skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voeding en burning mouth syndrome

Specialisten omschrijven het fenomeen als een min of meer chronisch pijnlijk of branderig gevoel in het mond- of tongslijmvlies met vaak ook een metaalsmaak, een zoute of zelfs bloederige smaak in de mond. Veel mensen met deze klacht hebben vaak ook een droge mond en smaakverlies. De plaats en de ernst van de klachten kan sterk verschillen.

Het puntje van de tong blijkt vaak het meest getroffen, en verder ook de tongrug, de tongranden, de lippen en het gehemelte. De meeste mensen hebben ’s morgens het minst last, maar krijgen meer klachten in de loop van de dag. Twee derde van hen kan door zijn klachten moeilijk in slaap raken of wordt er ’s nachts wakker van. Velen hebben dag na dag last van mondbranden, gedurende verschillende maanden en zelfs jaren.

Diagnose

Er zijn tal van aandoeningen die pijn en een branderig gevoel van tong of het mondslijmvlies kunnen veroorzaken. Pas als de klachten langer dan zes maanden aanhouden zonder dat een precieze oorzaak wordt gevonden, spreekt men van burning mouth syndrome.

Lokale oorzaken

Verschillende vaak goedaardige afwijkingen van het slijmvlies kunnen een pijnlijk of branderig gevoel geven. Deze afwijkingen zijn lang niet altijd gemakkelijk herkenbaar voor mensen en zelfs niet voor de specialist. Het is slechts zelden dat blijkt dat deze klachten het symptoom van een kwaadaardige aandoening, of van een voorstadium daarvan zijn.

Toch is het belangrijk dat de arts het mondslijmvlies heel grondig inspecteert om bijvoorbeeld een aandoening zoals candida (schimmelinfectie) die vaak voorkomt in de mond te kunnen uitsluiten. Een klein aantal mensen is overgevoelig voor prothesemateriaal in de mond. Soms stelt men een overgevoeligheid vast voor metalen die worden gebruikt bij de restauratie van tanden en kiezen. Bij gebruik van verschillende metaalsoorten voor tandheelkundige restauraties kunnen kleine stroompjes in de mond ontstaan, die op de duur kunnen leiden tot een pijnlijk of branderig gevoel van het slijmvlies. Ook amalgaam wordt als boosdoener gezien.

Inwendige oorzaken

Naast lokale oorzaken kunnen ook een aantal inwendige aandoeningen problemen geven in de mond: bloedarmoede( ijzergebrek), schildklierziekten, verteringsstoornissen, vitamine B 12 en andere voedingstekorten, bloedsuikerproblemen (ideopathische hypoglycemie) en diabetes zijn hiervan de bekendste voorbeelden.

Omdat nogal wat vrouwen van vijftig jaar en ouder mondbranden hebben, heeft men ook gezocht naar een verband met de menopauze. Duidelijke links zijn er niet gevonden, maar het is niet ondenkbaar dat de vele veranderingen in de hormoonhuishouding ook een overgevoeligheid van het mondslijmvlies kunnen veroorzaken.

Ten slotte zijn er ook geneesmiddelen die de speekselaanmaak afremmen en op die manier een droog en zelfs geļrriteerd gevoel in de mond kunnen geven.

Neurologische oorzaken

Als de klachten maar aan één kant van de mond voorkomen, kan worden gedacht aan een neurologische afwijking. Dit blijkt zelden het geval, maar bekend is wel het verschijnsel dat na een operatie in de mond, waarbij bepaalde zenuwtakjes worden doorgesneden, er een branderig en kriebelend gevoel blijft bestaan in het gebied dat door de betreffende zenuwtakjes werd verzorgd. Ook verdovingen (injectie vloeistoffen) in de mond en fluoride behandelingen worden genoemd als mogelijke oorzaak.

Voedselintoleranties

Bepaalde voedingmiddelen die ook verdacht zijn bij burning mouth syndrome zijn: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, maar ook andere graansoorten), sinaasappel, noten, zaden, specerijen, ei, zuivel, vanille, E-nummers (additieven), vetsin, azijn, zuurkool.

Verteringsstoornissen

Mondbrand komt vaker voor bij een zwakke vertering (zie een artikel over zwakke vertering elders op deze site). Een onderfunctie van de maag maar ook bij zwakke productie van pancreas enzymen, galproblemen geven gisting- en rottingsprocessen in de darmen waardoor dit mondbrand kan geven.

Psychische oorzaken

In veel gevallen wordt helemaal geen lokale, inwendige of neurologische oorzaken gevonden. Mondbrand blijkt ook vaak samen te gaan met situaties van verhoogde stress en spanning, bij depressiviteit en angsten.

Commentaar NDN

Patiėnten met een auto-immune schildklierziekte laten relatief vaker een tekort aan vitamine B12 en in het bijzonder pernicieuze anemie zien Dit blijkt uit een onderzoek met 115 patiėnten met auto-immune schildklierziekte en die een gemiddelde leeftijd hadden van 47 jaar. Bij 28% van de deelnemers werd een lage concentratie vitamine B12 in het bloed (133 picomol/l of lager gemeten. Daarnaast had 31% van de patiėnten met een lage concentratie in het bloed pernicieuze anemie, bepaald aan de hand van de verhoogde concentratie gastrine in het bloed.
Het aantal mensen dat lijdt aan een te trage schildklierwerking (hypothyreoļdie) wordt in Nederland geschat op 500.000.

Voedings- en laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Natuurdiėtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten.

Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiėtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieėn optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle Medivere testen bekijken en bestellen.

Literatuur en links:

Bronnen

Am J Med Sci 2006; 332(3):119-22.
Zie meer over Candida Albicans .
Zie meer over Verteringsstoornissen.
Zie meer over Vitamine B 12.

ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid

ImuPro is een uniek concept om een IgG-totaal (IgG-1 t/m IgG-4) voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtesten kunnen u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.

Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.

Hoe werkt de Imuprotest?

Voor de ImuPro Screen(22), Screen+(44) en Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.

Wat ontvangt u?
De rapportage van de test verschilt per panel.
ImuPro Screen (22 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Screen+ (44 voedingsmiddelen): verkort rapport
ImuPro Basic (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Vegetarisch (90 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen
ImuPro Complete (270 voedingsmiddelen): Uitgebreid rapport met aanbevelingen + recepten

De ImuPro wordt uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical te Nederweert. U bestelt de prikset van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.

Bekijk hier de folder van de ImuProtesten en de geteste voedingsmiddelen.

Wat maakt ImuProtesten (test ontwikkeld door R-Biopharm AG ) zo uniek:

  • Betrouwbaar onderzoek
  • Snel en eenvoudig bloed intraveneus opvangen bij een prikdienst
  • De ImuPro wordt veel gebruikt bij Natuurdiëtisten

T.o.v. andere voedselintolerantie testen op de markt maakt de ImuPro gebruik van een betrouwbare ELISA-methode en ontvangt u een uitgebreid rapport, met voedingsaanbevelingen en tevens een receptenboek (enkel bij de ImuPro Complete). Daarnaast wordt het onderzoek in meer dan 40 landen gebruikt.

Voeding en burning mouth syndromeImuPro Screen, test op 22 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 22 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 77,51
Bestel hier de Imupro Screen

 

Voeding en burning mouth syndromeImuPro Screen+ (Plus), test op 44 IgG-voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 44 voedingsmiddelen
Prijs Imupro Screen; € 138,73
Bestel hier de Imupro Screen+ Plus test.

 

Voeding en burning mouth syndromeImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Prijs Imupro Vegetarisch: € 227,06
Bestel hier de Imupro Vegetarisch

 

Voeding en burning mouth syndrome

ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Prijs Imupro Basic; € 227,06
Bestel hier de Imupro Basic

 

Voeding en burning mouth syndrome

ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen

Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Prijs Imupro Complete: € 551,93
Bestel hier de Imupro Compleet