Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Oorzaken histamine gevoeligheid

Naar schatting 1% van de Westerse bevolking kampt met een overgevoeligheid voor histamine.[1] Wanneer iemand meer histamine in het lichaam heeft dan er enzymatisch in de darmen kan worden afgebroken of in de lever (methylatie) kan worden ontgift, ontstaan er klachten als histamine-intolerantie.

Belangrijke interventies zijn dan o.a. modulatie van het darm- en mondmicrobioom met voeding en suppletie en gebruik van natuurlijke antihistaminica.

Oorzaken histamine gevoeligheidWat is histamine?

Histamine is een biogene amine die in het lichaam wordt aangemaakt en die ook van nature in voeding voorkomt. Biogene aminen zoals histamine, tyramine, dopamine en serotonine zijn stoffen die de zenuwuiteinden van het autonome zenuwstelsel stimuleren. Ze beïnvloeden bijvoorbeeld de spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling. Histamine is één van de meest bekende biogene aminen en het wordt in de stofwisseling van de mens gevormd. Het wordt onder andere opgeslagen in mestcellen, cellen die zijn betrokken bij het afweersysteem.

Histamine komt van nature in voeding voor, zoals in spinazie, tomaten of varkensvlees of ontstaat in producten door gisting (fermentatie), rijping of lang bewaren, zoals in oude kaas, salami, bier en zuurkool.

Hoe wordt histamine afgebroken?Oorzaken histamine gevoeligheid

Histamine wordt door de enzymen MAO, DAO en NMT in de darmen, lever en in het bloed afgebroken. Laboratoriumanalyse van histamine in de ontlasting is mogelijke als eerste onderzoeksoptie bij een histamine-intolerantie.

Histamine ontlastingstest

Histamine ontlastingtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 47,25
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van histamine in de ontlasting als eerste onderzoek bij een mogelijke histamine-intolerantie. Zie een voorbeeld van een Duitse testuitslag van deze test. Uw uitslag wordt in het Nederlands vertaald.
De bepaling van de histaminespiegel in de ontlasting is een geschikte marker voor het vaststellen van histamine intolerantie en bijbehorende ziektebeelden.

Zowel producten die rijk zijn aan histamine als producten rijk aan histaminevrijmakers kunnen klachten uitlokken.
De hoeveelheid histamine en histaminevrijmakers die bij een overgevoeligheid wordt verdragen, verschilt per persoon en varieert ook binnen één persoon. Iemand reageert pas wanneer een bepaalde gevoeligheidsdrempel wordt overschreden. De gevoeligheidsdrempel wordt beïnvloed door o.a. stress, infecties, ziekte, medicijngebruik en de lever- en darmfunctie (darmmicrobioom).

Welke factoren veroorzaken verhoogde histamine afgifte?

Factoren die histamine-overgevoeligheid kunnen veroorzaken of verergeren zijn legio.[2,3,4]Oorzaken histamine gevoeligheid

 • In de eerste plaats genetische aanleg. Denk aan bijvoorbeeld afwijkingen in de enzymsystemen methyleen-tetrahydrofolaat-reductase (MTHFR). Maar ook aan een di-amino-oxidase (DAO), een mono-amino-oxidase (MAO) te kort en een histamine-N-methyl-transferase (HNMT).
 • Een nutriënten-tekorten, zoals aan vitamine B12, B6, B1, B2, C, foliumzuur, zink, koper en methionine. Deze cofactoren zijn nodig voor de afbraak van histamine en/of het stabiliseren van de mestcellen.
 • Medicatie zoals antibiotica, maagzuurremmers, de anticonceptiepil en MAO-remmers.
 • Stress, angst en slaapgebrek. Dit kan een verhoogde afgifte en doorlaatbaarheid van endogeen histamine veroorzaken.
 • Hormonale onbalans. Denk aan schildklierproblematiek , bijnieruitputting, en oestrogeendominantie.
 • Overmatig alcoholgebruik.
 • Ziekten waaronder: coronaire hartziekten, hoge bloeddruk en ademhalingsziekten( zoals astma en COPD). Er is dan vaak sprake van een verhoogde gevoeligheid voor histamine.
 • Bij bijvoorbeeld migraine kan er sprake zijn van een verminderde DAO-activiteit, waardoor een geringere afbraak van histamine plaatsvindt. Een geringere afbraak van histamine kan zich voor doen bij bepaalde leverziekten.
 • Ten slotte kunnen ook ontregelingen in het spijsverteringskanaal de oorzaak zijn. Denk aan verteringsstoornissen (onverteerd vet, eiwit, koolhydraten) met risico’s op overgroei van Lypopolysacchariden (LPS) bacteriën, schimmels/gisten, virussen en parasieten. Zwakke darmslijmvliesimmuniteit (secr. IgA) met grotere doorlaatbaarheid (lekkende darm syndroom). Bij een overgroei van Lypopolysacchariden (LPS) bacteriën vind er veel histamine productie plaats. Een onderzoekoptie is dan een flora ontlastingtest.
 • Florastatus ontlastingstest

  Florastatus ontlastingtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 57,70
  Koop deze test hier

 

Oorzaken histamine gevoeligheid

Meer lezen over histamine?

Darmmicrobioom bij histamine-overgevoeligheid
Histamine-intolerantie te lijf

Bronvermeldingen

[1] Maintz L. et al, Histamine and histamine intolerance, The American journal of Clinical Nutrition. 2007; 85:1185-1196.
[2] Kovacova-Hanuskova, E. et al, Histamine, histamine intoxication and intolerance, Allergologia et Immunopathologia. 2015; 43:498-506.
[3] San Mauro M. et al, Histamine intolerance and dietary management: A complete review, Allergologia et Immunopathologia. 2016; 44 (5): 475-483.
[4] Izquierdo-Casas J et al, Low serum DAO activity levels in patients with migraine. Journal of Physiology and Biochemistry. 2017; 1-7
[5] Landete, José María, et al., Updated molecular knowledge about histamine biosynthesis by bacteria, Critical reviews in food science and nutrition 48.8. 2008; 697-714.
[6] Pugin, Benoit, et al., A wide diversity of bacteria from the human gut produces and degrades biogenic amines, Microbial Ecology in Health and Disease 28.1. 2017; 1353881.
[7] Manzotti G. et al, Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance, International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2015; 29(1): 105-111.
[8] Kofler L et al, Histamine 50 Skin-Prick Test: A tool to diagnose histamine intolerance, ISRN Allergy 2011: 353045.
[9] Dev S. et al., Suppression of histamine signaling by probiotic Lac-B: a possible mechanism of its anti-allergic effect, J Pharmacol Science. 2008; Jun;107(2):159-66. Epub 2008 Jun 5.
[10] Oksaharju A. et al., Probiotic LA Rhamnosus downregulates FCER1 and HRH4 expression in human mast cells, World J Gatroenterol. 2011; 17 (6): 750-759.
[11] Kujng HG. et al., Reduction of Biogenic Amines during Miso Fermentation by Lactobacillus plantarum as a Starter Culture, J Food Prot. 2016; Sep;79(9):1556-1561. doi: 10.4315/0362-028X.JFP-16-060.