skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Heeft uw baby baat met flesvoeding

Immuunsysteem baby heeft baat bij flesvoeding met prebiotica

Eind april 2006 verscheen een krantenartikel waarin stond dat ‘flesvoeding Nutrilon van Nutricia met prebiotische vezelmix versterkt het immuunsysteem van baby´s aanzienlijk.’ Dit blijkt volgens een onderzoek van Numico Research, het onderzoeksinstituut van Nutricia. De voeding is getest bij kinderen met een of twee allergische ouders. Kinderen die de flesvoeding met vezelmix tot zes maanden gebruikten, hadden vijftig procent minder kans op allergieën dan kinderen die in de flesvoeding een placebo gebruikten. Ook de infecties aan de bovenste luchtwegen en op diarree daalde.

“Borstvoeding blijft het beste voor het immuunsysteem” benadrukt Numico-immunoloog Garssen. Volgens Garssen stimuleert de mix groei van gezonde bacteriën in de darmflora en verbetert het het darmslijmvlies en de zuurtegraad. “Dat verhoogt de weerstand”, aldus Garssen. Immunoloog-kinderarts Hoekstra van het Centrum voor Kinderallergologie aan het UMC Utrecht voegt toe: “Het aantal allergieën en infecties neemt toe. Dat is de prijs van het schone leven dat wij leiden. Goede bacteriën verkleinen de kans daarop. Die moeten kinderen op vroege leeftijd binnenkrijgen.”

Commentaar NDN

Ook fabrikanten van zuigelingenvoeding ontdekken nu het belang van een gezonde darmflora voor de gezondheid van onze kinderen.
Vanuit diverse complementaire geneeswijzen is al jaren bekend dat weerstand van volwassenen én van kinderen voor een groot deel bepaald wordt door de conditie van de darmflora. 70% van het afweersysteem ligt tenslotte rond de darmwand. Ook pleiten deze geneeswijzen al heel lang voor een darmflora-vriendelijke voeding. Een die rijk is aan vezels uit groenten, fruit, volle graanproducten , bonen etc. en arm aan suiker, alcohol, koffie, thee, cacao en andere cafeïnebevattende producten.

Baby’s liften mee

Baby´s krijgen tijdens hun geboorte door contact met het geboortekanaal de flora mee van de moeder. Gebruikt de a.s. moeder zelf een darmfloravriendelijke voeding eventueel aangevuld met goede darmbacteriën, zoals de Lactobacillus acidphilus NAS, Bifodibacterium bifidum malyoth en Bifidobacterium infantis NLS, dan geeft zij haar gezonde flora mee aan haar kind. Door haar baby daarna uitsluitend met moedermelk te voeden de eerste 6 maanden, geeft zij de baby de best denkbare start.
Moedermelk zit boordevol met prebiotische vezels, antistoffen, leucocyten, imuunversterkende vetzuren en andere afweerondersteunende stoffen. Dus a.s. moeders: zorg goed voor uw eigen flora en geef borstvoeding. Zo krijgt uw kind direct een beter werkend afweersysteem mee.

Probiotica voor baby’s

Ook baby´s kunnen baat hebben bij het geven van probiotica, vooral de Bifidobacterium infantis. Dit geldt vooral voor baby’s die met de keizerssnee zijn geboren, antibiotica hebben gehad, allergisch zijn of een verhoogd risico op allergie lopen en voor baby’s die flesvoeding krijgen in plaats van borstvoeding.

Hoezo ‘het schone leven dat we leiden’?

Dat het toenemen van allergieën en infecties het gevolg zou zijn van ‘ons schone leven’ is naar ons idee een onjuiste en erg simpele voorstelling van een ingewikkeld probleem.
Onderzoeken wijzen uit dat het te maken heeft met o.a. toename van het gebruik van antibiotica en vaccinaties, toename van gebruik van immuunprikkelende chemische stoffen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveermiddelen, plastics, toename van milieuverontreiniging, groter aanbod van allergene voedingsmiddelen door toename van de wereldhandel en toename van stress.

Literatuur en links:

Bron: AD 26.4.2006

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen