skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Biologisch gezonder nu onderbouwd

Is biologisch eten nu gezonder dan gangbare producten? In een vorige nieuwsitem kregen salvestrolen aandacht omdat die in veel ruimere hoeveelheden in biologische groenten en fruit zitten en een beschermde werking tegen kanker blijken te hebben.

Nu weer goed nieuws voor de liefhebber van biologisch eten. Onlangs werden de eerste resultaten bekend van een groots opgezet EU-onderzoek dat de discussie over wel of niet gezonder zijn door biologisch eten van argumenten moet voorzien.

Meer gezonde vetzuren in biologische melk

Het onderzoek dat onder Britse leiding wordt uitgevoerd, toont aan dat er gezondheidsvoordelen zijn te behalen met biologische groenten, fruit en melk. Volgens projectleider professor Carlo Leifert van Newcastle University (UK) bevatten biologische groenten groeten en fruit tot 40% meer antioxidanten, vergeleken met gangbare producten.

Het gehalte aan antioxidanten en gezonde vetzuren in biologische melk blijkt tot 60% hoger te liggen. Biologische gewassen bevatten ook hogere concentraties mineralen.

4 Jaar lang onderzoek in 30 landen

Het onderzoek duurde vier jaar en is onderdeel van het QLIF programma (Quality Low Input Food). Op naast elkaar gelegen velden op verschillende locaties in Europa werden biologische en gangbare gewassen geteeld en onderzocht.

Aan het onderzoek deden meer dan 30 Europese onderzoekscentra mee, waaronder het Nederlandse Louis Bolk Instituut en Wageningen Universiteit. Projectleider Leifert gaf aan dat er veel variatie in de resultaten was. Dit weerspiegelt wellicht de grote verschillen in uitkomsten van eerder onderzoek. Veel aanwijzingen werden in eerder onderzoek gevonden voor gezondheidseffecten van biologische producten, maar deze waren nog moeilijk hard te maken. De bevindingen zullen in 2008 gepubliceerd worden in wetenschappelijke tijdschriften. De onderzoekers willen nu de achtergrond van de verschillen en variatie daartussen verder onderzoeken.

Enkele resultaten van het Britse onderzoek

  1. Biologische tomaten, tarwe, aardappelen, kool en uien hebben 20 tot 40% meer antioxidanten.
  2. Biologische spinazie en kool bevatten meer mineralen.
  3. Biologische melk heeft 50 tot 80% meer antioxidanten.
  4. Biologische melk heeft een hoger gehalte aan vitamine E.
  5. Biologische kaas heeft twee keer zoveel voedingswaarden als reguliere varianten.

Commentaar NDN

Het wordt dus tijd dan biologische voeding met meer mineralen, antioxidanten, salvestrolen op het menu komt in het bijzonder bij jonge kinderen! Zeker nu er allerlei alarmerende berichten in het nieuws komen over de slechte gezondheid onder jongeren.

Jongeren lopen namelijk een steeds grotere kans op hart- en vaatziekten door hun ongezonde manier van leven. De Hartstichting komt met een noodkreet nu nieuwe alarmerende cijfers over het gewicht van jonge Nederlanders binnen sijpelen. In 2003 bleek 15 procent van de jongeren met overgewicht te kampen. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van twintig jaar geleden.

“Uit recente gegevens van verschillende GGD-kantoren blijkt dat die 15 procent verder toeneemt”, aldus Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit.
Ook uit het buitenland zijn deze alarmerende geluiden te horen.

Deens onderzoek

Onlangs openbaarden Deense onderzoekers dat een klein overgewicht bij kinderen al tot een hoger risico op hart- en vaatziekten leidt van minimaal 5 procent. In een omvangrijk onderzoek waren 280.000 Deense kinderen van 7 tot 13 jaar qua gewicht bekeken.
Ruim veertig jaar later keken wetenschappers opnieuw naar de volwassen geworden kinderen en het optreden van hart- en vaatziekten. Doorgaans openbaren hartkwalen zich bij volwassenen.

Seidell: “We zien in ons land voor het eerst kinderen van tien, twaalf jaar met type 2 diabetes. Dit is een vorm van suikerziekte die vroeger ‘ouderdomsdiabetes’ werd genoemd. We moeten ons dus ernstige zorgen maken”.

De professor doet onderzoek bij gemeenten, scholen en gezinnen naar het overgewicht onder de jongeren. “Het begint met de allerkleinsten in de maxi-cosi’s die al lijden aan bewegingsarmoede tot kinderen die uren voor tv- en computerscherm zitten”, aldus Seidell in een net gepubliceerd onderzoek.”Zij leren daardoor niet goed bewegen, geen goede motoriek en geen goede balans te ontwikkelen.” Dit is later volgens de expert moeilijk in te halen.

Jong geleerd is oud gedaan of moeten we nu zeggen; met oud worden is het nu gedaan door jong verkeerd aanleren?