skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Boekrecensie Vegan Vibes

Veganisten eten plantaardig, maar veganisme omvat meer dan het volgen van een plantaardig dieet. Een veganist eet ook geen plantaardige producten waarbij dieren gebruikt zijn. Denk daarbij aan producten die op dieren getest zijn, of geproduceerd zijn met dierlijke hulpstoffen. Daarnaast eten veganisten uiteraard ook geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine, dierlijke e-nummers en andere producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten.

Boek Vegan VibesBoekrecensie Vegan Vibes

In de introductie van het boek ‘Vegan Vibes’ vertelt dietist Lisa Steltenpool hoe ze gedurende haar studie Voeding en Diëtetiek (in 2010) in Amsterdam haar vegan avontuur begonnen is. In die tijd was er nog niet zoveel aandacht voor duurzaamheid en in de supermarkt was er maar een klein schap met veganistische voedingsmiddelen. Ze besloot om zich hier helemaal in te gaan verdiepen. Dit is na de boeken de ‘Vegarevolutie’ en ‘Kickstart’ alweer haar derde boek met de focus op plantaardige voeding.

Wat zijn de beweegredenen om vegan te worden

De laatste jaren zijn er voor veel mensen meerdere redenen ontstaan om minder vlees te gaan eten. Sommige mensen zijn zelfs massaal overgestapt op een veganistisch eet- en leefpatroon. Dit vanwege het dierenleed in de veeteelt, de natuur en het milieu (CO2 uitstoot) en ter verbetering van hun gezondheid. In de eerste vier hoofdstukken wordt hier uitgebreid op ingegaan.

Zo eet je gezond vegan

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat er gegeten kan worden ter vervanging van dierlijke producten zoals zuivel, vlees en vis. Verder worden er voorbeelden gegeven van broodbeleg en tussendoortjes. Alle vitaminen en mineralen worden weergegeven in een tabel met vermelding van de plantaardige voedingsbronnen waarin ze voorkomen. Er wordt aandacht besteedt aan voedingsstoffen waar je extra op moet letten, zoals vitamine B12, D, K, calcium, ijzer, jodium en zink.

Om alle voedingsinformatie te vertalen naar de praktijk is er in het boek een plantaardige checklist opgenomen die ook gedownload kan worden. Hierop kunt u aanvinken welke en hoeveel voedingsmiddelen u per dag gebruikt heeft uit de productgroepen die belangrijk zijn zoals fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten, plantaardige zuivel, noten/zaden/pinda en avocado, lijnzaad/chiazaad, supplementen en vocht. Omdat de voedingsbehoeften per doelgroep verschillend zijn, wordt daar nog extra uitleg over gegeven. Ook wat u het beste kunt eten bij bepaalde gezondheidsklachten. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een Q&A met verschillende voedingsvragen.

Ga de vegan uitdaging aan

Wanneer mensen de stap zetten om vegan te gaan eten, komen ze ineens voor allemaal uitdagingen komen te staan. In dit hoofdstuk worden hier tips voor gegeven en ervaringen gedeeld van andere vegans. Verder vindt u hier een lijst met handige keukenbenodigheden, tips voor het vooraf voorbereiden van maaltijden, een aantal voorbeeldmenu’s en de titels van een aantal documentaires die interessant zijn om naar te kijken over voeding, klimaat, dierenwelzijn en gezondheid.

Recepten in boek Vegan Vibes

In het laatste deel van het boek staan ruim 60 recepten voor o.a. ontbijt, lunch, avondeten en extraatjes. De recepten zijn niet moeilijk te bereiden.

Commentaar van de Natuur Dietisten Nederland

Boekrecensie Vegan VibesEen veganistisch eetpatroon is de ideale manier om meer groenten en fruit (glyconutriënten) te eten. Sommige mensen denken dat het ook automatisch gezonder is. Dit is alleen het geval wanneer er gekozen wordt voor gezonde onbewerkte voedingsmiddelen. Er zijn natuurlijk ook veganisten die alleen maar junkfood en bewerkte voedingsmiddelen tot zich nemen. Eigenlijk is het gewoon het beste om te kiezen voor basisvoedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, bonen enz. en te zorgen voor zoveel mogelijk variatie.

In het boek staat een lijstje met namen van beroemde personen die vegan zijn. Persoonlijk zie ik het nut hier niet zo van in.  Wanneer iemand kiest voor een gezonde eet- en leefstijl dan lijkt het me belangrijker om uit te gaan van een dieet dat persoonlijk op maat is en die keuze niet te laten beïnvloeden door het dieet van een voorbeeldfiguur.

Het is me opgevallen dat er in het boek geen aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de vleesvervangers van tegenwoordig. Door de toenemende vraag naar vleesvervangers is de voedselindustrie hier heel enthousiast op ingesprongen. Er is daardoor veel kunstvlees op de markt gekomen. Het is belangrijk om de etiketten goed te blijven lezen om te achterhalen wat de ingrediënten precies zijn, want voordat u het weet bent u vleesvervangers aan het eten die gemaakt zijn van aminozuren (eiwitten) die uw lichaam helemaal niet kan verteren waardoor u op den duur maag- en darmklachten kunt krijgen. Het is nog altijd beter om zelf een burger te maken van bijvoorbeeld peulvruchten of nog wel wat vlees en vis te eten, maar minder en kwalitatief beter.

Op de voorkant van het boek staat vermeld dat dit boek het meest complete boek is over hoe plantaardig eten je leven en de wereld verbetert. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit ook wel kan beamen. Ik ken geen ander veganboek dat zo uitgebreid is. Het is een aanrader voor zowel de beginnende als de gevorderde veganist.

Alle voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam komen uitgebreid aan de orde. Alles is heel duidelijk beschreven, wetenschappelijk onderbouwd en het boek leest erg prettig weg. Ik zou het daarom zeker adviseren aan klanten die veganistisch zijn, omdat het voor deze doelgroep een mooi naslagwerk is.

Boekrecensie Vegan Vibes

Monique van Iwaarde
Natuurdiëtist/orthomoleculair therapeut
www.voedingvaniwaarde.nl

 

Boekrecensie Vegan VibesArtikelen op onze site over knelpunten punten bij veganisme

Vegetarische voeding en L-Carnitine

Mensen die die wel zuivel en eieren eten hebben naar schatting een carnitine-inname van 10-40 mg per dag. Met een strikt veganistische voeding daalt de inname van carnitine nog verder naar 1-4 mg per dag. Een vegetarische voeding is vaak minder rijk of zelfs deficiënt aan enkele belangrijke grondstoffen voor de lichaamsproductie van carnitine, zoals de essentiële aminozuren lysine en methionine.
Lees ook het artikel; Kans op Carnitine-tekort bij vegetariers?

L-carnitine en taurine bij vegetariërs

Knelpunten bij vleesloze maaltijden kunnen zijn tekorten aan: vitamine B 12, ijzer, zink, en de aminozuren L-carnitine en taurine. Mensen die vis eten krijgen taurine binnen, maar diegene die dit niet eten of niet lusten kunnen een belangrijke zwavelhoudend aminozuur als taurine tekort komen.

Plantaardig dieet vermindert reumaklachten

Voor mensen met reuma biedt een uitgebalanceerd plantaardig eetpatroon dus gezondheidsvoordelen. Maar helemaal doorslaan in een volledig plantaardig dieet kan in de praktijk tekorten geven aan bepaalde voedingsstoffen. Wil je zo’n eetpatroon volgen bij reumaklachten, dan is het belangrijk om op je zuur-base evenwicht te letten, regelmatig bloedcontroles op nutriënten (waaronder diverse B vitaminen, vitamine D, jodium, zink, selenium) te doen en bij te korten of laag normale waarden te suppleren.

Boek dr. Campbell: eet niet langdurig Vegan

In haar boek ‘Vegetarianism Explained’, onderzoekt Dr. Campbell (auteur van Gut and Psychology Syndrome) of vegetarisme en veganisme daadwerkelijk bijdragen aan een duurzame aarde en een goede gezondheid voor haar bewoners. Aanleiding voor het schijven van dit boek zijn het groeiende aantal patiënten in haar kliniek die leven op (voornamelijk) plantaardige voeding en kampen met allerlei ziekteklachten variërend van psychiatrische ziektebeelden zoals autisme en schizofrenie, hormoonontregelingen en auto-immuunziekten.

Veggie kidz - snel, simpel en gezond koken en bakken voor je kinderen - Eef Ouwehand en Monique JansseBoekrecensie ‘Veggie Kidz’

De schrijvers van het boek ‘Veggie Kidz’ zijn voorstanders van een vegetarische voeding. Groenten, fruit, volkorengranen, bonen en noten zijn ideaal eten voor kinderen. Een uitgebalanceerd vegetarisch eetpatroon is hier rijk aan.