skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Ziek door medicijnen

Nog geen landelijk patiëntendossier

Onderzoekster dr. Miriam Sturkenboom die verbonden is aan de faculteit ‘Epidemiology & Biostatistics van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam is een van de vele onderzoekers die zich bezig houdt op het gebied van de pharmaco-epidemiologie. Een van haar aandachtsgebieden zijn studies in het gebruik van reguliere medicatie bij grote bevolkingsgroepen, waarbij de gewenste en ongewenste effecten van die medicijnen in kaart gebracht worden.

Volgens dr. Miriam Sturkenboom had een ruime 30 procent van deze opnamen voorkomen kunnen worden. “Een landelijk patiëntendossier zou uitkomst bieden. Daar wordt hard aangewerkt, maar het is technisch niet gemakkelijk”. In zo’n landelijk dossier maken alle behandelende artsen hun aantekeningen. Zij zien dan in één oogopslag wat de patiënt allemaal slikt.

Commentaar NDN

Het is een schrikbarend hoog aantal mensen dat wekelijks in het ziekenhuis belandt als gevolg van bijwerkingen van medicijnen. De vraag rijst of er ook onderzoek verricht kan worden om die groep mensen in beeld te brengen die ernstige last van bijwerkingen hebben, maar die niét wegens acuut levensgevaar hoeven te worden opgenomen. Het zou kunnen dat het aantal mensen dat ernstig hinder ondervindt van bijwerkingen dan vele malen groter is.

Het voorschrijven van medicatie op oudere leeftijd neemt toe en de aanvoer van kwalitatieve voeding neemt af. Die twee samen zijn een levensgevaarlijke combinatie.

De juiste voedingsstatus Iedereen -jong en oud- moet een juiste voedingsstatus hebben. Dat wil zeggen: een optimale voorraad in hun lichaam aan nutriënten (essentiële aminozuren, vetzuren, vitaminen, mineralen en celzouten).
De voedingsstatus van ouderen zorgt ervoor dat de lever te weinig anti-oxidanten, glutathion en mineralen krijgt om medicatie naar behoren te ontgiften. Het voorschrijven van medicatie op oudere leeftijd neemt toe en de aanvoer van kwalitatieve voeding neemt af. Die twee samen zijn een levensgevaarlijke combinatie.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat kunt u zélf doen om te voorkomen dat u door bijwerkingen moet worden opgenomen in het ziekenhuis? U hoeft slechts op drie punten te letten:

  • Eet dagelijks 500 gr. verse groenten waarvan een derde als rauwkost. Drie stuks vers fruit (bij voorkeur biologisch). Een sardine, haring of gekookt ei. Een schaaltje (200 cc) suikervrije yoghurt met acidoplhilus en bifidus bacteriën, een tot twee eetlepels koudgeperste olijfolie (niet verhitten). acht verse walnoten, zes eetlepels gare granen (zoals zilvervliesrijst, quinoa of gierst of biologische aardappelen in de schil gekookt). Twee keer per week peulvruchten. Een keer per week scharrelrundvlees, een keer per week scharrelkip; klaargemaakt in de römertopf. Vermijd snoepen.
  • Lees zorgvuldig uw bijsluiter(s) en bewaar deze. Bent u uw bijsluiter kwijt? U kunt deze bij uw apotheek opvragen of opzoeken op het web. U vindt het web-adres hiervoor bij het onderdeel Links van deze site bij de alinea Naslagwerk en informatie over bijwerkingen en medicijnen
  • Leg zelf uw medisch dossier aan. Hierin houdt u aantekeningen bij van uw klachten/aandoeningen, adviezen en/of therapieën die u gekregen heeft en aanbevolen medicatie inclusief de bijsluiters ervan. Een voorbeeld van een medisch dossier vindt u hier.

Elders op de site vindt u twee artikelen:
Natuurvoeding geeft vitaliteit, gekunstelde voeding kost vitaliteit
Genezende voeding, interacties tussen nutrïenten, voeding en gezondheid

Bij het onderdeel Achtergrondartikelen van deze site vindt u diverse artikelen waaronder artikelen met de titel:

  • De rol van de lever
  • Ontgifting en immuniteit
  • Bijwerkingen
  • Vitaminesupplementen

Literatuur en links:

Erasmus MC University Medical center Rotterdam www.epib.nl/faculty

AD 9.6.2006 www.ad.nl