skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Santana appel blijkt hypo-allergeen

Verminderd allergeen

De Santana is een hypo-allergene appel. Hypo-allergeen betekent ‘verminderd allergeen’ en dus niet: allergeenvrij. 73% Van de geteste mensen met een appelallergie gaven in het onderzoek aan de Santana te willen gaan eten op basis van hun ervaringen. Mensen met een ernstige reactie op appel waren uitgesloten van dit onderzoek.

Een nieuw Nederlands appelras

De Santana is een frisse, knapperige, roodgebloste appel. De appel is in Nederland en op een natuurlijke wijze veredeld door Plant Research International (PPI), een onderdeel van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Milieuvriendelijk appeltje Deze appel is van nature resistent tegen appelschurft, de belangrijkste ziekte in de appelteelt. Daarom is de appel heel milieuvriendelijk te telen. De Santana wordt zowel door de gangbare als de biologische fruittelers geteeld. Biologische Santana’s zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk.

Commentaar van de NDN

Dit is mogelijk goed nieuws voor de meer dan 300.000-400.000 Nederlanders met een appelallergie. Het zijn veelal mensen met een berkenpollenallergie die ook last hebben van een appelallergie. Heeft u milde klachten door het eten van een appel, dan kunt de Santana appel eens uitproberen. Heeft u ernstigere klachten na het eten van een appel of twijfelt u aan de ernst van uw klachten, neem dan eerst contact op met uw behandelaar.

Geen garantie voor raszuiverheid

Ondanks inspanningen van telers, handelaren en detaillisten is de raszuiverheid van de Santana appel nooit 100% te garanderen. Het gaat tenslotte om mensenwerk en het is praktisch niet haalbaar om elke appel te controleren. De NDN vindt dit een reden genoeg om te vermelden dat de Santana appel niet geschikt is bij ernstige appelallergie. Ook is er kans, dat de Santana tijdens de appelpluk, het sorteren, bewaren of in de winkel vermengd wordt met andere appelrassen. De NDN sluit zich aan bij de mening van de Stichting Voedselallergie, dat de Santana (milieuvriendelijk) verpakt moet worden aangeboden om vermenging te voorkomen.

Twee appeltips van de NDN

Gekookte appels

Veel mensen met een appelallergie hebben geen tot weinig klachten na het eten van gekookte appels. Dus wie weet is voor de mensen met een appelallergie een appelcompôte van (biologische) appels met schil een alternatief. Wat citroensap door de compôte voorkomt bruinkleuring en compenseert voor vitamine C-verlies t.g.v. het koken.

Ná of vóór de berkenpollen Sommige mensen verdragen wel (rauwe) appels buiten het berkenpollenseizoen om. Het berkenpollenseizoen loopt van ongeveer maart t/m mei.

Literatuur en links:

Bronnen:

Overgevoeligheden 3, Kwartaalblad Stichting Voedselallergie jaargang 22, 2006.

www.ishetallergie.nl/pollenkalender.asp

Meer informatie over het Santana project kunt u vinden op de website van Wageningen Universiteit en Research: www.syscope.nl. Ga naar de knop Open geïntregreerd, dan naar De smaak van morgen, dan naar Nieuwsberichten en kijk tenslotte bij Webnieuws 12-1-2006.