skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Boekrecensie ‘Veggie Kidz’

Veggie Kidz

Veggie kidz - snel, simpel en gezond koken en bakken voor je kinderen - Eef Ouwehand en Monique JansseMonique Jansse & Eef Ouwehand zien het als een grote uitdaging om hun kinderen gezond te eten te geven. Ze lopen tegen alledaagse problemen aan. Ze hebben te weinig tijd en kieskeurige kinderen. Daarnaast hebben zij veel vragen op het gebied van voeding. Kyra de Vries geeft als natuurvoedingsdeskundige in het eerste deel van het boek antwoord.

Wat kunt u doen met voeding bij kinderkwaaltjes? Een top 50 van voedingsmiddelen vertelt u wat natuurlijk eten voor de gezondheid doet. Het tweede deel van het boek bevat voornamelijk de recepten van Monique en Eef.

De tips van Kyra leren u waarom iets gezond is en wat er aan alternatieven zijn bij ongezondere keuzes. Zowel voor ontbijt, lunch, soep, diner, toetjes als traktaties. Het gehele boek staat bomvol vrolijke kleurenfoto’s van gerechten, die het water in de mond doen lopen.

Fruit en groenten maken gelukkig

De schrijvers van het boek ‘Veggie Kidz’ zijn voorstanders van een vegetarische voeding. Groenten, fruit, volkorengranen, bonen en noten zijn ideaal eten voor kinderen. Een uitgebalanceerd vegetarisch eetpatroon is hier rijk aan. Het combineren van peulvruchten en granen zorgt voor een volledig eiwit en is daarom een ideale vleesvervanger. Wanneer uw kind voldoende groenten en fruit krijgt aangeboden zal het later ook meer groenten en fruit eten. Onderzoek gepubliceerd in het Britse Journal of Health Psychology laat zien dat het eten van meer groenten en fruit gelukkiger maakt.

Uitgebalanceerd plantaardig vegetarisch eten biedt diverse voordelen volgens de schrijvers. Vegetariėrs hebben minder kans op het ontwikkelen van chronische ziektes. Bijvoorbeeld diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Vegetariėrs leven over het algemeen langer dan vleeseters. Het niet of minder eten van vlees draagt bij aan het verminderen van dierenleed. Kiest u voor vlees dan is biologisch vlees van een goede slager de beste keuze.

Groei, ontwikkeling, gezondheid, geluksgevoel

Kyra de Vreeze raadt aan om niet te eten uit blik of plastic in verband met BPA (Bisfenol A). Deze chemische stof is schadelijk voor het hormoonstelsel. Het hormoonstelsel is verantwoordelijk voor onder andere de spijsvertering, bloedsuikerspiegel, energie en het voortplantingsvermogen. BPA laat voornamelijk los uit plastic wanneer het verwarmd wordt. Koop daarom vet en olie altijd in een glazen fles en verwarm eten niet vanuit een plastic bakje.

Zorg er daarnaast voor dat kinderen zo min mogelijk pesticiden binnen krijgen. Pesticiden zitten op bespoten groenten en fruit. Het lichaam van kinderen is nog niet opgewassen tegen grote hoeveelheden gif. Kyra raadt aan om appels, aardbeien, bessen, kersen druiven, nectarines, perziken, mandarijnen, sinaasappels, citroen, cherrytomaten, watermeloen, selderij, broccoli, komkommer, pompoen, rode peper, paprika, tomaten, sperziebonen, aardappelen, wortelen, sla en andere bladgroenten, courgette, verse kruiden en pinda’s in ieder geval biologisch te kopen.

Deze fruit en groentes worden biologisch geadviseerd omdat ze niet biologisch grote hoeveelheden pesticiden zouden bevatten.

De smaakversterker E621, vooral bekend van het Chinese restaurant syndroom raadt Kyra af. Deze stof wordt in verband gebracht met neurologische problemen, ontwikkelingsachterstand van de hersenen en het zenuwstelsel, ADD, ADHD en migraine. Smaakversterker is toegevoegd aan vele voedingsmiddelen. Kant en klaar producten bevatten het vaak maar ook natuurlijke producten zoals biologische bouillon en vleesvervangers. Andere namen voor E621 kunnen zijn; Vetsin, MSG (mononatriumglutamaat) en gistextract. Het gaat om de synthetische smaakversterker.

Kinderkwalen

In het boek komen de volgende klachten aan bod; verkouden neusjes, gebroken nachten, stuiterballen, buikpijn, spugen en keel neus en oorklachten. Aangeraden wordt voor het achterhalen van de klacht eerst uw huisarts te bezoeken. Daarnaast kan men kinderkwaaljes verhelpen of minderen met een natuurlijke levensstijl en voedingsadviezen.

Bij slaapproblemen adviseert Kyra banaan, pompoen, haver(mout), kersen en walnoten te eten voor het slapen gaan. Dit helpt bij de aanmaak van het slaap-rusthormoon melatonine.

Zorg dat u kind voldoende water drinkt voor behoud van een goede concentratie. Voor kinderen tot 8 jaar geldt zes tot 8 glazen per dag. Oudere kinderen mogen 8 a 9 glazen water per dag drinken.

Wanneer uw kind verkouden is, geef uw kind de kans om dan zelf te herstellen van een verkoudheid. Immuun versterkend eten kan een bijdrage leveren. Denk aan immuun versterkende kwaliteiten van: champignons, groene thee en gefermenteerde producten zoals ongepasteuriseerde appelciderazijn, miso, tamari, zuurkool en tempé zijn.

Geef een verkouden kind liever geen eten wat voor extra slijmvorming zorgt. Koemelkproducten, rijst en granen zoals tarwe en spelt zijn slijm vormend volgens de schrijvers. Radijs, peper, ui en knoflook verwarmt en kan slijm los maken.

Natuurlijke probiotica

Fermentatie is een bereidingstechniek waarbij bacteriėn, schimmels of gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Azijn, zuurkool en kaas wordt bijvoorbeeld gemaakt met behulp van fermentatie. Ook Japanse producten zoals miso, tamari en tempe zijn gefermenteerd.

Appelciderazijn is een mooi product wat u kunt gebruiken als dressing over salades. Gefermenteerd eten is goed voor de weerstand. De goede bacteriėn in gefermenteerd eten zijn een natuurlijke probiotica en helpen de darmen gezond te houden.

Fytinezuur

Bonen, granen, noten zaden en pitten bevatten fytinezuur dat mineralen zoals ijzer ’rooft’. Voor vegetariėrs is het van belang dat de hoeveelheid fytinezuur wordt beperkt. Door bonen, granen en noten een nacht in koud water te weken en hierna af te spoelen, wordt de opname van ijzer en andere mineralen bevorderd.

Commentaar NDN

De recepten zijn goed inpasbaar binnen een gehaast leven. Gelukkig besteden de schrijvers ook aandacht aan het creėren van tijd om met aandacht te kunnen genieten van eten. Kinderen helpen graag mee in de keuken. Eten is een moment van rust waarbij aandacht voor elkaar en het eten belangrijk is.

Er wordt veel gebruik gemaakt van ongebrande noten, zaden en pitjes, groenten, fruit, peulvruchten en erwten en mooie vetten zoals roomboter, ghee, kokosolie extra vierge en vloeibare vetten zoals olijfolie en lijnzaadolie.

In de recepten zijn af en toe ook ongezondere ingrediėnten verwerkt zoals bijvoorbeeld bladerdeeg, crčme fraiche, risotto rijst, bloem en kristalsuiker. Leuk is dat Kyra in haar tips alternatieven geeft voor deze producten zoals gerst in plaats van risotto, gistvlokken i.p.v. kaas en kokosroom i.p.v. crčme fraiche. Witte tarwebloem kunt u vervangen door volkoren rijstemeel. Het boek is toegankelijk voor moeders die gezonder willen koken maar de gang naar een biologische supermarkt (nog) niet hebben gemaakt.

De supermarkt op de hoek bied ook mooie alternatieven zoals zilvervliesrijst i.p.v. risotto rijst en meel i.p.v. bloem. Bladerdeeg kunt u uit de meeste recepten makkelijk weglaten. Overgiet een hartige taart met losgeklopt ei. Zoeten kan vaak ook met vers fruit i.p.v. kristalsuiker.

Suiker en ander zoetmakers blijven uitzonderingsproducten. Kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, palmsuiker, bruine rijststroop en gedroogd fruit kan een mooi alternatief zijn voor suiker.

Het ’tovertoetje’ bestaande uit bastognekoekjes, kwark en fruit past niet binnen het boek. Het is weinig origineel en het is jammer dat ze hier gebruik maken van een kant en klaar koekje wat een kind niks extra te bieden heeft. Het advies om het toetje gezonder te maken met een zelfgemaakt havermoutkoekje gaat niet op. Dit recept bevat chocola.

Het is inderdaad leuk om met verschillende laagjes een toetje te maken. Een gezond alternatief kan bestaan uit geitenyoghurt en verschillende laagjes vers fruit. Bestrooi het toetje vervolgens met wat gehakte noten en kaneel.

Cacao, wolf in schaapskleding?

In VeggieKidz wordt chocola aanbevolen aan kinderen. Chocolade is in vele boeken over voeding en gezondheid populair. Regelmatig wordt chocolade gezien als het ideale ’gezonde’ verwen moment. Er staat letterlijk in het boek geschreven dat chocola gezond is voor jong en oud.

Chocola heeft ook ongunstige eigenschappen. Zo bevatten vele soorten chocolade suiker, een voedingsstof die niet essentieel is en waarvan de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Cacaoboter is rijk aan verzadigd vet. Chocola bevat van zichzelf een kleine hoeveelheid cafeļne en theobromine (een stofwisselingsproduct van cafeļne). Cafeļne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid, rusteloosheid en risico van aantasting van hart- en bloedvaten.

Chocola wordt in de lever verwerkt. Dit proces kost nutriėnten waaronder vitamine B en magnesium. Tannine in chocola kan een onoplosbare verbinding aangaan met ijzer. Oxaalzuur die ook in cacao zit, bindt ijzer en calcium aan zich waardoor deze mineralen niet of nauwelijks opgenomen kunnen worden in het lichaam. Oxaalzuur wordt ook wel een ‘mineralen rover’ genoemd. Dus pure en rauwe chocolade behoort tot de uitzonderingsproducten, zeker voor kinderen.

Tips

De tips in VeggieKidz zijn praktisch en gaan dieper in op waarom bepaalde voeding gezond is. Er wordt beschreven welke vitamine en mineralen een voedingsmiddel bevat en wat dit met uw kind(eren) kan doen. Voeding kan subtiel voor veranderingen zorgen! Meer kennis maakt het mogelijk dat u weet wanneer u welk voedingsmiddel kan inzetten.

Vet en olie kunt u inderdaad het beste in een glazen fles kopen. Graag voegen wij hieraan toe dat deze glazen fles donker van kleur mag zijn om oxidatie van vet tegen te gaan.

Granen worden volop ingezet in de recepten. Complimenten aan de schrijvers dat granen die gluten bevatten niet per definitie worden uitgesloten. Wanneer uw kind last heeft van geļrriteerde darmen dan is een mooi alternatief boekweitmeel. Boekweitmeel is volkoren, rijk aan mineralen en glutenvrij.

Groene thee en gefermenteerde producten zoals ongepasteuriseerde appelciderazijn, miso, tamari, zuurkool en tempé worden aangeraden bij verkoudheid in verband met de immuun versterkende werking. Deze voedingsmiddelen kunnen wel histamine vrijmaken wat allergische klachten kan geven. Melkproducten zijn slijmvormend en kunt u beter even niet eten als u verkouden bent. Granen zoals tarwe en spelt zijn wanneer uw kind er niet allergisch voor is niet slijmvormend.

Mocht u ook af en toe voor vlees willen kiezen dan is biologisch vlees en dan met name kip, kalkoen, lam en wild meestal de meest gezonde keuze.

Stralende moeders

Veggie Kidz is een aanrader voor moeders (en vaders, al richt het boek zich alleen op de moeders) die nog niet zoveel kennis hebben over gezonde voeding. Een handig boek voor moeders die zelf niet de creativiteit hebben en/of op zoek zijn naar makkelijke en gezonde recepten die ook kinderen aanspreekt.

Op een vrolijke en speelse manier vergroot Veggie Kidz de kennis. Het boek kan van pas komen bij het voorkomen en genezen van kinderkwaaltje. Het bevat handige en bruikbare tips wat betreft bewust (op)voeden van kinderen. Wanneer kinderen genieten van gezond voedsel, dan zorgen de tevreden gevulde kinderbuikjes voor stralende moeders!

Judith Rolf, natuurdietist. Peer Voedingadvies

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen