skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Radicale types die zich roeren in onze samenleving, kunnen ontwrichtend werken. Dagelijks kunnen we in de krant lezen hoe. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen zich ook vrij radicaal gedragen.

Vrije radicalen en vrije radicalenvangers: de antioxidanten

Bij zuurstofverbruikende reacties zoals het verbranden van vetten en koolhydraten vormen zich zuurstofbevattende bijproducten die vrije radicalen heten. Deze moleculen bevatten te weinig elektronen, die ze kost wat het kost proberen weg te roven uit alles voor hun voeten komt. Vaak is DNA de dupe, maar ook belangrijke eiwitten en zelfs celmembranen.

Het verlies van slechts een paar elektronen kan de functie van een stof of van een celonderdeel subtiel veranderen

Vrije radicalen zitten in de lucht die u ademt, het voedsel dat u eet en het water dat u drinkt. Grote hoeveelheden zitten in sigarettenrook en in het zonlicht dat de huid verwarmt en de ogen raakt. Het verlies van slechts een paar elektronen kan de functie van een stof of van een celonderdeel subtiel veranderen. Deze roofbouw door het stelen van elektronen kan vernietigend uitwerken en ernstige ziekten geven.
Bruce Ames, een bekende moleculaire bioloog van de University of California in Berkeley schat dat het erfelijke materiaal in iedere cel van het lichaam ongeveer tienduizend oxiderende aanvallen per dag incasseert. Vermenigvuldig dit met de miljarden cellen die u heeft en u krijgt een indruk van de omvang van deze overvallen.

Vrije radicalenvangers, ook anti-oxidanten genoemd, zitten voornamelijk in groenten en fruit. Ze zijn in staat om de vrije radicalen te neutraliseren. Ze staan elektronen af zonder er zelf ‘elektronenjunkies’ van te worden. Er zitten honderden antioxidanten in voeding. Er zijn tot nog toe bijvoorbeeld ongeveer vijfhonderd carotenoïden bekend. Dit zijn pigmenten die planten aanmaken en die herkenbaar zijn aan hun kleur. Zoals het oranje pigment van bètacaroteen in worteltjes en het rood in bietjes. Een ander carotenoïd is lycopeen dat verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten en het warm-roze van watermeloenen.

Iedere anti-oxidant heeft zijn eigen gedrag en biochemische eigenschappen. Een afzonderlijke anti-oxidant kan niet het werk van de hele groep anti-oxidanten doen. Ze hebben elkaar nodig. Het is net een orkest. Iedereen heeft zijn vaste positie, bespeelt zijn eigen instrument en alleen samen vormen ze een symfonie. Dat wordt bepaald door de kunde en de persoonlijke uitstraling van de dirigent. Zijn invloed creëert van losse instrumentalisten een orkest dat een prachtig muziekstuk maakt. Zoals alleen pillen nemen met een hoge doses aan vitamine A, lycopeen, liponzuur, C, E etc. geen totaalvoeding is, is het luisteren naar een trompet die constant de strijkers in het orkest overstemt geen harmonieus geheel.

Anders gezegd: ga u te buiten aan voedingskwaliteit!

Literatuur en links:

Ames, B.N. et al The causes and prevention of cancer proceedings of the National Academy of Science of the United States of America 92:5258-5265 (1995).

Antiox. The free radical theory of aging matures physiological reviews 78:547.581 (1998).

Overzicht
Naam artikel
Vrij radicaal met voeding?
Beschrijving
Radicale types die zich roeren in onze samenleving, kunnen ontwrichtend werken. Dagelijks kunnen we in de krant lezen hoe. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen zich ook vrij radicaal gedragen.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen