skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Maagzuur tekort? Het is te verhelpen

De oorzaken en gevolgen van een tekort aan maagzuur zijn zeer divers. Heel veel verschillende klachten en aandoeningen kunnen voortkomen vanuit een onvermogen om voedsel juist te verteren.

Maagzuur tekort? Het is te verhelpen

 

Hoe is maagzuur tekort te verhelpen?

  • Start met de hieronder beschreven maagzuurtest.
  • Bij een maagzuur tekort kan betaïne HCl (betaïne hydrochloride) ingezet worden
  • Met specifieke dieetadviezen.

Maagzuur test

Deze test is bedoeld om te bepalen of u voldoende of te weinig maagzuur produceert. Oraal wordt betaïne hydrochloride (per tablet: betaïne HCL 324 mg, pepsine 5 mg) gebruikt als een aanvullende bron van zoutzuur om de maag aan te zuren en te helpen bij spijsverteringsklachten. Het gaat vaak om een klacht die zich rond de feestdagen voor doet door teveel eten, gebakken eiwitten en te vet eten.

Voordat u de laatste hap van uw warme maaltijd neemt, gebruikt u een halve tablet betaïne HCL. Als het maagzuur te laag is, kan betaïne HCl de productie van uw maagzuur verbeteren.
Een brandend of onaangenaam gevoel betekent dat u voldoende maagzuur produceert. Steeds geldt dat wanneer er klachten komen als reactie op de inname van betaïne HCL, dat u dan direct stopt met de inname hiervan.

Als er geen sprake is van een brandend gevoel, neem dan de volgende dag op dezelfde wijze een hele tablet. Indien er nog steeds geen zuurbranden optreedt, neem de volgende dag 2 tabletten op dezelfde manier. Indien er dan nog geen klachten optreden, toont de test aan dat u een tekort aan maagzuur productie hebt.

Heeft u wel klachten na inname van betaïne HCl neem dan direct een Kuzudrankje. Een drankje die ook inzetbaar is bij maagzuurbranden (bij een teveel of bij een tekort aan maagzuur) wanneer u geen betaine HCl wilt innemen.

Kuzu of kudzudrankje bij brandend maagzuurkuzu_Tessa Gottschal

Voeg Kuzu toe aan uw eten. Dit bindmiddel (glutenvrij) is te koop in de natuurwinkel en heeft een verzachtende werking op de maag- en darmslijmvliezen.
Kuzu-bosbessen is een lekker drankje (150-200 cc) dat u een rustig en ontspannen gevoel geeft in uw maag en darmen:

  1. los 1 theelepel Kuzu op in wat koud water
  2. giet er vervolgens wat kokend water over heen en roer het goed door
  3. voeg er suikervrije bosbessensap toe.

Zoeken naar oorzaken van maagzuur tekort

Wanneer blijkt dat er een te lage maagzuurproductie is verdient het altijd aanbeveling om op een meer systemische manier te zoeken naar de oorzaken. Met name is het zinvol naar het neuro-hormonale en stress-assen-systeem te kijken.

Als de pariëtale cellen van de maagklieren te weinig maagzuur produceren, leidt dit meestal tot maagzuur tekort (hypoaciditeit). De belangrijkste factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van een maagzuurgebrek zijn:

  • Permanent gebruik van maagzuurmedicatie zoals antacida, H2-receptor blokkers en protonpompremmers.
  • Chirurgische ingrepen in de maag (maagresectie, maagverkleining)
  • Chronische gastritis
  • Oudere leeftijd (50+)

Chronische gastritis is een veel voorkomende ziekte, die bij circa 80% van alle 50-plussers met een dergelijke ziekte wordt aangetroffen. Maar bij langdurige stress en slechte voedingsgewoonten komt het ook steeds vaker voor bij jongeren.

Als mede veroorzaker speelt de zogenoemde auto-immuun of een door bacteriën veroorzaakte gastritis een belangrijke rol. Bij de autoagressieve gastritis vernietigt het immuunsysteem de pariëtale cellen, waardoor de zoutzuurproductie en de intrinsieke factor vermindert.

Maagklachten door de Helicobacter pylori

De door bacteriën veroorzaakte gastritis (denk aan Helicobacter pylori) is de meest voorkomende vorm van gastritis. Deze manifesteert zich in de kleine uitstulpingen van het maagslijmvlies en kan hierin een neutraal milieu produceren door productie van het enzym urease, dat het zure maagsap neutraliseert. Infectie vindt plaats via drinkwater, voedsel, gebruikte voorwerpen (bijvoorbeeld vork, mes, lepel).

Niet-specifieke spijsverteringsstoornissen zoals winderigheid (rotte eieren lucht/ stinkwinden) of diarree zijn eveneens een indicatie voor een chronische gastritis en verlaagde maagsapproductie. Deze niet-specifieke klachten ontstaan omdat micro-organismen niet voldoende door het maagzuur worden gereduceerd, waardoor het darmmicrobioom in onbalans raakt.
Een opvallend symptoom is een afkeer tegen eiwitten, die te maken kan hebben met de verlaagde maagzuursecretie en de bijbehorende subaciditeit.

Helicobacter pylori ontlastingtest

Maagzuur tekort? Het is te verhelpen

 

 

 

 

verkoopprijs: € 40,90
Koop deze helicobacter test hier

Jodium tekort en maagzuurklachten

Een gebrek aan jodium in het maagweefsel kan ook een maagzuurtekort geven. Maagzuur is nodig om voedsel te kunnen verteren, zodat vitaminen en mineralen goed opgenomen worden in de dunne darm. Maar waarom is daar jodium voor nodig? De maagcellen gebruiken jodium om chloride te binden. Als er te weinig chloride paraat is, wordt er ook te weinig maagzuur aangemaakt. Wanneer deze situatie lang aanhoudt, ontstaan er maagklachten en verteringsproblemen.

Jodium urinetest

Maagzuur tekort? Het is te verhelpen

 

 

 

 

 

Prijs: € 39,50 (incl BTW)
Koop de jodiumtest hier

Lees nog meer hieronder over maagzuurproblemen:

Histamine en maagzuur
Maagklachten en opgezette buik door diverse gassoorten
Vage buikklachten door zwakke vertering
Artisjok en gember hulp bij maagklachten
Maagzuur en maagzuurremmers
Voedingsadviezen bij Helicobacter pylori

Versterk je vertering met meditatie

CD: Emotionele Souplesse

cover_emoS-zonderBasis_Tessa Gottschal
CD Tessa Gottschal Emotionele Souplesse, lichamelijke en emotionele vertering

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen