skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Ume Su en Umeboshi en Kuzu

Ume Su en Umeboshi

Umesu balletjes zijn kleine ronde balletjes gemaakt van umevruchten, bekend uit de Japanse keuken/macrobiotiek waar u op kunt zuigen en die de maag en vertering ondersteunen. Ze zijn te koop via het internet. In Europa wordt ume ook wel abrikoos of pruim genoemd, maar Japanners zeggen daarop: ‘het is geen pruim en ook geen abrikoos. Het is ume.’ Een bijzonder stuk fruit dus. De traditionele Ume Su pruimenazijn, is het rode sap van gepekelde umeboshi-abrikozen en shisobladeren.

Wegens zijn lichtjes zure smaak kent hij dezelfde toepassingen als azijn, met als enige verschil dat Ume Su erg zout is, en dat het dus niet nodig is zout aan uw bereiding toe te voegen. Ume Su is minder zuur dan de gebruikelijke azijn. Gevoelige magen verdragen het product dus zonder problemen. Ume Su wordt azijn (Su=azijn) genoemd terwijl het strikt genomen gaat over het zure pekelvocht van de melkzuurfermentatie. Daardoor is de zuurtegraad slechts 2.4°, wat lager is dan van echte azijn. Ume Su heeft een typische verfrissende en lekker gezouten smaak.

Kuzu of kudzu

Voeg Kuzu toe aan uw eten. Dit bindmiddel (glutenvrij) is te koop in de natuurwinkel en heeft een verzachtende werking op de maag- en darmslijmvliezen. In kudzu zitten voornamelijk flavonoïden: puerarine, puerarine-7-O-glycoside, tectorigenine, tectoridine, 6¨-O-xylosyltectoridine, glycitine, 6¨-O-xyloglycitine en quercetine. Verder bevat het wat zetmeel en proteïnen. De botanische naam voor deze klimplant is Pueraria Lobata.Een kudzuplant kan een wortelstelsel ontwikkelen dat 180 kilo weegt. Van deze plant wordt voor medicinale doeleinden uitsluitend de wortel gebruikt. De kudzu wortel werkt zuiverend en is het een antibacterieel middel. Hierdoor wordt het als een effectief fytotherapeutisch geneesmiddel beschouwd (ook in te zetten voor dieren) bij:

  1. Diarree, dysenterie,
  2. Dyspepsie,
  3. Gastritis of maagwandontsteking.

Kudzu heeft behalve de werking bij maag-darmklachten nog meer medicinale werkingen in petto. Kudzu of kuzu (spreek uit koedzoe) is een wit of grijs (er zijn 2 varianten) zetmeel, gemaakt uit de wortel van de wilde kuzu plant. Kuzu wordt vooral veel gebruikt in de Japanse keukens als verfijnd zetmeel om gerechten mee te binden. Kuzu is te gebruiken voor sauzen en soepen en desserts. Het heeft geen erg grote bindkracht.

Ume Su en Umeboshi en KuzuU kunt kuzu vergelijken met arrowroot. Het geeft geen (na)smaak en heeft een zijdeachtige structuur waardoor het een gerecht romiger kan doen smaken.
Wat is nu het verschil tussen de witte en grijze variant? De grijze variant is ongewassen en ongefilterd. Het bezit daarom iets meer voedingswaarden dan de gewassen en gefilterde witte kuzu. Grijze kuzu is goedkoper dan de witte soort.

Kuzu werkt krampverzachtend in de darmen en door het hoge gehalte aan flavonoïden is het een sterke antioxidant. Vanuit de Chinese geneeskunde gezien is het middel een sterke Yin-bouwer en helpt het bij nachtelijk transpireren, opvliegers en slaapproblemen.

Kuzu-appelsap- of perensap- of bosbessendrank

Kuzu-appelsap- of perensapdrank is een lekker drankje (150-200 cc) dat u een rustig en ontspannen gevoel geeft in uw maag-darmen:

  1. los 1 theelepel Kuzu op in wat koud water
  2. giet er vervolgens wat kokend water over heen en roer het goed door
  3. voeg er suikervrije appel- of peren- of bosbessensap toe
  4. voeg als laatste een snufje zeezout en kaneel toe.

Ume Su en Umeboshi en Kuzu

Ook zijn er speciale kruidentheesoorten te drinken bij maagklachten zoals: Goudsbloem (Calendulae Flores), Kamille (Chamomillae Flores), Cat’s Claw (Uncaria Tomentosa), Engelwortel (Angelicae Radix), Zoethoutwortel (Liquiritiae Radix), Fenegriekzaad (Foenugraeci Semen), Duizendblad (Millefolii Herba), Hopbellen (Humulus Lupulus Flores)