skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1000 artikelen over gezondheid!

Verzorg de lever extra bij giftige hapjes

Hoewel het monster maar klein was en het onderzoek zich beperkte tot Amerikaanse producten laten recente onderzoeken zien dat Bisfenol A (BPA)-vervuiling een wereldwijd probleem is. Kinderen kunnen dagelijks een mogelijk giftige hoeveelheid van deze BPA stof binnenkrijgen. Veel negatieve gezondheidseffecten zijn er al mee in verband gebracht ( zelfs in hele kleine hoeveelheden), waaronder abnormale ontwikkeling van de geslachtsorganen, agressief gedrag en bepaalde vormen van kanker.

Groenten en fruit in blik

Alle producten uit het Amerikaanse onderzoek, waren gekocht bij regionaal bekende supermarkten. De producten waren ruim binnen de uiterste houdbaarheidstermijn. De resultaten van de BPA-gehalten liepen uiteen van 10 tot 148 deeltjes per miljard (ppb), met een gemiddelde van 49 ppb. De milieu beschermingsinstantie Environmental Protection Agency (EPA) hanteert een maximum van 50 ppb per dag als veiligheidsnorm. Een combinatie van meerdere ingeblikte producten (bijvoorbeeld groente plus fruit), wat vaak voorkomt, levert nog meer BPA op.

Het regelmatig eten van meer dan één ingeblikt product op het menu, geeft een BPA-gehalte met een risico op gezondheidseffecten. Het gaat dan om: abnormale borstontwikkeling, borstkanker en andere kankers, een negatief effect op de ontwikkeling van hersenen en geslachtsorganen, maar ook op de start van de puberteit, het lichaamsgewicht en het seksegedrag.

Gezondheidsrisico’s

Permanente veranderingen in borst- en prostaatcellen die tot kanker kunnen leiden, chromosoomschade die samenhangt met herhaalde miskramen en een hele reeks geboorteafwijkingen (waaronder het syndroom van Down) en insulineresistentie, kan al gebeuren bij een minimale dosis BPA. Ook de groeisnelheid en seksuele rijping, hormoonspiegels in het bloed, functionering van geslachtshormonen, vruchtbaarheid, immuniteit, enzymactiviteit, structuur en chemie van de hersenen en gedrag worden beïnvloed door blootstelling aan lage doses BPA.

De traditionele toxicologie gaat uit van het principe dat de schadelijkheid toeneemt bij steeds hogere doseringen. BPA-onderzoek laat echter zien dat juist een lage dosis gevaarlijk is. In één laboratoriumtest bleek een kleine hoeveelheid BPA 70 procent meer groei van prostaatkankercellen te geven dan hogere doses. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat minuscule hoeveelheden niet worden opgemerkt door de het ‘ biotransformatie-systeem (ontgiftingstraject)’ van het lichaam en daardoor meer schade aanrichten.

Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS)

Bij vrouwen wordt een hoger bloedgehalte BPA in verband gebracht met het polycystisch ovariumsyndroom (PCOS), herhaalde miskramen, en complexe hyperplasie van de baarmoeder waarbij het baarmoederslijmvlies is verdikt. Dit wordt vaak beschouwd als een voorloper van endometrium carcinoom. Bij mannen wordt zwak sperma in verband gebracht met BPA-blootstelling. Foetussen, zuigelingen en jonge kinderen zijn het meest kwetsbaar voor de toxiciteit van BPA. Hun nog niet goed ontwikkelende hersenen en andere organen zijn namelijk uiterst kwetsbaar voor blootstelling aan BPA gif. Iedere verstoring van hun hormonale systeem gedurende kritieke ontwikkelingsfasen kan permanente schade aanrichten. Daarnaast kan het diverse ziekten in hun latere leven tot gevolg hebben.

Hyperactief en agressieve kinderen door BPA

Urine gegevens uit een onderzoek van 249 moeders toonden aan dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap hogere concentraties BPA in hun urine hadden, meer kans hadden op een hyperactief en agressief kind op hun tweede levensjaar. BPA-gehalte in de urine bij drie- en zevenjarigen toonden een verband aan met een hoger risico op astma. Dit was wereldwijd aanleiding voor een groot aantal overheidsinstanties om de verkoop van artikelen met BPA (zoals babyflessen en drinkbekers en kinderspeelgoed) te verbieden. Er bestaan echter geen duidelijke richtlijnen voor het gebruik van voeding in blik.

Commentaar NDN

BPA in de binnenbekleding van een blik vormt ter bescherming tegen bacteriën een afscheiding tussen het metaal en het voedsel. Maar onderzoek laat zien dat BPA daaruit in het voedsel weglekt. Sommige fabrikanten zijn inmiddels BPA gaan vervangen, of ten minste naar alternatieven aan het zoeken. Maar niet alle fabrikanten zijn openhartig over hun alternatieven en de vraag is of de vervangende stof onschuldig is. De veiligste oplossing is om blikvoedsel helemaal te mijden en vers (liefst biologisch) voedsel te gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk met de huidige flinke toename aan toxische stoffen (waaronder BPA) om de lever-ontgiftingpaden goed te verzorgen. Hierover hebben we op deze site diverse artikelen geschreven.

Literatuur en links:

Medisch dossier januari 2012

1 http://www.breastcancerfund.org/big-picture-solutions/make-our-products-safe/cans-not-cancer/bpa-in-kids-canned-food.html

2 Environ Health Perspect, 2005; 113: 926-933

3 Molec Cancer Ther, 2002; 1: 515-524

4 Endocr J, 2004; 51: 165-169

5 Hum Reprod, 2005; 20: 2325-2329

6 Endocr J, 2004; 51: 595-600

7 Zhonghua Lao Dong Wei Sheng Zhi Ye Bing Za Zhi, 2009; 27: 741-743

8 Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci, 2009; 364: 2079-2096

9 PLoS One, 2011; 6: e18973

10 Birth Defects Res A Clin Mol Teratol, 2011; 91: 867-872

11 Environ Health Perspect, 2009; 117: 1945-1952

12 Environ Health Perspect, 2010; 118: 273-277

13 Food Addit Contam, 2002; 19: 796-802

14 Environ Health Perspect, 2011; 119: 914-920

15.Environ Health Perspect, 2011; 119: 1260-1265

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen