skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Minder darmklachten bij kamelenmelk?

Nederlandse kamelenmelk verschilt niet van kamelenmelk in Afrika en het Midden-Oosten. Kamelenmelk bevat minder eiwit en lactose dan koemelk. De samenstelling kamelenmelk eiwitten en caseïnes verschilt van die in koemelk. Deze specifieke kamelenmelk eiwitten verklaren mogelijk specifieke gezondheidbevorderende eigenschappen. Kamelenmelk bevat geen β-lactoglobuline, en lijkt daarom geschikt voor mensen die allergisch zijn voor β-lactoglobuline, de meest voorkomende oorzaak van koemelk allergie.

Maagdarm klachten

Kamelenmelk bevat veel lactoferrine, immunoglubulines, lysozyme, lactoperoxydases. Deze ontstekingsremmende eiwitten komen in koemelk in veel geringere mate voor. Kamelenmelk eiwitten komen gemakkelijker onbeschadigd in de bloedbaan, dan koemelk eiwitten, omdat kamelenmelk veel minder makkelijk stremt in zuur milieu dan koemelk.

Ontstekingen en overgevoeligheid voor voedingsmiddelen zijn belangrijke oorzaken van maag-darm klachten. Wegens de ontstekingsremmende bestanddelen en omdat kamelenmelk hypo-allergeen is, kan kamelenmelk gunstig zijn bij het voorkomen en behandelen van maag-darmklachten. Kamelenmelk lijkt ook mensen met ziekte van Crohn te helpen. De melk moet niet beschouwd worden als een medicijn, maar het lijkt erop dat de werking van de kamelenmelk ontstekingsremmend is, waardoor mensen met chronische darmontstekingen hier minder last van hebben.

Het koemelk eiwit β-lactoglobuline is de belangrijkste oorzaak van koemelkeiwit allergie. Ook geitenmelk en paardenmelk bevatten dit eiwit. Kamelenmelk bevat, evenals humane melk, geen bètaglobuline. Koemelk allergie kan ook veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor bèta -caseine. Kamelenmelk bevat ook bèta -caseine, maar de structuur van dit eiwit in kamelenmelk is heel anders dan de structuur van dit eiwit in koemelk.

Insuline-achtige werking

De ontstekingsremmende eiwitten in de kamelenmelk verklaart mogelijk waarom deze melk van oudsher toegepast wordt bij de bestrijding van darmziekten. Tevens bevat kamelenmelk een eiwit met insuline-achtige werking. Dit verklaart resultaten van epidemiologisch, dierexperimenteel en klinisch onderzoek waaruit blijkt dat kamelenmelk mogelijk kan helpen bij de preventie en behandeling van suikerziekte.

Sinds 2007 is kamelenmelk in Nederland beschikbaar. Onderzoek van deze Nederlandse kamelenmelk heeft aangetoond dat de samenstelling overeen komt met die van kamelenmelk in Afrika en het Midden-Oosten. Kamelenmelkpoeder is goed oplosbaar. In Nederland is er maar één boer die kamelen houdt, om ze te melken. De kamelenmelk is verkrijgbaar op deze boerderij in Cromvoirt. De melk wordt ook verkocht bij biologische winkels. Inmiddels is men er ook in geslaagd om kaas te maken van kamelenmelk.

Commentaar NDN

Er is nog geen vaststaand bewijs dat de kamelenmelk echt zulke positieve resultaten geeft als waar het op dit moment op lijkt. Onderzoek ernaar is nog in volle gang.
Interessante is echter wel dat kamelenmelk veel lactoferrine bevat. Lactoferrine is een glycoproteïne met zeer veelzijdige bioprotectieve eigenschappen. Het tot de transferrine-familie behorende eiwit lactoferrine werd in 1960 voor het eerst uit koemelk geïsoleerd. Gebleken is dat de stof vooral in de wei van melk wordt aangetroffen. Aan de aanwezigheid in melk (Latijn: lac) en het feit dat het eiwit in staat is ijzer, in de vorm van ferri-ionen (Fe3+), te binden is de naam lactoferrine ontleend.

Lactoferrine wordt van nature zowel uit de voeding verkregen als door het lichaam zelf geproduceerd. Het wordt onder meer aangetroffen in slijm, neus- en traanvocht, zaadvloeistof en speeksel. Ook wordt lactoferrine aangemaakt door bepaalde witte bloedcellen (neutrofiele granulocyten). Sommige van de in dit type witte bloedcellen aanwezige korreltjes (granula) worden door de opslag van lactoferrine gekenmerkt.

De eerste melk (Colostrum) die na de bevalling wordt geproduceerd bevat circa 7 mg/ml. Daarmee worden de verdedigingsmechanismen van de pasgeboren baby krachtig bevorderd. Daarna bevat de moedermelk veel minder lactoferrine, namelijk 1–2 mg/ml.
Lactoferrine heeft de mogelijkheid om ijzer te binden of af te geven en kan dankzij deze eigenschap helpen de weerstand tegen ongunstige micro-organismen te verbeteren.(waaronder de Helicobacter).

Een deel van het lactoferrinemolecuul schiet als het ware ‘ijzerkogels’ af op de membraan van het micro-organisme, waardoor de inhoud verloren gaat dan wel wordt verteerd door de eigen enzymen. Tevens is lactoferrine goed voor een evenwichtige darmflora, doordat het zoveel ijzer uit de omgeving kan opnemen dat ongunstige bacteriën door ijzergebrek in hun groei worden geremd.

Naast het vermogen ijzer op te nemen en af te geven beschikt lactoferrine ook nog over andere eigenschappen die belangrijk zijn bij het helpen verhogen van de weerstand tegen ongunstige micro-organismen. Daartoe behoren onder meer bevordering van de T-cel-differentiatie, de activiteit van natural killer cellen en het humorale afweersysteem. Verder is gebleken dat lactoferrine ook de fagocytose kan bevorderen.

Kamelenmelk kan dus een interessant versterkend voedingsmiddel zijn bij bepaalde ziekten. Het is echter te hopen dat kamelen niet het volgende melkkoetje worden. Het uitmelken van kamelen is geen quick fix tegen gezondheidsproblemen. Daar komt een breder palet aan evenwichtige individuele voedingsmaatregelen voor kijken.

Literatuur en links:

1. El-Agamy ESI. Camel milk. In: Y.P.Park and G.F..W.Haenlein, ed. Handbook of Milk of Non-Bovine Mammels. Oxford: Blackwell Publishing 2006: 297-344.

2. FAO. MILKING THE CAMEL. www.fao.org/ag/againfo/home/en/camel.html . 2006.

3. Shabo Y, Barzel R, Margoulis M, Yagil R. Camel milk for food allergies in children. Isr.Med Assoc.J. 2005;7:796-8.

4. el Agamy EI, Ruppanner R, Ismail A, Champagne CP, Assaf R. Antibacterial and antiviral activity of camel milk protective proteins. J.Dairy Res.59:169-75. 1992;

5. Agrawal RP, Beniwal R, Kochar DK, Tuteja FC, Ghorui SK, Sahani MS, Sharma S. Camel milk as an adjunct to insulin therapy improves long-term glycemic control and reduction in doses of insulin in patients with type-1 diabetes A 1 year randomized controlled trial. Diabetes Res.Clin.Pract. 2005;68:176-7.

6. Agrawal RP, Saran S, Sharma P, Gupta RP, Kochar DK, Sahani MS. Effect of camel milk on residual beta-cell function in recent onset type 1 diabetes. Diabetes Res.Clin.Pract. 2007;77:494-5.

7. Agrawal RP, Sahani MS, Tuteja FC, Ghouri SK, Sena DS, Gupta R, Kochar DK. Hypoglecemic activity of camel milk in chemically pancreatectomized rats – an experimental study. Int.J.Diab.Dev.Countries 2005;25:75-9.

8. Agrawal RP, Budania S, Sharma P, Gupta R, Kochar DK, Panwar RB, Sahani MS. Zero prevalence of diabetes in camel milk consuming Raica community of north-west Rajasthan, India. Diabetes Res.Clin.Pract. 2006.

9. Verkleij, T. J. and Groneveld, T. Onderzoek naar houdbaarheid kamelenmelk. TNO. 031.12182, 1-10. 2007. Zeist, TNO.

10. Huppertz, T., Alting, A. C., Adamse, M., Slangen, C. J., Meulen, E. T. H. van der, and Zoet, F. D. Camel milk: composition,constituents and properties. NIZO-REPORT E 2008/113, 1-30. 2008. Ede, NIZO food research.
Verkooppunten in Nederland; zie www.kamelenmelk.nl