mineralentekorten, hoge bloeddruk en diabetes. Dit onderzoek liet ook zien dat trouwe supplementen gebruikers bewuster leven en eten en een supplement niet gebruiken als vervanging van een gezonde voeding en/of levensstijl.

Commentaar NDN

Bewust leven door een gezonde biologische voeding en een gezonde levensstijl en een uitgekiend voedingssupplementen gebruik heeft al eerder uitgewezen positieve effecten te geven op de gezondheid van mensen. Laten we hopen dat dit besef ook door dringt bij de verzekeringen. Persoonlijke budgetten waar men kan kiezen voor een natuurlijke aanpak en een beloning van deze levensstijl met lagere premies zou een absolute opsteker zijn.

Literatuur en links:

Block, G, Jensen CD, Norkus EP, et al., Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: a cross-sectional study. Nutr J. 2007.
br>
Kijk ook bij het achtergrondartikel Vitaminensupplementen, een noodzaak?.

En het artikel Wat zijn vitaminen en mineralen?.
Het artikel Vrije radicalen en voeding.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen