skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en griep

In Europees verband is besloten dat men voortaan spreekt over Nieuwe Influenza A (H1N1) en niet van de Mexicaanse griep. Het aantal bevestigde infecties met deze Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland staat nu op 135 mensen die dit virus in Nederland hebben opgelopen.

Een goed functionerend immuunsysteem is belangrijk ter bescherming van griepgolven. Wat kunt u allemaal met voeding doen om uw weerstand te verhogen?
·    optimale voeding
·    extra voedingsmiddelen gebruiken die uw weerstand verhogen
·    extra voedingsstoffen aanvullen

Om u een indruk te geven van de kracht van voeding en de inzetbaarheid daarvan bij griep zullen we er enkele hieronder voor u bespreken.

Salvestrolen

Salvestrolen behoren tot de fytoalexinen, verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Salvestrolen hebben bij de mens een weerstandsverhogende werking. Salvestrolen zijn bitter en komen in relevante hoeveelheden alleen voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden.

Deze fytoalexinen, die het afweersysteem van de plant vertegenwoordigen, zijn vooral te vinden in de schil van vruchten, in zaden, bladeren en de buitenzijde van wortels; delen van de plant die met de stressor (bijv. insecten, weersinvloeden) in aanraking komen. Afhankelijk of de plant in contact komt met de stressor bevat het een kleine (basale) of grotere hoeveelheid fytoalexinen.

Het gehalte beschermende salvestrolen in verse groenten, fruit en kruiden en bewerkte voedingsmiddelen varieert enorm. Bestrijdingsmiddelen zoals fungiciden (anti-schimmelmiddelen) hebben het gehalte salvestrolen in gangbare groenten en fruit drastisch doen dalen. Logisch, er is immers geen noodzaak meer voor de plant om fytoalexinen aan te maken. Het bespoten voedsel bevat echter wel kankerverwekkende stoffen, dat te wijten is aan de resten bestrijdingsmiddelen.
Bovendien hebben plantenselectie en plantenveredeling in de laatste vijftig tot zestig jaar ertoe geleid, dat plantenvariëteiten die van nature rijk zijn aan bittere salvestrolen (en minder afhankelijk zijn van bestrijdingsmiddelen) veel minder worden geteeld. Mensen houden nu eenmaal niet zo van bitter en eten bijvoorbeeld liever zoetige groenten dan witlof of spruitjes met een enigszins bittere smaak. Mensen kiezen ook graag nieuwe variëteiten groenten en fruit die eenvormig zijn in grootte, kleur en vorm en laten oudere variëteiten en de minder mooie exemplaren, die rijker zijn aan salvestrolen, links liggen.
Tot slot verwijderen voedingsmiddelenproducenten salvestrolen omwille van de smaak, kleur en helderheid uit (geraffineerde) voedingsmiddelen zoals vruchtensappen en olijfolie. De smaak wordt zoeter zonder de noodzaak suiker toe te voegen. Dit laatste is natuurlijk prima, want suikergebruik verlaagt de weerstand nog meer. Suiker is een ‘loze’ calorie die voor zijn omzetting o.a. zink en vitamine B nodig heeft. Bij griep is met name voldoende zink belangrijk.

Quercitine

Wilt u meer kans hebben op een goede weerstand tegen virussen dan moet u meer biologische appels, bosbessen broccoli, spinazie, sla en uien eten. Die bevatten allemaal quercetine, een krachtige antioxidant die de kans op griep aanzienlijk verminderd.  Onderzoek brengt het eten van veel quercetine ook in verband met verminderde kans op verkoudheid, aldus Mark Davis, onderzoeker aan de universiteit van South Carolina. Zijn strategie ter voorkoming van virussen: het eten van veel quercetinerijk voedsel.
Rode uien zijn het best, zegt hij. Ze bevatten vier maal zoveel quercetine als de meeste andere producten. Eet ze rauw, gestoofd of gebakken in olijfolie. Na bereiding van het voedsel kan quercetine makkelijker worden opgenomen.

Onderzoekers aan de Harvard University hebben ontdekt dat in de bol van de ui 80 stoffen zijn aangetroffen die het immuunsysteem versterken. Deze kunnen ook nog eens 65 verschillende besmettelijke bacteriën doden of minstens hun werking indammen. De ui als plantaardig antibioticum mag dan ook in geen enkel menu ontbreken. Ook het gebruik in soepen is de ui zeer aan te bevelen, aldus de onderzoekers.

Sjalotten: boordevol gezondheid

Sjalotten barsten ook van de gezonde eigenschappen. Ze bevatten veel voedingsstoffen en , zijn rijk aan vitaminen A, B, C en E en bevatten weinig calorieën (50-60 kcal per 100 g). Sjalotten verteren ook gemakkelijk en geven na het eten geen reuk aan de adem. Bovendien wordt al eeuwenlang een geneeskrachtige werking toegeschreven aan sjalotten. Een fijngesnipperd sjalotje gemengd met een specifieke tijmhoning (natuurwinkel) bijvoorbeeld, is een probaat middel tegen hoesten.

Te veel zout eten is slecht voor de gezondheid omdat het de bloeddruk verhoogt. Artsen raden daarom aan om niet meer dan 5 tot 6 gram zout per dag te eten. De dagelijkse zoutconsumptie bedraagt echter gemiddeld nu al 8 tot 10 gram per dag. Sjalotten zijn van nature zoutarm. Ze geven veel smaak aan gerechten waardoor zout toevoegen niet meer hoeft.
Uit verschillende studies blijkt dat het regelmatig eten van sjalotten de weerstand sterk verhoogt. Waarschijnlijk komt dit door de aanwezigheid van vele micro-elementen in sjalotten, waaronder selenium. Selenium is een belangrijk mineraal voor het immuunsysteem en komt steeds minder in onze voeding voor vanwege de huidige landbouwmethoden.

Ook is onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige eigenschappen van de sjalot. Door de zwavelhoudende en vluchtige oliën verbetert de darmflora aanzienlijk en bevordert het de spijsvertering. Verder bevat de sjalot een zeer hoge concentratie aan flavonoïden (een speciale geneeskrachtige anti-oxidanten groep).

Kiemgroenten

Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijna iedere levende vegetatie waarin ze voorkomen. Dit zijn onder meer noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen als gerstegras en tarwegras.

Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen.
Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. (die onder meer nodig zijn voor celgroei en herstel). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden.

Het kiemproces zorg er ook voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam wordt vergemakkelijkt. De kans op allergieën wordt hierdoor verminderd.
Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen er voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op griep verminderd.
Kiemgroenten zijn verkrijgbaar bij groenteboeren, supermarkten en natuurwinkels. Er zijn diverse soorten kiemgroenten. Vel meer over kiemgroenten elders op onze site.

Geneeskrachtige effecten van specifieke voedingsmiddelen

Hieronder leest u van enkele specifieke voedingsmiddelen hun geneeskrachtige werkingen.

Gember

Gember is een krachtig middel tegen ontstekingen en een antioxidant die effectiever is dan vitamine E. Neem bij voorkeur verse gemberwortel. Gemberpoeder kan bij sommige mensen ontstekingsreacties versterken. Tip: trek een plakje verse gemberwortel mee met groene thee voor een weerstandverhogende drank bij dreigende griep. gember_Tessa Gottschal

Kurkuma

Kurkuma (plant uit de gember familie; Zingiberaceae)is een helder okergeel kleurige poeder (ook wel geelwortel genoemd) dat wordt verkregen door de gedroogde wortelstok van de plant Curcuma longa te vermalen. Hoewel de biobeschikbaarheid van curcumine betrekkelijk laag is, kan deze aanzienlijk worden verhoogd door peper. Elke dag een theelepel kurkuma in de saladedressing, in de soep, vermengd door een eigengemaakt vegetarische paté (humus, linzen, tofuspread), door de zilvervliesrijst of wilde rijst is een snelle en goedkope manier om zoveel mogelijk kurkuma te eten.

Groene Japanse thee

In tegenstelling tot zwarte thee bevat groene thee grote hoeveelheden catechinen, stoffen die allerlei ontstekingsremmende en weerstandverhogende eigenschappen hebben. Om zo veel mogelijk baat te hebben van deze stoffen is de groene thee uit Japan beter dan die uit China. Laat de thee 8 tot 10 minuten trekken, zodat de stoffen goed aan het theewater worden afgestaan. Drink altijd vers gezette thee (dus niet uit een thermoskanfles) en spreid de drie kopjes over de dag. Groene thee bevat diverse catechinen (flavonolen), waaronder EGCG (epigallocathechinegallaat), de stof met de grootste ontstekingsremmende eigenschappen. Het hoogste gehalte aan EGCG zijn de groene thee soorten uit Japan namelijk; sencha-uchiyama en Gyokuro.groene_thee_Tessa Gottschal

Frambozen, aardbeien, cranberries (vossebessen), blauwe bessen

Klein fruit vormt een belangrijke bron van polyfenolen: ellaginezuur, anthocyanidinen en proanthocyanidinen. Cranberry’s kunnen beter in de gedroogde vorm worden gegeten.
Frambozen en bramen bevatten 22 mg Ellaginezuur per 150 gram, Aardbeien 9 mg Ellaginezuur per 150 gram, Cranberry’s  1,8 mg Ellaginezuur per 150 gram.

Proanthocyanidinen (mg/100 gram): cranberry ( 418 gram), wilde blauwe bes (329 gram), aardbei (145 gram), appel met schil (red delicious) (128 gram), druif (81 gram), framboos (30 gram)

Citrusvruchten (grapefruit, citroen, mandarijn)

Citrusvruchten spelen een essentiële rol (ongeveer 60 verschillende polyfenolen, terpenen) en kunnen andere fytochemische stoffen in de voeding versterken.

Ananas (bromelaine) en papaja

De immuunrespons tegen virussen kan door bromelaïne, een stof in ananas, ondersteunt worden. Zowel bromelaïne als papaïne uit papaja kunnen de biosynthese van bepaalde cytokines in monocyten induceren. Onder meer tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha), interleukine- 1 -beta (IL- 1 -beta) en interleukine-6 (IL-6) kunnen onder invloed van bromelaïne en papaïne toenemen.

Druiven (resveratrol)

Resveratrol maar ook een stof die daar op lijkt zoals quercitine (uien) zijn krachtige stimulatoren wat betreft weerstand en remmende werking bij ontstekingen.

Granaatappelsap

Granaatappelsap wordt in de Perzische geneeskunde al duizenden jaren toegepast. Zijn ontstekingsremmende werking en kwaliteit als antioxidant is reeds eerder aangetoond.

Omega 3 vetzuren

Vette vis (sardines, makreel, zalm, regenboog forel, haring). Neem ongerookte vis. Kies bij voorkeur roze (pink) zalm of zalm uit de Stille Oceaan. Vermijd Atlantische zalm vanwege de hoge gehaltes aan zware metalen en PCB’s. nog mere omega 3 vetzuren bronnen zijn; verse walnoten (biologische), walnotenolie (koudgeperst in donkere fles), lijnzaad (biologische), lijnzaadolie (koudgeperst in donkere fles).
Maar ook andere typen vetzuren voor de bescherming en goede opbouw van de slijmvliezen zijn belangrijk, zoals: GLA (gamma-linoleenzuur), Perilla olie en Borageolie.

Knoflook

Knoflook en zijn verwanten van de Allium-familie (ui, prei, sjalot, bieslook) remmen de ontwikkeling van ontstekingen af. De stoffen komen vrij bij het pletten van de groenten. Vers geplette of uitgeknepen knoflook is verreweg de beste bron en verdient de voorkeur boven supplementen.knoflook Julia Rovagnati Dreamstime.com

Koolsoorten (Brassica)

Kool is een plantenfamilie die kenmerkend is voor de kruisbloemigen. Dit slaat op het feit dat de bloembladen in een kruisvorm staan. Positieve effect op de weerstand worden veroorzaakt door hoge concentraties aan glucosinolaten.

– Spruitjes (237 mg per 100 gram glucosinolaten)
– Boerenkool (101 per 100 gram glucosinolaten)
– Sluitkool (zij danken hun naam aan hun gesloten vorm); witte kool, rode kool, savooie
kool (65 mg per 100 gram glucosinolaten)
– Broccoli (62 mg per 100 gram glucosinolaten)
– Bloemkool (43 mg per 100 gram glucosinolaten)
– Paksoi (54 mg per 100 gram glucosinolaten)
– Chinese kool ( 21 mg per 100 gram glucosinolaten)

Het belang van de fytochemische stof glucosinolaten schuilt niet in hun rechtstreekse werking, maar in hun eigenschap om twee soorten stoffen vrij te maken namelijk isothiocyanaten en indolen. Om van deze twee stoffen ten volle te kunnen profiteren van hun ontstekingsremmende en griepwerende vermogen is het wel noodzakelijk om de groenten kort te koken (bij voorkeur stomen) en goed te kauwen.

Eetbare paddestoelen

In Japan maken shiitake, maitake, kawaratake en enokitake deel uit van de doodgewone dagelijkse gerechten. Ze blijken polysacchartiden waaronder lentiaan te bevatten die een rechtstreeks stimulerend effect te hebben op het immuunsysteem.
Shii-take is een interferon-inducerend, immuunmodulerend paddestoel en wordt aangeraden bij een verzwakking van het antivirale deel van het immuunsysteem.

Bèta 1,3 Glucans

In de jaren veertig ontdekten wetenschappers dat bepaalde gistextracten bestanddelen bevatten die het immuunsysteem activeren. In 1960 stelde men aan de Tulane University vast dat de stof bèta 1,3 glucan uit gist voor deze werking verantwoordelijk is. Hedendaags onderzoek aan de Harvard Medical School toont aan dat naast bèta 1,3 glucan ook bèta 1,6 glucan immuunsysteem ondersteunende eigenschappen heeft. Beide stoffen worden in de celwanden van gist aangetroffen, in het bijzonder in Saccharomyces cerevisiae (biergist).
Glucanen komen in vrijwel alle planten voor en bestaan uit simpele, uit glucose opgebouwde moleculen. Zij behoren tot de meest verbreide en oudste immuunsysteem versterkende stoffen in de natuur. Andere rijke bronnen van bèta 1,3 glucan zijn de Oosterse paddestoelen Reishi, Shiitake en Maitake. Deze bevatten echter te weinig glucanen om de immuunsysteem versterkende eigenschappen volledig te verklaren. Andere bestanddelen in deze paddestoelen zijn mede verantwoordelijk voor de gezondheidsondersteunende werking.
Het voornaamste effect van bèta 1,3 glucan is het activeren van de macrofagen en neutrofielen. De celwanden van macrofagen bezitten celreptoren voor bèta 1,3 glucan.

Macrofagen zijn witte bloedcellen die tot de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem gerekend worden. Ze zijn verantwoordelijk voor het opsporen en onschadelijk maken van bacteriën, virussen, schimmels, straling, parasieten en ook kankercellen. Macrofagen zijn, door de productie van cytokinen, interleukinen en interferon, eveneens verantwoordelijk voor het in gang zetten van kettingreacties die het hele immuunsysteem beïnvloeden; activeren, mobiliseren, vermenigvuldigen en door het aanmaken van antistoffen.
Bèta 1,3 glucan kan niet alleen worden ingezet bij acute blootstelling aan belastende factoren zoals micro-organismen en straling, maar ook in perioden waarbij het immuunsysteem onderdrukt is zoals tijdens stress, depressiviteit en overmatige lichamelijke inspanning, zoals (top)sport.

Zeewieren

Zeewieren zoals nori, kombu, wakame, arame en dulse bevatten stoffen die een ontstekings- en weerstandverhogende werking hebben: Fucoidan, een stof die in kombu en wakame stimuleert de immuuncellen waaronder de Natural Killer-cellen. De stof fucostanthine, de bruine kleurstof in een aantal zeewieren, is een carotenoïde, van dezelfde familie als lycopeen in tomaten die zeer effectief is als beschermer van de weerstand. Nori is een van de uiterst zeldzame plantaardige stoffen die omega-3 vetzuren bevatten met lange ketens.

Vitamine D

Een bron van vitamine D kan het gedoseerd zonnen zijn, evenals levensmiddelen met veel vitamine D zoals levertraan en vette vis.

Zink

Het mineraal zink is via allerlei enzymsystemen betrokken bij het remmen van ontstekingen en infecties. Rijk aan zink zijn o.a. volle granen, noten, zaden, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, cottage cheese en ei.

Selenium

Selenium stimuleert de immuuncellen, met name de Natural Killer-cellen en versterk het effect van antioxidanten. Het mineraal zit in biologisch verbouwde planten en granen, vis, schaaldieren en orgaanvlees.

Probiotica

De ‘vriendelijke’ darmbacteriën, spelen een belangrijke rol in de stimulatie van het immuniteitssysteem. Natuurlijke bronnen van probiotica zijn yoghurt geënt met bacterieculturen, kefir en op natuurlijke wijze gefermenteerde zuurkool. Sommige voedingsmiddelen bevatten prebiotica, voedsel dat de groei van probiotische bacteriën bevordert: knoflook, uien, bananen, tomaten en asperges.

Commentaar NDN

Als goede voorbereiding op de Nieuwe Influenza A (H1N1) of andere varianten raden we u aan deze zomer zich te buiten te gaan aan salvestrolen (verse biologische groenten en fruit) omdat deze tijd van het jaar voedingsmiddelen hier rijk aan zijn. Daarnaast is het opdoen van voldoende vitamine D ook van belang.

Een gewaarschuwd mens eet groenten -in het bijzonder kiemgroenten- en fruit voor twéé.

Literatuur en links:

Zie ook het artikel Koorts kan helend zijn

Medisch onderzoeksjournaliste Désirée Röver geeft uitleg waarom het vaccinatie programma rond de Mexicaanse griep juist een gevaar voor de volksgezondheid is. Lees meer op: nadelen van vaccinatie

De bijwerkingen van vaccins zijn autisme, dyslexie, hersenletsel, ontwikkelingsstoornissen, epilepsie, ADD, ADHD, wiegendood, allergieën, kanker, astma, diabetes, obesitas, etc.
Vaccins bevatten giftige stoffen zoals aluminium, kwik, formaldehyde, antivries, methanol, latex, MSG, dierlijk weefsel en bloed, geaborteerd foetus weefsel, dierlijke proteïnes, dierlijke virussen, bacteriën, etc.
Thimerosal, een conserveringsmiddel op basis van kwik, wordt sinds de jaren ’30 in vaccins gebruikt. Kwik is een zwaar neurologisch gif dat in is verband gebracht met vele neurologische stoornissen, zoals autisme en de ziekte van Alzheimer. Lees meer op:
thimerosal

Daarnaast bevatten vaccins aluminium, een ander neurologisch gif. Aluminium krijgt bijna geen media aandacht waardoor ouders niet beseffen dat dit ook een zeer groot gezondheidsrisico is.
Volgens de overheid zijn vaccins volkomen veilig. Maar is dat wel zo? Het wordt weerlegd door medische studies en statistieken. Lees meer op:
schadelijkheid van vaccins

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen