skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en hooikoorts

Hooikoorts teistert al weer een tijdje mensen met volle neuzen en prikogen. Koortsachtig is iedereen op zoek naar allerlei middelen.

Het hooikoorts seizoen is al lang en breed begonnen! Dit jaar nog explosiever dan anders. De boom- en plantenknoppen barstte dit jaar veel sneller dan anders uit hun voegen om aan hun bestuivingsdrift te beginnen. Daarmee raakt ook bij veel mensen de slijmvliezen op drift. De brand slaat erin en velen gaan weer koortsachtig op zoek naar middelen om neus, ogen, longen en huid rustig te krijgen.

Wat is hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende of tranende ogen en ‘loopneuzen’. De klachten die gepaard gaan met hooikoorts ontstaan doordat de stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen het afweersysteem aanzetten tot een ontstekingsreactie.

Door de prikkeling van het immuunsysteem ontstaat zwelling van het neusslijmvlies en dit geeft klachten die aanvankelijk lijken op een neusverkoudheid. Een branderig en jeukend gevoel zorgt dan voor flinke niesbuien. Ook kan een loopneus ontstaan. Door de zwelling van het slijmvlies in de neus kan de afvoer van de bijholtes naar de neus gestremd raken. Dit geeft een zwaar gevoel of hoofdpijn laag op het voorhoofd en rond de ogen.

Alsof je uren gehuild hebt

Jeukende, branderige en tranende ogen kunnen ontstaan door het contact van het stuifmeel met het slijmvlies van de oogleden. De oogleden zijn gezwollen, het oogwit is rood en de ogen zijn dan overgevoelig voor licht.

Mond-, keel- en longklachten komen ook voor. Deze klachten uiten zich in jeuk, een droog, branderig gevoel in de keel, een droge irriterende hoest, kortademigheid of een piepende ademhaling. Soms ontstaat astma. Huidklachten die kunnen optreden zijn zwellingen van mond en gezicht en netelroos (jeukende rode huidbulten).

Neusbestuiving

Planten zijn voor hun voorplanting afhankelijk van bestuiving met stuifmeel. Bij veel planten en bomen wordt stuifmeel door insecten van de ene bloem naar de andere gebracht. Andere planten laten deze bestuiving over aan de wind. Om de kans op een succesvolle bestuiving zo groot mogelijk te maken worden grote hoeveelheden stuifmeel aangemaakt die bij gunstige weersomstandigheden (droog, zonnig, lichte wind) massaal in de lucht worden uitgestort en dus uw neus kunnen bestuiven.

Planten stuiven vrolijk hun stuifmeel rond

Een groot aantal soorten stuifmeel kan de hooikoortsverschijnselen opwekken. De planten die de meeste problemen veroorzaken zijn verschillende soorten grassen, berken, wilgen en hazelaars. Maar ook andere planten zoals weegbree en bijvoet produceren stuifmeel dat hooikoorts klachten kan geven. Vanzelfsprekend is het seizoen van groot belang. De stuifmeelproducerende planten bloeien maar gedurende een betrekkelijk korte tijd. Omdat veel mensen voor meerdere soorten stuifmeel allergisch zijn is de periode dat er hooikoortsklachten zijn vaak vrij lang.

Heerlijk, het regent

De weersomstandigheden zijn belangrijk: bij zonnig, droog weer komen meer planten in bloei en is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht erg hoog. Tijdens een flinke regenbui neemt de hoeveelheid stuifmeel sterk af: de lucht wordt als het ware schoongespoeld. Daarom is regenachtig weer voor iemand met hooikoorts vaak juist ‘fijn weer’. Het moment van de dag speelt ook een rol: in de vroege ochtend is er minder stuifmeel in de lucht dan in de middag en ’s avonds. Aan de kust is er, vooral bij westen- en noordwesten wind weinig stuifmeel in de lucht aanwezig. Op het platteland en in natuurgebieden is de concentratie stuifmeel weer relatief hoog.

De lever en histamine

Een allergie of overgevoeligheid is een ongecontroleerde reactie van het lichaam op bepaalde stoffen, die ook wel allergenen worden genoemd. Normaal gesproken maakt het lichaam na contact met het allergeen zogenaamde antistoffen aan. Deze antistoffen zijn in staat het allergeen uit te schakelen, waardoor klachten uitblijven. Bij een allergische reactie is dit proces verstoord en reageert het lichaam extreem fel op het allergeen. Tijdens een allergische reactie komt er histamine vrij.

Wat doet histamine?

Histamine is verantwoordelijk voor de ziekteverschijnselen die optreden bij een allergische reactie. Er bestaat geen geneesmiddel waarmee hooikoorts genezen kan worden. Wel kunnen de klachten bestreden worden. Antihistaminica worden vaak toegepast bij hooikoorts. Deze middelen gaan de werking van histamine tegen. Zij verminderen de ziekteverschijnselen die optreden bij hooikoorts.

Zijn er andere mogelijkheden?

Ja, acupunctuur bijvoorbeeld is een goede behandelwijze bij hooikoorts. Het beste is het om in februari met behandelingen te beginnen; dus nog weken voor de kwaal zich gaat aandienen. Omdat de afgelopen jaren het voorjaar zich veel vroeger aandient is het zelfs handiger om al in januari te beginnen. De benadering vanuit de acupunctuur richt zich niet direct op de slijmvliezen. De klacht wordt in een breder perspectief geplaatst.

De taal van acupunctuur: Leverenergie

Veel mensen met hooikoorts hebben een verstoring binnen de zogenaamde leverenergie. De energie die o.m. tot taak heeft om alles in het lichaam goed te laten stromen gaat stagneren. Leverenergie heeft een opwaartse werking en kan daarom gemakkelijk klachten geven bovenin het lichaam. De overgevoeligheidsreactie van de slijmvliezen komt vanuit deze visie niet alleen door de irritatie door de pollen.

De stagnatie in en rond de slijmvliezen is een stimulans voor het lichaam om de reactie te verergeren. Volgens de visie van de 5 elementenleer kan de lever bij de overgang van de seizoenen sneller stagneren. Door de stagnatie kan hij histamine minder goed verwerken.

Met voeding de leverenergie bijstaan

Voedingsaanpassingen kunnen de lever helpen. Minder histaminerijke voedingsmiddelen eten zorgt ervoor dat de lever niet oververhit raakt. Leverstagnatie geeft meer hitte en zorgt dat de brandhaarden letterlijk opvlammen in uw neus, ogen en huid. Tijd om te blussen dus. Dit kan o.a. door bepaalde middelen in de gemmotherapie en door blussende voedingsadviezen. icon Tabel histaminerijke voedingsmiddelen.

Gemmotherapie

Het woord gemmotherapie is afgeleid van het Franse gemmae of bourgeons wat knoppen betekent. Zowel het uitgangsmateriaal als het bereidingsproces komen niet overeen met de wijze waarop bijvoorbeeld fytotherapeutische preparaten worden vervaardigd. Er worden uitsluitend delen van planten gebruikt die zich in een actieve en sneldelende groeifase bevinden, zoals jonge knoppen, maar ook haarwortels, jonge loten of kiemen zijn heel geschikt.

Deze sneldelende plantendelen bevinden zich in een stadium van actieve groei en celdeling. Om dit groeiproces te kunnen voltooien, hebben zij in deze fase bijzondere groeistoffen nodig. Voorbeelden van deze waardevolle bestanddelen zijn plantaardige groeihormonen (gibberellines, auxines) en groeibevorderende componenten (enzymen, aminozuren). In de volgroeide plant zijn deze unieke groeistoffen niet meer terug te vinden. Ze zijn door de plant gebruikt om het groeiproces te kunnen voltooien.

Hooikoorts te lijf: smoren in de knop

Een uitstekende kracht en eigenschap dus om aanzwellende slijmvliezen en ontstekingsreacties (brandjes) tot de orde te roepen. U kunt denken aan Alnus Glutinosa en Ribes Nigrum. Blussende voedingsadviezen. Wanneer de planten en boomknoppen op springen staan, is het zaak dat uw uitdijende slijmvliezen niet geïrriteerd raken door verkeerde voedingskeuzes.

Wat kunt u zelf doen?

Wat kunt u zelf doen om uw conditie te versterken en te zorgen dat uw lever niet stagneert?

  1. Belast uw lever niet met: alcohol, chocola, koffie en verkeerde vetten (vet in gebak, frituurvet, e.d.).
  2. Geef uw lever de juiste voeding zoals histamine arme gezonde voedingsmiddelen (zie tabel); groenten (rauwkost) en fruit, volle granen (zilvervliesrijst, wilde rijst), volkoren pasta, gekookte of gestoomde aardappelen, kip, kalkoen.
  3. Blus uw lever met 2 liter bronwater zonder koolzuur per dag. Eventueel kan een deel ook in de vorm van vocht met een ‘verkoelende werking’ zoals rijstedrank zonder vanille, kokosmelk zonder suiker, tarwegras cocktail, bosbessensap zonder suiker, groene thee.

Bronnen:

Boek; Energieherstelplan (uitgeverij Schors)

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen