skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Milieu-invloeden op het brein

Chemische parfums, luchtverfrissers, wasmiddelen, wasverzachters, kaarsen, wierook, toiletartikelen, bleekwater, allesreinigers en andere huishoudelijke middelen kunnen psychische klachten veroorzaken. De juiste voeding werkt herstellend.

Nog maar kort geleden dacht men dat allergieën, met name voor chemicaliën, vooral verbeelding waren. Maar nu ontdekt men dat allergische reacties een scala aan psychische problemen kunnen geven.
Van stemmingswisselingen, angst en paniekaanvallen tot depressie en obsessief-compulsieve stoornis (OCD). Bij veel mensen is nog onbekend dat een oorzaak van genoemde klachten gewoon in hun keukenkastje staat. Chemische parfums, luchtverfrissers, wasmiddelen, wasverzachters, kaarsen, wierook, toiletartikelen, bleekwater, allesreinigers en andere huishoudelijke middelen kunnen uw brein aantasten.

Milieu-invloeden op uw brein

Overgevoeligheid voor chemische stoffen kan ook leiden tot nagelbijten, somberheid, claustrofobie (engtevrees), manisch-depressieve stoornis, zelfmoordneigingen en fobieën.
hersenenUit onderzoek komt namelijk naar voren dat patiënten met deze overgevoeligheid meer risico lopen om een psychiatrische stoornis te ontwikkelen.
De samenhang tussen milieu-invloeden en levenslange psychiatrische problemen wordt steeds meer in kaart gebracht. Overgevoeligheid voor meerdere chemische stoffen (MCS: Multipele Chemische Sensitiviteit) kan samengaan met lichamelijke en geestelijke verschijnselen als duizeligheid, tremor (beven) en paniekstoornissen. Verder blijkt MCS vaak de oorzaak te zijn van ADHD (aandachts- en hyperactiviteitsstoornis) bij kinderen.

Hersenafwijkingen in kaart gebracht

Neuropsychiater Dr. Daniel G. Amen schreef in zijn boek ‘Change your brain, change your life’ al in 1998 dat meer dan drie koppen koffie per dag, alcohol, drugs, suiker, te weinig omega 3 vetzuren en een ongebalanceerde voeding schade kan doen aan de hersenen. Door middel van SPECT-scans toonde hij dit aan. Uw hersencellen van morgen, maakt u zelf met wat u vandaag eet. Een SPECT-scan is een 3-dimensionale diagnostische techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van radioactief gelabelde stoffen. Door een stof te kiezen die zich selectief in bepaalde weefsels of organen ophoopt kan een afbeelding worden verkregen van de verdeling van de radioactieve isotoop in het lichaam. SPECT is een afkorting van Single Photon Emission Computed Tomography.

Voeding voor de hersenen

In zijn boek legt hij uit hoe de hersenen werken, hoe een overgestimuleerde en/of gebrekkige hersenwerking gedrags- en relatieproblemen geeft, Ook geeft hij aan hoe de hersenwerking kan worden geoptimaliseerd met voeding, supplementen en medicatie (reguliere en alternatieve kruidenmiddelen). Hij onderscheidt 5 groepen problemen die gerelateerd zijn aan evenveel verschillende delen van de hersenen: het diepe limbische systeem, de basale ganglia, de gyrus cinguli, de prefrontale cortex en de slaapkwabben.

Zijn -hier en daar flink kort door de bocht- uitgangspunt: is dat een groot deel van de menselijke gedragingen te verklaren is op basis van de werking van de hersenen. Het verband is veel complexer dan de auteur ons doet geloven en de Amerikaanse overdrijving is soms erg storend in zijn boek. Toch is zijn grote verdienste het goed in kaart brengen van de hersenwerking en de effecten van gericht medicatiegebruik en het belang van een juist dieet.
Zijn (voedings)stellingen zijn vaak erg simplistisch, maar samenvattend is zijn positieve ervaring met een low-carb dieet, het suppleren van omega 3 vetzuren, ruim eiwitgebruik interessant om te lezen.

Commentaar NDN

De hersenen maken deel uit van uw lichaam. Net als de cellen van alle andere organen vernieuwen de hersencellen zich voortdurend. Uw hersencellen van morgen worden gemaakt uit wat u vandaag eet.
De hersenen bestaan voor tweederde uit vetzuren. Dit zijn de basisbestanddelen van het membraan, het omhulsel, van de zenuwcellen. Via deze ‘vettige’ membranen vindt de communicatie plaats tussen alle zenuwcellen in alle gebieden van de hersenen en van uw lichaam. Wat u eet wordt rechtstreeks opgenomen in die membranen en vormt de structuur daarvan. Dierlijk vet met een vast consistentie weerspiegelt ook een vaste stijve hersenmassa. De juiste oliesoorten smeren de hersenen en maakt de membranen soepel.

Lijnzaadolie, hennepolie, walnootolie die rijk zijn aan omega 3 vetzuren uit de natuurwinkel. Ook de omega 3 uit vis, avocado, noten, hennepzaden zijn goede ‘hersenvoeders’. Uw hersenen hebben baat bij een stabiele bloedsuiker, dus dat betekend geen: suiker, frisdrank, koffie, alcohol, beschuit, pasta, crackers of witmeelproducten. Voldoende verdeling over de dag van aminozuurrijke (tryptofaan, tyrosine) voedingsmiddelen om de neurotransmitters aan te maken zoals: vis, kip, tofu, cottage cheese, noten, zaden en peulvruchten.

Een absolute aanrader -omdat de voeding veel beter wordt uitgewerkt dan in het boek van Dr. Amen- is het boek van psycholoog en voedingsspecialist Patrick Holford ‘how to quit without feeling S**t.’ Voor diegene die Engels lezen een probleem vinden of waarbij de hersenen überhaupt niet optimaal functioneren zijn er altijd nog de natuurdiëtisten die u kunnen bijstaan in al dit hersenwerk.

Literatuur en links:

Zie ook onze Aanbevolen boekenlijst

Referenties
1. Holford Patrick, How to quit without feelling s**t. Uitgeverij Piaktus, pp 501, ISBN 978 0 7499 4022 5
2. AMEN, D.G., Verander uw brein, verbeter uw leven. (Vert. 1998 Change your brain, change your life) Rijswijk, Uitg. Elmar B.V., 2000, 360 pp. – ISBN 90 389 0926 8
3. Greenfield Susan, Zo werken onze hersenen, het menselijk brein ontrafelt. Uitgeverij 4. Aroeopagus, 1997, 192 pp- ISBN 90 209 3206 3
4. Servan-Schreiber David, Uw brein als medicijn, Uitgeverij Lifetime, 285 pp- ISBN 90 215 3849 0
5. Beauregard Mario, Het spirituele brein, uitgeverij Ten have/Pelckmans, 371 pp, ISBN 978 90 790 0105 7
6. Lommel Pim, Eindeloos bewustzijn, Uitgeverij Ten have/Pelckmans, 381 pp, ISBN 978 90 259 5778 0
7. Occup Med, 2000;15: 557-70
8. Environ Health Perspect, 2002; 110 Suppl 4: 669-71
9. Am J Cardiol, 2002; 90: 24-8

Interessante websites:
www.amenclinics.com
www.hersenstorm.com
www.de-poort.be