skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

RauwPower Kefir: genot voor het darmmicrobioom

Kefir is een gefermenteerde melkdrank die zijn oorsprong vindt in de Kaukasus. Het wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De bacteriën zetten een deel van de melksuiker om in melkzuur. Hierdoor ontstaat een friszure drank. De gisten produceren koolzuur en een aantal vitaminen die de bacteriën op hun beurt helpen groeien. De fermentatietijd is 24 uur en de pH is altijd onder de 4,5. Deze bacteriën produceren ook verscheidene vitaminen en tryptofaan. Tryptofaan is een voorloper van serotonine, nodig voor de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon).

RauwPower Kefir

Rauwe, niet-gehomogeniseerde melk heeft voordelen ten opzichte van bewerkte melk. Homogeniseren verhoogt de toename van een allergie voor melkeiwit. Pasteurisatie vernietigt enzymen die helpen bij de vertering. Een voorbeeld is lactase, dit breekt lactose (melksuiker) af. De micro-organismen verteren ook een deel van de in melk aanwezige voedingsstoffen, zoals lactose en melkeiwitten. Dit maakt deze Kefir zelfs geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Personen met een koemelkallergie kunnen rauwe gefermenteerde zuivel verdragen, mits ze het heel voorzichtig opbouwen.

Natuurlijke aanvulling van Lactobacillen; een genot voor het darmmicrobioom

De rauwPower Kefir wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Van origine wordt het gemaakt van kefirkorrels. Dit zijn clusters van levende micro-organismen, caseïne en een oplosbare voedingsvezel genaamd kefiran. Deze korrels kunnen bij goede verzorging heel lang in leven blijven.

Deze kefir ontwikkelt wel eerder bijsmaken. Dit leidt tot een kortere houdbaarheid, en daarom wordt deze kefir vooralsnog slechts op kleine schaal gemaakt. RauwPower Kefir: genot voor het darmmicrobioomOm die reden wordt de kefir steeds met een gevriesdroogde poedercultuur gemaakt. Gekweekt in de vorm van een poeder met een nauwkeurige samenstelling, wat een constante hoge kwaliteit geeft.

De levende bacteriën hebben een probiotische werking. De bacteriën die de passage door het maagzuur overleven, gedijen in de darmen. Hier gaan ze de concurrentie aan met ongunstige microben. Een voorbeeld is Candida albicans. Deze schimmel bloeit vaak op als na een antibioticakuur de goede darmflora afsterft. Kefir stopt de overwoekering van de darmen door Candida albicans en andere pathogenen (waaronder diverse enterobacterie-soorten). Tenslotte zorgen de gisten in kefir voor een prebiotische werking. De oplosbare vezel die ze maken, kefiran, is een goede voedingsbodem voor allerlei gunstige micro-organismen in het darmmicrobioom.

Rauwe melk: een goede bron vitamine van K1 en K2

Omdat de rauwPowder kefir van rauwe melk is gemaakt behoudt het alle goede eigenschappen van rauwe melk, maar door het fermentatieproces is het veel langer houdbaar en heeft het nog veel meer voordelen. In melk zit van nature vitamine K2. In gefermenteerde volle zuivel waaronder kefir zit veel meer van deze vet oplosbare vitamine K2 dan in magere of halfvolle kefir. Recentelijk (Vermeer et al., 2018) werd de hoeveelheid Vitamine K1 en K2 in verschillende Nederlandse soorten kaas gemeten.

Vitamine K2 verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en speelt een belangrijke rol bij de calciumhuishouding. Het zorgt ervoor dat calcium op de juiste plaats in het lichaam komt, zoals botten en tanden. Simpel gezegd: K2 stimuleert het behoud van zachte vaten en vormt harde botten.RauwPower Kefir: genot voor het darmmicrobioom

Calcium- en riboflavine (vitamine B2) inname wordt te laag

De inname van calcium en riboflavine (vitamine B2) wordt te laag. Melk levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde voeding. De totale melkconsumptie (van houdbare en verse melk en zuiveldranken inclusief karnemelk en drinkyoghurt) daalt de laatste jaren sterk. Zo is de totale melkconsumptie de laatste 6 jaar met 14% gedaald.

In 2012 bedroeg de totale melkconsumptie in Nederland nog 1,133 miljard liter en in 2018 is dit gedaald naar 975 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau IRI. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat vooral onder hoogopgeleide vrouwen tussen de 19 en 79 jaar de melkconsumptie tussen 2013/2014 en 2015/2016 het hardst is gedaald, namelijk met 21%. In 2016 dronken zij gemiddeld nog maar 181 ml melk per dag.

De afname van de melkconsumptie kan zorgelijk zijn omdat dit een belangrijke bron is van calcium en riboflavine (vitamine B2). Riboflavine (B2) zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten. Bij het weglaten van melk, brood, granen en vlees uit het dagelijks menu kan er snel een tekort ontstaan van deze vitamine.

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat vooral Nederlandse meisjes van 14-18 jaar en vrouwen van 19-30 jaar gemiddeld te weinig calcium innemen. De inname van riboflavine (vitamine B2) uit voeding ligt bij alle Nederlandse vrouwen te laag. Meer aandacht voor de plaats van melk in een gezonde voeding is belangrijk, aldus het RIVM.
[Bron; Rossum C.T.M. van, Buurma-Rethans E.J.M., Vennemann F.B.C. et al. (2016). The diet of the Dutch: Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. RIVM Letter report 2016-0082. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven].

Fermentatietijd: enzym lactase en lipase gaat niet stuk

De fermentatietijd van kefir is 24 uur. Hierdoor kunnen mensen met een lactose-intolerantie kefir vaak wel verdragen. Doordat de enzymen lactase en lipase niet stuk gegaan zijn door verhitting, kunnen deze enzymen respectievelijk de lactose (melksuiker) en melkvetten afbreken, waardoor kefir makkelijker verteerbaar wordt. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen het beste beginnen met

 • Dag 1: 2 x daags 20 ml kefir, als dit goed gaat,
 • Dag 2: weer 2 x daags 20 ml kefir, als dit goed gaat,
 • Dag 3 en 4: 2 x 40 ml als dit ook goed gaat,
 • Dag 5 en 6: 2 x daags 60 ml, als dit goed gaat,
 • Dag 7 en 8: 80 ml en als dit goed gaat,
 • Dag 9 en 10: 100 ml.
  Garanties zijn niet te geven, maar de ervaring van veel gebruikers is dat zij deze kefir dan wel kunnen verdragen.

De micro-organismen maken een scala aan (voornamelijk B-)vitaminen aan. Samen met de vitaminen A, D en K2 die van nature in melk zitten, heeft men dus te maken met een bijna compleet pakket aan vitaminen. Fermentatie van melk verhoogt ook het gehalte tryptofaan. Dit aminozuur is onder andere de grondstof van serotonine, een gelukshormoon, wat op zijn beurt weer de voorloper is van het slaaphormoon melatonine.

Aanbevolen hoeveelheid: 2 x daags 100 ml (waaronder het liefst ’s morgens op nuchtere maag 1 keer.) Niet direct hete thee of koffie erbij drinken want dit kan de bacteriën doden in de maag. De ideale bewaartemperatuur voor de RauwPowder producten is 4 graden Celcius. De PET-fles is vrij van BPA en ftalaten.

RauwPower yoghurt

Omdat RauwPoweryoghurt van rauwe melk is gemaakt behoud het alle goede gezonde eigenschappen van rauwe melk, maar door het fermentatie proces is het veel langer houdbaar en heeft het nog veel meer voordelen.

Deze yoghurt is dus gemaakt van volvette rauwe melk, en daar is aan toegevoegd een zogenaamde AB-yoghurt cultuur: naast de gewone yoghurtbacteriën bevat hij ook de probiotische culturen Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis, deze bacteriën kunnen het maagzuur overleven en komen dus ook daadwerkelijk in de darmen terecht. Deze bacteriën helpen maag en darmen in de juiste balans te brengen. Yoghurt en andere melkzuurbacterie houdende producten krijgen veel aandacht als potentiële middelen in gezondheidspreventie. Men verwacht dat het effect ligt in een toename van het aantal lactobacillen in de dikke darm, wat de productie van schadelijke toxinen remt.

