skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Meditatie bij metabool syndroom

Mensen met een metabool syndroom hebben vaak een verhoogde bloeddruk, bloedsuikerproblemen, overgewicht en verhoogde triglyceriden en cholesterol (lage HDL en verhoogde LDL) waarden in het bloed.

Dit onderzoek naar de effecten van meditatie op gezond werd onder 103 mensen met kransvatziekten uitgevoerd. Groep 1 met 52 mensen volgde 16 weken lang een meditatieprogramma volgens de methode van de Transcendente Meditatie.

Groep 2, de overige 51 personen (de controlegroep) kreeg lessen in algemene gezondheid.

Vooruitgang voor de mediterende personen

Aan het eind van het onderzoek bleek in groep 1 (de meditatie groep) de bovendruk opvallend lager dan groep 2 (de controlegroep). De insulineresistentie was in de meditatie groep ook duidelijk beter, net als de hartslagvariabiliteit. Deze hartslagvariabiliteit was echter niet opvallend veel beter dan die van groep 2.

Meditatie draagt dus op een positieve wijze bij aan het verbeteren van de klachten behorend bij het metabool syndroom volgens Amerikaanse onderzoekers.

Literatuur en links:

Referentie:

Arch Intern Med 2006; 166:218-24

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen