skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Pycnogenol uit druivenpitten beschermt collageenweefsel

Eén van de gevolgen van gestoorde micro-circulatie is het ontstaan van slecht genezende wonden aan de voeten en benen bij mensen met diabetes (de zogenaamde diabetische voet).
In een studie is gekeken naar de effecten van behandeling met Pycnogenol op de genezing van deze wonden.

Het onderzoek met de proefpersonen

De proefpersonen werden in vier groepen verdeeld. De eerste groep slikte Pycnogenol en kreeg deze stof direct op de wond aangebracht. De tweede groep kreeg alleen de lokale applicatie, de derde slikte alleen Pycnogenol en de vierde groep diende ter controle. Na zes weken werden de resultaten beoordeeld. Hierbij bleek dat de toepassing van Pycnogenol de wondgenezing aanzienlijk bevorderde.

89% Genezing

De groep die Pycnogenol had geslikt in combinatie met locale toepassing vertoonde de hoogste wondgenezing: in deze groep was 89% genezen. Alleen locale toepassing liet een genezingspercentage van 84% zien, alleen orale (via de mond) toepassing resulteerde in 85% wondgenezing. In de controlegroep was het genezingspercentage duidelijk lager (61%).

De groepen die Pycnogenol oraal of gecombineerd gebruikten waren de enigen die ook een verbeterde microcirculatie vertoonden. Pycnogenol kan een waardevolle ondersteuning zijn bij het bevorderen van de genezing van diabetische wondproblemen.

OPC

Pycnogenol, ook wel eens aangeduid met OPC, is een extract afkomstig van de pijnboombast. OPC is het belangrijkste, bestanddeel van pycnogenol.
De oligomere proanthocyanidinen (OPC’s) zijn krachtige bioflavonoïden uit druivenpitten, opgebouwd uit eenheden catechine en epicatechine. Zij behoren tot de meest krachtige natuurlijke antioxidanten (sterker dan vitamine C) en zijn daarmee breed inzetbaar tegen vrije radicalen.

OPC’s ondersteunen onder meer de conditie van het oog, de gewrichten, het hart en de bloedvaten en de hersenen. Daarnaast bevorderen OPC’s een evenwichtige immuunrespons. OPC’s beschermen collageen- en elastinerijke bindweefselstructuren zoals bloedvaten tegen vrije radicalen en houden (slag)aderen sterk en soepel.

Commentaar NDN

Hoewel er in de zaden, de bloemen en de schors van diverse planten grote hoeveelheden proanthocyanidinen zitten, is hun voorkomen in eetbare waren nogal beperkt. Met uitzondering van kaneel en cacao, vormen hazelnoot, bruine bonen, cranberry’s, aardbeien, druiven(pitten) en frambozen de belangrijkste voedingsbronnen.

Gehalte aan proanthocyanidinen (mg/100 gram)
Kaneel 8108
Cacaopoeder 1373
Bruine bonen 563
Hazelnoot 501
Cranberry 418
Wilde blauwe bes 329
Aardbei 145
Appel (red delicious) 128
Druif 81
Framboos 30
Cranberry sap 13
Druivenpitolie 0

Diabetesvoet

Let er op dat sap van cranberry’s en olie van druivenpitten weinig tot geen proanthocyanidinen bevatten. Wanneer er sprake is van een diabetesvoet kunt u zich het beste laten adviseren in het therapeutisch innemen van OPC in capsulevorm bestaande uit druivenpitextracten. U kunt hierover advies inwinnen bij orthomoleculair therapeuten/artsen, natuurartsen en natuurdiëtisten.
Bij gebrek aan voldoende gegevens wordt het gebruik van OPC capsules door kleine kinderen en zwangere vrouwen ontraden.

Literatuur en links

Bron: USDA database for the proanthocyanidin content of selected foods.

Referentie:
G. Belcaro, M. R. Cesarone, B. M. Errichi, A. Ledda, A. Di Renzo, S. Stuard, M. Dugall, L. Pellegrini, G. Gizzi, P. Rohdewald, E. Ippolito, A. Ricci, M. Cacchio, G. Cipollone, I. Ruffini, F. Fano, and M. Hosoi. Diabetic Ulcers: Microcirculatory Improvement and Faster Healing With Pycnogenol. Clinical and Applied Thrombosis/Hemostasis, Jul 2006; 12: 318 – 323