skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Wasabi een wortel met vitaliserende eigenschappen

De meeste wasabi die op de markt aangeboden wordt, is niet gemaakt van wasabi japonica (film van keuringsdienst van waarde). In de praktijk wordt een imitatievorm van wasabi gebruikt; een mix van de bladeren van wasabi, mierikswortel, mosterd en radijs. Men gebruikt bladgroen als groene kleurstof.

De smaak van deze ‘wasabi’ vorm in een tube, komt een heel eind in de richting van de smaak van de pure wasabi (alleen gemaakt uit de wortel). De mix van wasabi met mosterd, mierikswortel en radijs smaakt iets scherper dan de pure wasabi. De echte pure wasabi smaakt nog veel lekkerder.

Echte wasabi duur en beperkt houdbaar

De echte pure wasabi, gemaakt uit de wortel wasabica japonica, geeft als saus een scherpe smaak van hoge kwaliteit die niet lang houdbaar is. Wat de vitaliserende krachten betreft, die van deze bijzondere wortel bekend zijn, zal de voorverpakte tubeversie een stuk minder zijn dan de echte wasabi. De echte wasabi die vers in de keuken wordt klaargemaakt, is 25 minuten zonder deksel houdbaar.

Echte wasabi(wortel) is erg bederfelijk en moeilijk te kweken. Daarom is echte wasabi duur. Ook in Japan wordt vaak gebruik gemaakt van de imitatie-wasabi. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan wordt echte wasabi tussen de rijst en de vis in de sushi verwerkt.

Imitatie wasabi uit een tube

Omdat echte wasabi dus duur en beperkt houdbaar is heeft men voor de Westerse markt tubetjes ‘wasabipasta’ ontwikkeld bestaande uit: mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof. De smaak is een stuk heftiger dan die van echte, Japanse wasabi. De pittigheid voelt u vooral in uw neus, tussen uw ogen. Dus opgelet; ook al staat er wasabi op uw tubetje, de kans dat er ook echt wasabi in zit is vaak nul.

Wasabi komt oorspronkelijk alleen in Japan voor en groeit in het wild in moerasgebieden en langs rivieren. De plant wordt 60 tot 75 centimeter hoog en kent witte bloemetjes. Van wasabi wordt vooral de wortel gebruikt.

De smaak van echte wasabi is na 25 minuten vervlogen. Na het raspen begint een oxidatieproces. Door reactie met zuurstof verliest de wasabiwortel zijn typerende smaak. De pittigheid kunt u vasthouden door de geraspte wasabi direct na bereiding in de diepvries te bewaren of te mengen in: ongeraffineerde oliën (lijnolie, walnootolie, hennepolie), mayonaise, roomboter, humus of avocado.

Overeenkomst tussen Wasabi en mierikswortel

In Wasabi en mierikswortel zitten allyl-isothiocyanaten of AITC. Wasabi behoort tot de kruisbloemige groenten. De AITC remmen schimmels en bacteriën af, die voor voedselvergiftiging kunnen zorgen. Van beide planten kunnen zowel de bladeren als de wortel worden gegeten om hun vitaliserende eigenschappen.

Beide planten beschikken over zogenaamde peroxidase activiteit. Peroxidase is een enzym dat reageert met waterstofperoxide en lipide-peroxide. Deze reacties spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ziekten. Wetenschappers weten echter nog te weinig van deze peroxidase activiteit.

Daarnaast vertonen zowel mierikswortel als wasabi een goede antioxidantwerkzaamheid. Vrije radicalen die ziekte kunnen veroorzaken worden met antioxidanten onschadelijk gemaakt.

Bioactieve stof in de Wasabi; 6- (Methylsulfinyl)hexyl isothiocyanate

De meest bioactieve stof in de Wasabi is 6- (Methylsulfinyl)hexyl isothiocyanate (6- MSITC). Japans onderzoek (zie pdf onderaan artikel) toont aan dat deze stof in vivo en vitro anti-inflammatoire eigenschappen heeft, maar ook een antibacteriële werking (waaronder tegen de heliobacter pylori, E.coli, Stapylococcus),. Wasabi blijkt het histamineniveau te verlagen; hierdoor treden minder ontstekingen op.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat haarloze muizen met een jeukende huidziekte minder snel krabben als ze een kuur met wasabi krijgen. Daarnaast gaat het de bloedplaatjesaggregatie tegen, wat betekent dat bloedplaatjes minder snel gaan samenklonteren. Wasabi kan dus bloedverdunnend werken.

Onderzoeken (1) tonen ook effecten op diverse kankersoorten. Er ontbreekt onderzoek bij mensen, maar uit laboratoriumstudies en enkele dierstudies lijken de bioactieve stoffen uit verse wasabi veelbelovend. Mede omdat de echte wasabi een effect zou kunnen hebben als een anti-PD middel (PD = programmed death) of ook wel “checkpoint inhibitors” genoemd. Om dit aan te tonen is meer onderzoek nodig.

Commentaar NDN

Het regelmatig eten van echte wasabi, net als broccoli, spruitjes, avocado plus een heleboel andere groenten is een gezonde bezigheid. Daarom geven we hieronder enkele wasabi-receptmogelijkheden voor in de keuken. Zie voor de juiste rasptechniek van de verse wasabiwortel dit filmpje.

Wasabi recepten: 1 persoon
Zalm salade met Japanse wasabi dressingVerse zalm (ca. 100 g)
1 eetlepel chiazaden of hennepzaden of pijboompitten
1 eetlepel verse citroensap
2 theelepels vers Wasabi
2 eetlepels walnootolie
Eikenbladsla-melange (50 g)

Zalm in dunne reepjes snijden en mengen met de eikenbladsla-melange. De dressing maken van walnootolie en vers citroensap, peper en wat zout en mengen door de zalmsalade. Bestrooien met de zaden en/of pijnboompitten.
Avocado-Wasabi soep 1 avocado
1-2 sjalotjes *
3dl fond / bouillon
2 theelepels Wasabi
2 eetlepels sojacuisine
1 eetlepel fijngehakte koriander
peper, zout naar smaak

Maak de avocado schoon en verwijder de pit. Snij de avocado in stukjes en pureer deze fijn (met een staafmixer of keukenmachine). Pel de sjalotjes en snij deze fijn. Verwarm de bouillon ( breng deze zachtjes aan de kook). Roer de gepureerde avocado en de sojacuisine door de bouillon en breng deze op smaak met knoflook, koriander, peper en zout. Meng de wasabi op het laatste moment door de soep met de pan van het vuur.
Rijst-Broccoli Wasabi soep100g broccoli
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
2 theelepels Wasabi
3dl fond / bouillon
100g gekookte wilde rijst (of zilvervliesrijst)
1 eetlepel pijnboompitten
1 eetlepel gehakte basilicum
peper, zout naar smaak

Maak de broccoli schoon en snij deze in stukjes. Verhit in een soeppan een klein beetje water en doe er een 1 eetlepel olijfolie bij (zodat de olijfolie niet een te hoge temperatuur krijgt). Pers hierboven de knoflook uit en stoof/ fruit deze kort. Voeg hieraan de bouillon toe en breng deze zachtjes aan de kook. Voeg de gare rijst toe en de roosjes broccoli. Laat het geheel 10 minuten doorkoken. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin. Breng de soep op smaak met basilicum, peper en zout. Meng de wasabi op het laatste moment door de soep met de pan van het vuur en strooi de geroosterde pijnboompitten erover wanneer u de soep opdient.

Variatietip: vervang de wilde rijst door gare gierst of quinoa

Literatuur en links:

(1)http://kanker-actueel.nl/NL/heeft-natuurlijke-wasabi-een-smaakversterkende-saus-gemaakt-uit-de-wortel-van-de-wasabiplant-ook-medicinale-kwaliteiten-tot-aan-remming-van-kanker-aan-toe.html

Echte wasabi wordt verkocht maar op een hele andere manier dan de tubeversie. Bij het Nederlandse bedrijf wasabi4you verpakt men wasabi in een vochtige neteldoek en wordt verzonden op een ice-pack in een thermobox. Men zendt een bewaaradvies mee. Wasabi is, mits, in een vochtige neteldoek en koel bewaard, zonder af te dekken, minimaal twee weken houdbaar.

Wasabi4You (importeur van echte en verse wasabi)

Website voorparticulieren en bedrijven: www.wasabi4you.com (met winkel in Zutphen)

Etiket: The Wasabi Company

Land van herkomst: Engeland

Ingrediënten: echte wasabi wortel

Prijsindicatie: € vanaf 14,- voor 50g (6 servings) (prijzen fluctueren, check hun website)

Bronnen:

Wasabi: algemene informatie: en.wikipedia.org/wiki/Wasabi

Wasabi & Mierikswortel: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11237192

nl.wikipedia.org/wiki/Peroxidase

Heliobacter pylori: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15246236

Wasabi & E. coli en staphylococcus aureus: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9532796

Wasabi & Tandbederf: www.sciencedaily.com/releases/2000/12/001215082049.htm

Wasabi & Tandbederf: worldental.org/teeth/wasabi-for-the-prevention-of-dental-caries/1993/

Wasabi & Kanker: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1923907

Wasabi & Kanker& Bloedplaatjes: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11237193

Wasabi & Kanker: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15829375

Wasabi & Huidklachten: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19436148

Wasabi & Leukemie: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23132316

Wasabi & Triggert apoptose: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12620325