Doordat RauwPower yoghurt niet verhit is, is deze iets dunner dan men gewend is. De gebruikte cultuur(AB-yoghurt) geeft ook geen dikke yoghurt, maar is wel de beste cultuur voor de darmflora. Daarnaast voegt men geen verdikkingsmiddelen of melkpoeder toe om de yoghurt dikker te maken. De smaak is mild en romig en heeft een zacht geurig yoghurtaroma. De fermentatietijd van deze yoghurt is ongeveer 18 uur waardoor deze ook lichter verteerbaar wordt, en door het fermentatieproces en de volle melk bevat deze yoghurt ook veel meer K2, vergeleken met magere en halfvolle yoghurt. Fermentatie van melk verhoogt het gehalte tryptofaan.

RauwPowder Hangop

RauwPower hangop is een geconcentreerd zuivelproduct dat wordt verkregen door het laten uitlekken van yoghurt of kefir. Omdat een gedeelte (60%) van de wei uit de yoghurt of kefir lekt, krijgt de hangop een kwarkachtige structuur. Het smaakt erg lekker en is zeer voedzaam. Bij RauwPowder Hangop wordt geen stremsel gebruikt en het is daardoor dus ook geschikt voor vegetariërs

Kefir hangop en yoghurt hangop zijn ook lekker met bijvoorbeeld vers fruit, noten, ongezoete muesli, pompoenpitten, lijnzaad ,chiazaad. Een derde bakje is meestal al voldoende om een hele ochtend of middag weer mee door te komen. Het is erg voedzaam, en het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel vrij constant blijft. Dit in tegenstelling tot een broodmaaltijd. Het is een ambachtelijk product, dus de dikte kan soms iets variëren.
De ideale bewaartemperatuur voor deze producten is 4 graden Celcius. De kuipjes zijn vrij van BPA en ftalaten.

Commentaar Natuurdiëtisten Nederland: rauwe melk (g)een risico

Extra moet worden opgelet naar ons idee (na diverse ervaringen) bij: mensen met een sterk verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij auto-immuunziekten, orgaantransplantaties), een sterk verzwakt darmmicrobioom, voedselallergie (IgE), IgG-reacties voor zuivel (lekkende darmsyndroom) en exorfinenreacties.

Vooral mensen met een sterk verminderde immuunsysteem en MCAS (mestcel activatie syndroom), zijn gevoeliger voor voedselreacties. Ze worden niet vanzelf beter na een reactie.
Voedselhygiëne is voor iedereen een punt van aandacht, maar voor kwetsbare groepen is het extra belangrijk. Wij raden dan ook af dat men zelf kefirbrouwsels maakt in de eigen keuken (i.v.m. slechte hygiëneregels), met recepten en producten die op het internet verkocht worden.

Gezonde mensen kunnen als ze rauwe melkproducten willen proberen, deze producten het beste kopen bij die biologische leveranciers/boeren die goede hygiëneregels hanteren en goed gecontroleerd worden door het laboratorium en de Keten Kwaliteit Melk (KKM) en door SKAL.

In Nederland mag in de supermarkt geen rauwe melk verkocht worden. Iedereen mag wel rechtstreeks bij een boer melk halen, maar de boer moet van de VWA erbij zeggen dat de melk gekookt moet worden. Sinds 1950 is men in Nederland begonnen met melk te pasteuriseren en steriliseren omdat er toen tuberculose (TBC) heerste onder de runderen. Door pasteurisatie werden de ziekmakende bacteriën gedood.

De hygiënische omstandigheden waren toen lang niet zo goed als tegenwoordig. Er wordt nu niet meer met de hand gemolken en de eisen die aan melk gesteld worden zijn ook veel strenger geworden. De melk wordt tegenwoordig ook direct na het melken afgekoeld. Dit was vroeger wel anders, melkbussen stonden toen in een ton water om af te koelen. Toch in het nog steeds niet mogelijk om rauwe melk in de winkels te kopen. Er heerst al lang geen tuberculose meer onder runderen, maar de wet is nog nooit gewijzigd.

Gelukkig mag rauwe gefermenteerde zuivel, zoals die van RauwPower, wel in de supermarkt verkocht worden. Dit komt omdat het een pH- waarde heeft van minder dan 4,5. Dit maakt de zuivel veilig.

Ontlastingsonderzoeken van het darmmicrobioom van de laatste 10 jaar laten vaak sterk verlaagde lactobacillen-aantallen zien. Het toedienen (suppletie) van diverse lactobacillen-stammen (waaronder LA-5, Rhamnossus GG, Reuteri, etc.) geeft bij die mensen, die geen of nauwelijks zuivel gebruiken (groeimedium), een moeizame stijging te zien bij ontlastingsherhalingstesten (practice based ervaringen van Natuurdiëtisten).

(Lacto)Bacteriën zijn nodig om gezond te blijven, om voedsel te verteren en om vitamines te vormen. Daarmee dient een deel van het voedsel als pre- en pro-biotische voeding. Het zijn voedingsmiddelen met grote aantallen melkzuurbacteriën (waaronder rauwe melk, rauw-melkse kefir, yoghurt, hangop) of die inhoudsstoffen bevatten, waarop bacteriën zich in de darm vermeerderen.

De vraag rijst steeds vaker: hoe bouw je tegenwoordig een evenwichtige darmmicrobioom op. Wat is dat en hoe houden we het in stand? We moeten soms vele vakgebieden in beschouwing nemen om de darmmicrobioomcomplexiteit en de connecties tussen systemen (brein-darm-as, vertering, lever, nutriënten tekorten, toxische belasting, immuniteit, onnatuurlijk leefniveau, etc. ) te kunnen doorgronden.

Rauwpower Bio-kefir, Bio-yoghurt, bio-hangop

Omdat onze kefir van rauwe melk is gemaakt behoudt het alle goede eigenschappen van rauwe melk, maar door het fermentatieproces is het veel langer houdbaar en heeft het nog veel meer voordelen.
Onze zuivel wordt door heel Nederland (waaronder Ekoplaza) en een deel van België verkocht in biologische winkels en delicatessenzaken. Heeft uw plaatselijke biologische winkel of delicatessenzaak nog geen RauwPower in de schappen staan? Vraag er dan naar bij een medewerker. Wij leveren onze zuivel aan de biologische groothandels Udea, Odin en Kroon.
Op deze pagina vindt u een lijst met onze verkooppunten. We leveren aan alle Biologische groothandels die het dan weer distribueren naar biologische winkels. Mocht uw winkel het niet in het assortiment hebben vraag er dan naar, zij kunnen de RauwPower producten voor u bestellen. Natuurlijk bent u ook van harte welkom in onze eigen boerderijwinkel Melk & Honing.

RauwPower Kefir: genot voor het darmmicrobioomRaw Milk Company
Beuningerstraat 12
7587 LD De Lutte
+31 541 299 872
www.rawmilkcompany.nl

Oerkefir

Onze oerkefir is, zonder twijfel, de aller gezondste zuiveldrank die nu commercieel in Nederland wordt gemaakt. Dit is de kefir zoals hij van oudsher gemaakt werd: door rauwe melk te fermenteren met behulp van kefirkorrels (in de volksmond ‘het kefirplantje’ genoemd) in plaats van kefirculturen in poedervorm. Deze drank is door onze zoon Koen geoptimaliseerd als afstudeerproject binnen ons bedrijf.

De oerkefir wordt 48 uur gefermenteerd. De micro-organismen in de kefirkorrels hebben een hogere weerstand tegen maagzuur en galzouten dan gangbare probiotica. Dit heeft tot gevolg dat goede bacteriën en gisten zich nog beter kunnen vestigen in de darmen. De oerkefir heeft een zeer diverse samenstelling van bacteriën en gisten, die nog meer gezondheidsbevorderende effecten hebben.

De oerkefir wordt slechts één keer per week gemaakt, zodat hij op woensdag vers uit de tank in onze winkel ligt. Waarom is dit extra van belang? Omdat de oerkefir, door zijn grotere diversiteit aan bacteriën en gisten, ook sneller bijsmaken ontwikkelt. Om deze reden hebben wij een houdbaarheidsdatum van twee weken na productie aangehouden. Hij is wel véél langer dan dat veilig voor consumptie. Dit komt omdat de kefirkorrels een sterk bacteriedodend effect hebben tegen een groot aantal pathogenen. Kefir heeft dan ook een lange geschiedenis van klinisch gebruik (onder andere in TBC-sanatoria).

Vanwege de kortere houdbaarheid is de oerkefir vooralsnog exclusief verkrijgbaar bij onze eigen winkel in De Lutte en bij ons afhaalpunt Fakkert Diervoeders in Heino.

Raw Milk Company is ontstaan uit een samenwerking van twee biologische melkveebedrijven: ’t Ecoloar van André en Tonny Mulder uit Zwolle en Het Hengelman van Jos en Dorthy Elderink uit De Lutte.

Beide bedrijven waren op zoek naar een manier om hun melk te laten verwerken tot hele bijzondere zuivelproducten. Op ’t Ecoloar werd al volop geëxperimenteerd met rauwmelkse kefir, yoghurt en hangop. Deze producten werden goed ontvangen door de klanten van de eigen boerderijwinkel. In juni 2013 werd het merk RauwPower gelanceerd en de vraag naar RauwPower producten groeide gestaag. Toen ’t Ecoloar moest verhuizen wegens de aanleg van een snelweg zijn André en Tonny Mulder in Twente neergestreken om dankzij een samenwerking met Jos en Dorthy Elderink zich te kunnen specialiseren in de productie van biologische rauwmelkse zuivel.

Hygiëne

Omdat wij de melk niet verhitten is hygiëne van het grootste belang. Dit wordt op verschillende manieren bereikt. De uiers zelf worden voor elke melkbeurt goed schoongemaakt, en de melkstal wordt na elke melkbeurt weer schoongespoten. De melk wordt wekelijks gecontroleerd door het laboratorium en de Keten Kwaliteit Melk (KKM). Kwaliteitsborging op het melkveebedrijf maakt integraal onderdeel uit van het kwaliteitsbeleid van de melk die wij ontvangen van Het Hengelman. Uiteraard wordt op Het Hengelman elke schakel in de biologische keten gecontroleerd door SKAL (skal.nl/). Een vertrouwd idee.

De productieruimte mag alleen betreden worden met schone overalls en laarzen die de productieruimte niet verlaten. Er wordt een constante stroom gefilterde lucht naar binnen geblazen. Dit zorgt voor een lichte overdruk in de productiehal waardoor buitenlucht niet naar binnen komt. De ketels en leidingen worden volautomatisch schoongemaakt.

Gezond geproduceerde rauwe melk bevat van zichzelf antibacteriële componenten. Deze remmen de groei van ziekmakende bacteriën. Het voedingspatroon dat aansluit op de natuurlijke behoefte van koeien ondersteunt deze antibacteriële mechanismen.

Het aanzuren zorgt ook voor een grote bijdrage aan de veiligheid. De bacteriën in kefir en yoghurt verlagen de zuurgraad waardoor het voor ziekmakende bacteriën moeilijker wordt om te overleven. Een voorbeeld is Listeria monocytogenes. Deze kan niet overleven bij een pH van lager dan 4,5. Het is dan ook een wettelijke vereiste voor rauwmelkse producten om een pH van 4,5 of lager te hebben. Daarnaast maken sommige van de gebruikte culturen hun eigen antibacteriële stoffen aan.

De melk wordt altijd vers opgehaald, dus als de koeien gemolken zijn, zit de melk binnen een half uur bij ons in één van de ketels in de fabriek. Dan worden er hier verschillende rauwmelkse producten van gemaakt. Momenteel produceren we kefir, oerkefir, yoghurt, kefir hangop, yoghurt hangop en jus de lait. In de toekomst zullen we ons assortiment uitbreiden.

Website tip: Milk and Health: www.milkandhealth.nl: a little dirt does not hurt

Deze website heeft tot doel te informeren over melk met betrekking tot je gezondheid. Verse onbehandelde melk (rauw), vetzuren, peptiden hebben invloed op astma, allergieën, maar ook je gewicht. Hoe wordt de darmflora beïnvloed? Hoe functioneert de immuniteit? Voor wie hebben gefermenteerde producten uit melk betekenis: boerenkaas, kefir? Waarom drinken we eigenlijk melk en nog veel meer informatie die de moeite waard is om te lezen.

De content van deze website staat onder verantwoordelijkheid van Prof. Dr Ton Baars  en Dr Catharina Berge. Samen treden zij op als consultants voor rauwe melk productie.

Te lezen valt o.a. op deze site:
“Als je de werkwijze bij de geneesmiddelentoelating vergelijkt met de omgang rondom rauwe melk, dan concentreert iedere arts, dierenarts, verloskundige en voedingskundige zich op de bijwerkingen en heeft men geen benul van de werking. Bij rauwe melk ligt bij ieder op het puntje van de tong alle mogelijke gevaren van rauwe melk, de bijwerkingen dus. De meeste weten onmiddellijk te melden wie je allemaal weg moet houden van rauwe melk: kleine kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen, kortom diegene, die men aanduidt met een verzwakt of ongerijpt immuunsysteem of afweer. De werking van rauwe melk of gefermenteerde rauwe melk kent men niet of wordt afgedaan als anekdotisch. Onderzoek is correlatief en niet-causaal. Geld om hier goed onderzoek naar te doen ontbreekt, aangezien niemand behalve de individuele melkveehouder hier belang bij heeft en dus blijft alles bij het oude en papegaait men elkaar maar gewoon na”

“Met kennis en inzicht in hygiëne kun je als veehouder vele potentieel gevaarlijke bijwerkingen van de consumptie van rauwe melk sterk beteugelen. Een bacteriologisch zeker product wordt geleverd met sterk gereduceerde zoonotische risico’s. Nu nog de acceptatie van de werking van rauwe en rauw gefermenteerde zuivel teneinde een betere afweging en discussie te maken tussen de voors en tegens van rauwe melk consumptie”

Risico’s rauwe melk volgens het voedingscentrum

Volgens het voedingscentrum is het risico op een voedselinfectie groter als men melk rauw drinkt. Dat zegt de Europese voedselautoriteit EFSA in een artikel. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt hiervoor. In rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken. Het is helaas onduidelijk om hoeveel ziektegevallen het per jaar gaat. In ieder geval zijn er in de EU tussen 2007 en 2013 27 uitbraken gemeld.

Kwetsbare groepen

Voor sommige mensen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is (zoals rauwmelkse kaas). De groepen die extra moeten opletten, zijn:

 1. Zwangeren
 2. Baby’s en jonge kinderen
 3. Ouderen
 4. Mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door ziekte)

Deze mensen hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie. Een voedselinfectie brengt voor deze risicogroepen dan ook meer gevaar met zich mee. Voedselhygiëne is voor iedereen een punt van aandacht, maar voor kwetsbare groepen is het extra belangrijk.

RauwPower Kefir: genot voor het darmmicrobioomMeer informatie op buitenlandse sites

Raw Milk Questions and Answers
Rauw milk facts (samenstelling) 
FoodFacts Mercola
Real raw milk facts; Michael Pollan
Benefits raw milk
The Chopra center: Raw Milk Versus Pasteurized Milk: Benefits and Risks
Raw Milk Benefits: In addition to the vitamins, enzymes, and healthy microorganisms in raw milk, studies have shown that raw milk can:
Decrease abstract the incidence of respiratory infections and fevers in infants by 30 percent
Protect against asthma and allergies